Гладковський вийшов із СІЗО під заставу у 10,6 млн гривень: все, що треба знати

23.10.2019
Гладковський вийшов із СІЗО під заставу у 10,6 млн гривень: все, що треба знати

Гладковський (праворуч) iз речами залишає СІЗО.

Лише п’ять днів довелося поголодувати колишньому першому заступнику секретаря Ради нацбезпеки й оборони, президенту корпорації «Богдан» Олегу Гладковському на знак протесту проти його затримання детективами НАБУ під час спроби вилетіти за кордон і послідуючого арешту по тому, згідно з рішенням Вищого антикорупційного суду.

Судова арифметика 

Адже Феміда хоча й обрала скандально відомому Свинарчуку-старшому (попереднє прізвище пана Гладковського, яке він змінив. — Ред.) запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 днів до 15 грудня, утім призначила йому як альтернативу внесення застави у розмірі 10 623 130 грн. Тож, коли позавчора родичі Гладковського сплатили необхідну багатомільйонну суму, голодуючий арештант залишив столичне СІЗО №13 і поїхав додому. 
 
На думку слідчого судді ВАКС, дана сума застави відповідає збиткам, які, за попередньою оцінкою, були завдані через діяльність Гладковського. Тоді як Спеціальна антикорупційна прокуратура і НАБУ просили суд призначити вдесятеро більшу заставу: 100 мільйонів 782 гривні.
 
Тож тепер пан Гладковський зобов’язаний прибувати до детектива, прокурора, слідчого судді чи суду за першою вимогою, не залишати територію Київської області без дозволу вищевказаних посадових осіб, а також здати на зберігання свій паспорт громадянина України, паспорти для виїзду за кордон та інші документи, що дають право на виїзд за територію України. І, звісно ж, утримуватися від спілкування зі свідками, визначеними детективами, а також носити електронний засіб контролю на нозі. 
 
На виході із СІЗО фігурант справи Свинарчуків (яка неабияк негативно вплинула на рейтинг попереднього президента Порошенка під час виборів) відмовився відповідати на запитання журналістів, а лише коротко заявив: «Я буду захищати свою честь і гідність!».
 
Його адвокат Руслан Волинець пояснив таку лаконічність підзахисного його ймовірним поганим самопочуттям. Мовляв, людина голодувала, тож їй не до запитань. За його словами, Гладковському вже одягнули електронний браслет стеження. Наразі ж сторона захисту буде вивчати повний текст ухвали суду і вибудовуватиме стратегію. Бо вони не згоді ні з підозрами слідчих, ні з рішенням суду, яке планують оскаржувати. 

Брюссель лишається у мріях 

Зауважимо, що ще 18 жовтня Гладковському повідомили про підозру у зловживанні владою і службовим становищем, недостовірному декларуванні та порушенні законодавства під час здійснення тендерних закупівель. Дана підозра не пов’язана зі скандалом iз контрабандою російських деталей для заводів «Укроборонпрому», в якому фігурували Гладковський і його син Ігор. Хоча широкій громадськості батько і син Гладковські стали відомі саме завдяки цьому скандалу й акціям протесту по тому під гаслом «Свинарчуків — за ґрати!». 
 
Утім президент корпорації «Богдан» заперечує всі звинувачення і стверджує, що весь час співпрацював із детективами НАБУ, надаючи свідчення та необхідні пояснення. Тому й вважає незаконним своє затримання 17 жовтня після того, як йому не дали вилетіти за кордон.
 
Мовляв, він планував вилетіти на відкриття виставки Bus world 2019 до Брюсселя й не намагався залишити Україну. І на доказ того, що планував повернутися, демонстрував суду свої зворотні квитки до Києва. Щоправда, незрозуміло, чому пан Гладковський намагався вилетіти на виставку з сім’єю. 
 
Нагадаємо, що Олег Гладковський є одним із головних ексбізнес-партнерів і близьких соратників попереднього президента Петра Порошенка. Тож не дивно, що Порошенко не змовчав і заявив, що вважає затримання Гладковського «феєричним видовищем» нової влади.
 
«Ще з римських часів популісти при владі завжди керують за принципом «хліба й видовищ». Коли не додають хліба, то годують шоу. Феєричними затриманнями можна зривати оплески, але до першого антракту, коли глядачі побачать, що в театральному буфеті — порожньо», — заявив п’ятий президент України.
 
Водночас генпрокурор Руслан Рябошапка впевнений, що й після внесення застави за Гладковського буде повністю забезпечено можливість співпраці підозрюваного з органами досудового розслідування і переховуватися від слідства йому не вдасться. За його словами, судом встановлено законність затримання Гладковського детективами НАБУ.
 
«Таким чином підтверджено, що затримання було здійснено обґрунтовано за наявності достатніх підстав та у повній відповідності з кримінально-процесуальним законодавством», — додав генпрокурор.