На новорічні свята українці отримають дев'ять вихідних

05.11.2019
На новорічні свята українці отримають дев'ять вихідних

І хоча до новорічно-різдвяного періоду залишається ще два місяці, Кабінет Міністрів уже вирішив порадувати українців і ухвалив постанову про перенесення робочих днів у зв’язку зі святами.
 
 
За словами прем’єр-міністр Олексія Гончарука, робочі дні 30 і 31 грудня (понеділок і вівторок) будуть перенесені на 21 та 28 грудня (субота).
 
 
Таким чином українцям доведеться відпрацювати дві суботи напередодні Нового року. А от на свята можна буде відпочити чотири дні поспіль — iз 29 грудня по 1 січня.
 
 
Що ж стосується Різдва, то тут теж планують чотири святкові дні: з 4-го по 7 січня. А ось понеділок, 6 січня, потрібно буде відпрацювати в суботу, 11 січня. Не варто забувати про ще одне важливе свято, яке нещодавно також стало вихідним днем в Україні, — католицьке Різдво, 25 грудня.
 
Таким чином, у грудні та січні в українців буде по 21 робочому дню і по 10 вихідних. І серед робочих днів три припадуть на суботу.
 
Офіційно ж свято в Україні розпочнеться вже з 10 грудня. Саме в цей день, у вівторок, у столиці почнуть встановлювати головну ялинку країни. Компанія-організатор новорічних свят у Києві Folk Ukraine уже представила основні локації та тему святкування i цьогорічних розваг.
 
Отже, у столиці традиційно встановлюватимуть дві міські ялинки — на Контрактовій площі, що на Подолі, та на Софійській площі. 
 
Ялинки та оформлення локацій відрізнятимуться за тематикою: на Подолі — традиційні українські мотиви, на Софійській площі — класичні європейські.
 
«На Софіївській площі ми робимо щоразу нову тематику, на цей раз поєднаємо тему українського козацтва з Лускунчиком. Встановлюватимуть ялинки 10 грудня, 19-го — відкриття. На Подолі популяризуватимемо полтавську іграшку Опішня — це керамічні вироби, на Контрактовій площі ялинка також буде оформлена в стилі традиційної полтавської кераміки. Усього буде близько 700 іграшок, а на Софійській площі — більше тисячі», — заявив генеральний директор компанії-організатора проєкту «Новий рік на Софії» Ігор Добруцький.
 
За інформацією організаторів, минулого року 45% відвідувачів свята приходили подивитися на ялинку з дітьми.
 
Загальна довжина гірлянд становитиме майже 3 кілометри, а кількість ліхтариків сягне 42 тисяч. Зважаючи на масштаби свята, організатори новорічних свят заявили, що чекають часткового фінансування й від Київради.
 
«Можливо, цього року виділять гроші для концертної програми у межах 100—200 тисяч гривень. Концертна програма буде збільшена вдвічі, основні наші українські зірки будуть, діджеї, і більше музики вдень буде українською», — розповів Добруцький. За його словами, всього на організацію новорічних свят іде від 25 до 27 мільйонів гривень, ці гроші збирають через спонсорів i від продажів на ярмарках. Організатори очікують, що новорічні локації на Софійській і Контрактовій площах цього року відвідають не менше 4 мільйонів киян та гостей столиці.