До «мирних» намірів Зеленського байдуже: бойовики на Донбасі не зменшують кількість обстрілів

29.10.2019
За минулі три доби офіційно зафіксовано 47 випадків порушення режиму вогню збройними формуваннями Російської Федерації та їхніми посіпаками.
 
Противник обстрілював позиції підрозділів Об’єднаних сил із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 82 мм, із гранатометів різних систем, стрілецької зброї та протитанковими керованими ракетами (ПТКР). Офіційно не зафіксовано випадків снайперського вогню, проте неофіційно йдеться про присутність ворожих снайперів на лінії фронту. 
 
На донецькому напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» ворог обстріляв позиції Об’єднаних сил неподалік Березового, Лебединського, Мар’їнки, Невельського, Талаківки, Красногорівки, Павлополя, Новомихайлівки, Водяного, Авдіївки.
 
На Луганщині, де відповідальність несе оперативно-тактичне угруповання «Північ», противник гатив поблизу Новолуганського, Луганського, Травневого, Кримського, Хутора Вільного, Зайцевого, Світлодарська, Новгородського, Новозванівки.
 
Біля Золотого-4 у межах ділянки розведення та поза нею російські формування і найманці вели вогонь із протитанкових, підствольних гранатометів та стрілецької зброї, з великокаліберними кулеметами включно. 
 
Поранення отримали три військовослужбовці Об’єднаних сил. Один — унаслідок обстрілу, інші двоє — під час підриву на раніше встановленій ворогом розтяжці.
 
За даними Спільної моніторингової місії ОБСЄ, в окупованому РФ і бойовиками «ЛНР» селищі Золоте-5 (Михайлівка) Луганської області під час обстрілу була пошкоджена місцева школа. У звіті СММ за 25 жовтня йдеться, що «на вулиці Миру на південно-східній околиці н. п. Золоте-5 (Михайлівка; непідконтрольна уряду України територія, 58 км на захід від Луганська) спостерігачі вчергове побачили пошкодження триповерхової будівлі діючої школи, розташованої менш ніж за 1,5 км від лінії зіткнення.
 
На першому поверсі будівлі вони зафіксували кульовий отвір (за оцінкою, від влучання кулі, імовірно, калібру 7,62 мм) у вікні, яке виходить на північ, і подряпину на дерев’яних дверях навпроти вікна, за оцінкою, від рикошету кулі (всі пошкодження, на думку представників Місії, виникли недавно)». З початку року місія ОБСЄ фіксувала пошкодження в цій школі через обстріли вже понад десяток разів.
 
При цьому російські окупаційні війська систематично перешкоджають роботі ОБСЄ. Поблизу населеного пункту Петрівське, зі сторони окупаційних військ, зі стрілецької зброї обстріляли безпілотний літальний апарат СММ ОБСЄ. Через загрозу втрати БПЛА його посадили. Дрон пошкоджень не зазнав.
 
Варто зазначити, що російські окупаційні війська регулярно відкривають вогонь по безпілотних літальних апаратах Місії та протидіють роботі таких апаратів засобами радіо­електронної боротьби. 
 
Це свідчить про намагання противника не допустити виявлення представниками міжнародних організацій озброєння, забороненого Мінськими домовленостями, та інших порушень. При цьому ворог нерідко намагається звинуватити у власних діях українську сторону.
 
Українські військові, дотримуючись чинного законодавства та міжнародних зобов’язань, успішно виконують завдання зі стримування російської агресії і готові діяти при будь-якому варіанті змін обстановки.