ПОПсовані покоління: яку музику люблять нині українці

25.10.2019
За результатами опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг», найулюбленішими стилями музики для українців є поп (26%), класична (25%) та народна музика (21%), а також шансон (18%) та рок (14%). Танцювальну і клубну музику обрали 12 і 8% респондентів, а джаз — 7%.
 
Всього лише 4% людей заявили, що не люблять музику та вкрай рідко слухають якісь композиції.
 
Цікавим було і порівняння музичних уподобань серед жінок і чоловіків. За даними соцопитування, дівчата більше полюбляють класичну, танцювальну і поп-музику. Натомість чоловіки надають перевагу року, шансону, репу та електронній музиці.
 
Окрім цього, представники «Рейтингу» порівняли отримані дані з результатами опитувань за останні 10 років. Виявилось, що любителів поп-музики суттєво поменшало, хоч саме цей стиль і очолив рейтинг. Удвічі менше людей слухають романси.
 
Водночас експертів вразила популярність класичної музики: кількість людей, які обрали цей стиль, збільшилась на 5%, перевершивши шансон і фольк. Побільшало і прихильників року та репу.
 
Старше покоління, як і очікувалось, обирало класичну, бардівську та народну музику, шансон, романси, а молодше — поп, рок, диско, клубні, електронні композиції, а також реп і хіп-хоп. Також експерти встановили: чим вищий рівень освіти, тим більше респонденти полюбляють класику, рок і джаз.
 
Музика здатна впливати на настрій та психічне здоров’я. Звичайно, ступінь впливу музики і взагалі звуків на нервову систему у кожної людини різний, але його не варто недооцінювати.
Шотландські дослідники з Единбурзького університету Heriot-Watt провели цікаве дослідження. У першій частині експерименту 36 тис. 518 молодих людей з усього світу мали провести ранжування 104 музичних жанрів залежно від їхніх особистих уподобань. 
 
Наступний етап був дещо складніший: учасники мали розділитися на пари і спробувати визначити риси характеру своїх партнерів, виходячи з їхнього списку 10 найбільш прослуховуваних композицій. Для аналізу були обрані п’ять якостей: відкритість новому досвіду, екстраверсія, ввічливість, сумлінність та емоційна врівноваженість.
 
Деякі результати були для вчених несподіваними. «Один із фактів, які нас здивували найбільше, — це те, що люди, які люблять класичну музику і хеві-метал, надзвичайно схожі. І ті, й інші — особистості творчі і невимушені, але не дуже товариські. У суспільстві побутує стереотип шанувальника важкого року як людини, що перебуває у глибокій депресії зі схильністю до суїциду, прийнято вважати, що рокери — небезпечні елементи суспільства. Насправді, вони нешкідливі і навіть корисні для соціуму в цілому. Це дуже тонкі натури», — поділився своїми спостереженнями професор Адріан Норт.
 
Прихильники репу виявилися доволі товариськими людьми, впевненими в собі, але часто з нелегким характером. Також багато опитуваних не приховували егоїзму. Шанувальники джазу, блюзу та соулу — це переважно екстраверти. У них висока самооцінка та інтелект, вони вміють бути невимушеними.
 
Фанати кантрі та вестерну схильні до праці, а от любителі інді мають занижену самооцінку. Вони не є трудягами і часто демонструють погане виховання. Також працьовитість виявилась невластивою для шанувальників реггі, серед яких рідко зустрічається легкість і відкритість у спілкуванні з іншими. Та ці люди беруть гору своєю кмітливістю і впевненістю у собі. 

ДОВІДКА «УМ»

Питання музики за кермом вивчаються в різних країнах світу на рівні цілком серйозних досліджень. Більшість водіїв слухають музику за кермом. Так довга дорога здається не такою нудною. З музикою легше переноситься чекання в заторах.
 
Експерти з Південно-китайського технологічного університету опублікували результати свого масштабного дослідження. Протягом року вони намагалися з’ясувати, які треки становлять найбільшу небезпеку при водінні.
 
Під час дослідження добровольцям пропонували проїхати трасу в спеціальному автомобільному симуляторі під музику.
 
З’ясувалося, що мелодії з ритмом у більш ніж 120 ударів за хвилину чинять негативний вплив на стиль водіння, приводячи до більш високої швидкості руху і більш небезпечних маневрів. У середньому при програванні спокійних треків водії змінювали смугу руху близько 70 разів за час поїздки.
 
Однак, коли учасники слухали музику з більш високим ритмом, ця цифра збільшувалася до 140 разів змін смуг руху за поїздку.
 
У підсумку виявилося, що найчастіше водії робили ризиковані маневри, коли слухали такі композиції, як American Idiot від Green Day, Party in the U.S.A Майлі Сайрус, Mr. Brightside від The Killers, Do not Let Me Down від The Chainsmokers і Born to Run Брюса Спрінгстіна. Але є і п’ять пісень, що найкраще підходять для прослуховування за кермом.
 
Це Stairway to Heaven від Led Zeppelin, Under the Bridge від Red Hot Chili Peppers, God’s Plan репера Дрейка, Africa від Toto і Location Халіда. Відзначимо, що повна тиша дратувала водіїв і вони намагалися їхати швидше. Тому повністю вимикати музику не варто.
 
Надаємо, пісня та відеокліп молодого українського гурту KAZKA «Плакала» стала найпопулярнішою в українському сегменті YouTube.