У пошуках заохочення: в Одесі збирають міжнародний форум Open Opera Ukraine

06.11.2019
У пошуках заохочення: в Одесі збирають міжнародний форум Open Opera Ukraine

Титан оперного менеджменту Ніколас Пейн. (Фото надане Open Opera Ukraine.)

Гарячі дискусії здатне викликати  високе мистецтво, яке намагається новими формами та способами сформувати якнайширше коло поціновувачів.
 
Тому Open Opera Ukraine збирає професійну спільноту, щоб обговорити актуальні можливості оперного мистецтва. Дев’ятого листопада в Одесі за підтримки Українського культурного фонду відбудеться відкритий міжнародний форум Open to Progress («Вхід вільний для прогресу»).
 
Серед учасників буде титан оперного менеджменту Ніколас Пейн, який із 2003 року є директором Opera Europa — організації, що об’єднала європейських професіоналів цього музичного напряму. У багажі професійного досвіду цього фахівця трохи не три десятки років успішної роботи в різних оперних компаніях Великобританії: він був фінансовим директором Національної опери Уельсу та керував Лондонською Королівською оперою.
 
Тож не буде перебільшенням стверджувати, що Ніколас Пейн знає про оперу все: від маркетингової стратегії та фінансового менеджменту до планування репертуару театру.Тому дискутувати з професіоналом такого рівня буде особливо корисно. 
 
Загалом програма форуму складається з трьох панельних дискусій. Наскрізною темою обговорень стануть питання ключових змін оперного мистецтва останніх років та прогнозування викликів для упередження небажаних наслідків. 
 
На першій панельній дискусії співзасновниці Open Opera Ukraine Галина Григоренко, Анна Гадецька та Наталя Хмілевська разом із Ніколасом Пейном (Nicholas Payne) — директором мережі європейських оперних компаній Opera Europa, поділяться висновками, інсайдами та власними рефлексіями щодо нещодавньої конференції Opera Europa «Побудова мостів», що відбулася 24–27 жовтня у Страсбурзі (Франція) та Карлсрує (Німеччина).
 
Потім представники оперних театрів України та європейських театрів-членів мережі Opera Europa обговорюватимуть сучасну долю оперного формату. А наостанок представники медіа, наукової спільноти та оперних театрів аналізуватимуть можливі стратегії створення комунікаційного простору, який би залучав до опери молоду авдиторію. 
 
Окрім того, в рамках програми учасники форуму подивляться прем’єру «Травіати» Дж. Верді Одеського Національного академічного театру опери та балету (режисер-постановник — Євген Лавренчук, диригент-постановник — В’ячеслав Чернухо-Воліч). За підтримки куратора «Лабораторії молодих критиків», доктора мистецтвознавства Юрія Чекана її учасники опублікують критичні огляди побаченої прем’єрної опери.