18-річна українка виборола в Бразилії «золото» за новий метод боротьби з раком

01.11.2019
18-річна українка виборола в Бразилії «золото» за новий метод боротьби з раком

Радість від перемоги Ольга розділила з учасником української команди Дмитром Соломянюком (ліворуч) та заступником директора МАН Євгеном Кудрявцем. (Фото з сайта ukrinform.ua.)

Не вперше молоді українські науковці виборюють на міжнародних змаганнях перші місця та нагороди.
 
Проте дослідження учениці Малої академії наук України Ольги Харасахал стало унікальним, адже до проєкту, який представила дівчина, у її віковій категорії науковці не змогли досягти таких результатів.
 
Дівчина виборола перше місце на одному з найбільших світових конкурсів наукових проєктів MOSTRATEC 2019, що проходив у Бразилії.
 
У своєму дослiдженні Ольга Харасахал запропонувала метод виявлення метастаз на ранніх стадіях онкозахворювань, що є унікальною можливістю для хворих не пропустити початок хвороби. 
 
Ольга — молодий науковець, крім дослідження проблем раку, вона також працює волонтером у госпіталі та з 14 років допомагала воїнам АТО в Маріуполі.
 
І це не перша її перемога, також вона була переможцем світового конкурсу INTEL ISEF. Зазначимо, що в конкурсі MOSTRATEC беруть участь 35 країн світу в 15 номінаціях.
 
Він має дуже сувору систему рецензії та добору учасників. Кожен по 12 годин у день презентує свій проєкт за стендом i проходить детальний контроль iз допуску до захисту та подальшої презентації журі. Україна цього року була вперше афілійована через Національний центр «Мала академія наук України» до даних змагань.
 
«Це дуже важливо, щоб українська молодь мала можливість показувати свої відкриття на міжнародній арені. Щороку сотні дітей стають освітніми дипломатами України, і їхнi перемоги допомагають по-іншому відкрити нашу державу світу», — зазначає заступник директора МАН Євген Кудрявець.
 
Дослідження стосовно методу боротьби з раком Ольга Харасахал обрала не просто так. За останні 100 років за рівнем захворюваності та смертності у світі онкопатологія перемістилася з десятого місця на друге, поступаючись лише хворобам серцево-судинної системи. За даними ВООЗ, щороку у світі хворіють 10 мільйонів осiб.
 
Як ствер­джують у ВООЗ, смертність від раку до 2030 року зросте на 45%, порiвняно з рівнем 2007 року. При цьому, за словами науковців, можна було б запобігти до 40% випадків захворювання на рак, якби люди вели здоровий спосіб життя та поліпшили механізми виявлення раку, тобто обстежувалися й перевіряли свій стан здоров’я. 
 
У свою чергу, Україна посідає друге місце в Європі за темпами поширення раку. Щорічно в Україні понад 160 тисяч осiб дізнаються, що вони онкохворі. Медики ж переконують, що кількість хворих могла б бути вдвічі меншою, якби люди вчасно зверталися до лікаря та проходили обстеження.
 
«Щороку в нашій країні від раку помирають близько 90 тисяч осіб, iз них 35% — люди працездатного віку. Щодня в Україні хворіє на рак 450 людей, iз них помирають 250. Усе це могло б скоротитися на 50%, якби люди зважали на свій раціон, спосіб життя, більше часу проводили на свіжому повітрі й, що дуже важливо, не нервували. Бо стреси  руйнують стан нашого здоров’я. Але, на мою думку, найважливішим чинником таки залишається обстеження та перевірка в лікарів. Щорічні обстеження унеможливлюють серйозні прояви будь-яких хвороб», — прокоментувала «УМ» лікарка-онколог Галина Степунець.
 
За розрахунками фахівців, до 2020 року кількість уперше захворілих на рак в Україні може перевищити 200 тисяч осіб.