«Схеми» попри тиск готують розслідування про Андрія Портнова

05.11.2019
Колишній народний депутат і ексзаступник адміністрації президента Віктора Януковича Андрій Портнов оприлюднив у своєму телеграм-каналі персональну інформацію про водія програми «Схеми: корупція в деталях».
 
На думку журналістів, фаховий юрист міг піти на такий крок після того, як дізнався про розслідування редакцією його впливу та зв’язків із новою українською владою.
 
У результаті, у відкритому доступі з’явилися повні паспортні дані, номери авто та домашня адреса члена знімальної групи, а також дані, які свідчать про стеження за його місцем проживання. 
 
Редакція розцінила публікацію Портнова як прямий тиск на команду «Схем», зауваживши, що той порушив одразу кілька статей Кримінального кодексу.
 
«Поширення персональних даних журналістів і персоналу, який задіяний для допомоги у зборі інформації, — це порушення щодо оприлюднення персональних даних осіб, — прокоментувала ситуацію юристка ІРРП Людмила Панкратова. — Причому даних, які чітко ідентифікують особу та її місце проживання, що становить загрозу для водія, — у даному випадку. Стаття 6 закону про захист персональних даних визначає випадки, коли такі дані можуть бути поширені. У даному випадку таке розкриття не обумовлено жодною легальною потребою».
 
Незважаючи на відвертий тиск, редакція не має наміру відмовитися від своїх планів. У розповсюдженій заяві журналісти повідомили, що дослі­дження впливу Андрія Портнова та його зв’язків з українською владою — це суспільно важлива інформація, тому роботу буде продовжено.