Відходимо чи відступаємо? Влада почала розведення у Золотому під акомпанемент обстрілів бойовиків

30.10.2019
Відходимо чи відступаємо? Влада почала розведення у Золотому під акомпанемент обстрілів бойовиків

Ми відходимо чи відступаємо? (Фото з сайта narodna-pravda.ua)

Розведення сил у районі Золотого Луганської області починається, заявив керівник МЗС України Вадим Пристайко на інвестиційному форумі в Маріуполі у вівторок, 29 жовтня.
 
 
За його словами, до саміту «нормандської четвірки» має пройти розведення сил на раніше погоджених ділянках.
 
 
«Розведення в Золотому відбувається зараз, ми стартуємо з сьогоднішнього дня... Чому ми затрималися, бо це має бути не просто відведення. Воно має бути перевірено і підтверджено СММ ОБСЄ. Ми дали їм час на підготовку... У Золотому, як запевняють у місії ОБСЄ, останній обстріл був 18 числа — це 10 днів тому. Далі буде Петрівське», — додав Пристайко. 
 
Готовність до розведення була підтверджена запуском білих ракет з обох сторін.
 
Тим часом, за інформацією пресслужби Операції об’єднаних сил, за минулу добу офіційно зафіксовано 16 випадків порушення режиму вогню збройними формуваннями Російської Федерації та їхніми посіпаками.
 
Противник обстрілював позиції підрозділів Об’єднаних сил із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 82 мм, а також озброєння БМП, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї.
 
Нагадаємо, що Мінськими домовленостями визначено, що розведення сил і засобів може бути здійснено лише після дотримання режиму припинення вогню впродовж семи діб.
 
Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін повідомляє, що противник продовжує порушувати режим припинення вогню.
 
Представники окупаційних військ говорять про готовність провести розведення сил і засобів на ділянці розведення №2 (Золоте-4), і одночасно обстрілюють її.
 
28 жовтня у п’ятикілометровій зоні біля ділянки лише офіційно зафіксовано було п’ять обстрілів із великокаліберних кулеметів, ручних протитанкових гранатометів, АГС та стрілецької зброї. Окупанти демонструють своє небажання дотримуватися Мінських домовленостей i взятих на себе зобов’язань. 
 
На донецькому напрямку в зоні відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» ворог обстріляв позиції Об’єднаних сил неподалік Невельського, Гнутового, Мар’їнки, Піщевика, Красногорівки, Водяного.
На луганському напрямку, де ситуацію контролює оперативно-тактичне угруповання «Північ», противник обстріляв позиції наших захисників поблизу Золотого-4, Луганського, Попасної, Травневого.
 
За інформацією штабу ООС, 28 жовтня втрат внаслідок обстрілів серед особового складу Об’єднаних сил не було.
 
Слід зазначити, що район ООС з української сторони активно моніториться. За минулу добу там побували представники «Гуманітарної місії ООН» iз 11 країн (КПВВ «Гнутове»), очільник уряду Олексій Гончарук у супроводі міністерки у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Оксани Коляди та радника секретаря Ради національної безпеки і оборони з питань реінтеграції та відновлення Донбасу Сергія Сивохи (у Волноваському районі). 
 

ДО РЕЧІ 

Українська сторона спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін повідомляє, що з українського боку підходять до завершення підготовчі роботи з відновлення зруйнованого прольоту моста на ділянці розведення №1 (Станиця Луганська).
 
Йде підготовка до монтажу металокон­струкцій, розрізають залишки залізної конструкції зруйнованого мосту, розчищають узбіччя від зрізаних дерев та гілок та планують ділянки місцевості в районі будівельного майданчика біля мосту.
 
Змонтовано дві автобусні зупинки для пасажирів — перед зруйнованою частиною мосту та перед КПВВ. Українська сторона робить усе можливе, щоб не створювати незручності для цивільного населення та полегшити переміщення людей.
 
З протилежного ж боку окупаційні війська вивісили свої прапори та палять сміття,створюючи справжні димові завіси. Нагадаємо, українські війська відійшли зі своїх позиції та закріпились на південній околиці Станиці поблизу КПВВ. Бойовики також відвели свої війська, що засвідчила місія ОБСЄ. Якщо раніше ЗСУ і російських окупантів розділяли 380 метрів, то тепер дистанція зросла до понад двох кілометрів.
 
Водночас, за даними ЗМІ, бойовики де-факто залишаються на підходах до мосту, лише надягли жилети «СЦКК».
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Днями в Донецьку було підірвано станцію мобільного зв’язку. Окупаційна влада вже заявила, що пов’язує підрив із «діяльністю українських націоналістів». Причому у своїх медіа окупанти переконують місцеве населення, що цю «диверсійну діяльність» розробляють та реалізовують за допомогою «західних фахівців».