У Києві відбувся фінал масштабного всеукраїнського освітнього проекту «Відкривай Україну»

25.10.2019
У Києві відбувся фінал масштабного всеукраїнського освітнього проекту «Відкривай Україну»

У Київ з’їхалися аж 26 команд ініціативних підлітків. (Фото надане організаторами.)

Фінал масштабного всеукраїнського освітнього проекту «Відкривай Україну» відбувся під назвою «Ідентифікація 2.0».
 
 
Представляли свої розробки у київському Палаці спорту та змагалися за головний приз — навчальну поїздку за кордон — 26 команд підлітків на чолі з учителями-менторами з різних населених пунктів країни. На старті взяли участь понад 3 тис. шкіл. Далі упродовж року розробляли та втілювали свої задуми у життя.
 
 
Цьогоріч перемогла команда «Мix» із Новограда-Волинського, представивши «Театр життя». Переглянувши всі культурні місця у місті, діти дійшли  висновку, що не мають локації для творчого, соціального та саморозвитку.
 
І захотіли знайти якесь вирішення цієї проблеми. Було багато ідей, але зупинились на одній — сучасній інтерпретації соціального театру, в якому головними стають безпосередньо підлітки та діти, які виступають у ролях і сценаристів, і акторів. Глядачі, які будуть приходити на покази їхніх вистав, також зможуть побачити проблеми, про які зазвичай мовчать.
 
«Срібло» отримали School Vaners із міста Вараш, які створили та реалізували проєкт «Зв’язок поколінь». Його метою є організація змістовного дозвілля людей старшого віку. Діти вже організовували їм тематичні вечори (займалися рукоділлям, знайомили з ґаджетами, проводили музичний вечір, грали в настільні ігри), але, щоб досягти значного результату, вирішили робити активності на постійній основі. 
 
А «бронза» дісталася команді «ЕкоАрт» із Малої Білозерки  з проєктом New roads — new life, що з англійської перекладається як «Нові дороги — нове життя».
 
Оскільки в селі взагалі немає тротуарного покриття, команда знайшла альтернативне вирішення цієї проблеми: буде створювати екологічно чисту плитку з переробленого пластику, рятуючи екологію і покращуючи стан доріг. Пластикове покриття планують робити в будь-якому кольорі й формі, а термін експлуатації такої плитки має перевищувати 50 років. 
 
Учасники та гості фінального заходу мали можливість послухати концерт українських артистів. Illaria, Nesprosta, Ilchy, Хac, Лeв Шуров, Balaklava Blues та інші музиканти заспівали пісні на вірші українських поетів, які входять до шкільної програми.
 
Освітній проєкт «Відкривай Україну» — це програма, спрямована на успішну інтеграцію підлітків у суспільство через надання їм можливостей для втілення їхніх ідей.