У неділю Кабмін прийняв трирічну програму розвитку Карпат і «потасував» міжвідомчу координацію

22.10.2019
Із 2020-го по 2022 рік на території Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської та Чернівецької областей реалізовуватимуть державну програму, яка сприятиме розвитку регіону українських Карпат.
 
Цей документ прийняли на засіданні уряду в неділю, 20 жовтня, вiн передбачає будівництво сучасних доріг, які з’єднають основні траси з віддаленими гірськими селами.
 
Також заплановано розширення інфраструктури і створення нових робочих місць, аби гірські масиви стали більш привабливими для туристів та інвесторів. 
 
Як повідомлялося раніше, президент Володимир Зеленський влітку підписав наказ про стимулювання економічного розвитку Карпатського регіону. Він зобов’язав уряд за два мiсяцi затвердити відповідну програму й передбачити на її реалізацію кошти у бюджеті. Йшлося про підвищення соціально-економічного рівня західних областей, а також розвиток рекреаційного і туристичного потенціалу. 
 
До речі, схожа програма, дія якої завершується в 2027 році, була прийнята й попереднім урядом. У її рамках у 2018 році Кабмін направив на розвиток гірських районів 12 мільярдів гривень. 
 
На засіданні «вихідного дня» уряд також схвалив зміни до постанови, які спрощують призначення житлових субсидій військовослужбовцям, громадянам, які старші 60 років, і дитячим будинкам сімейного типу.
 
Останні тепер можуть отримувати компенсацію на понаднормову площу будинків, а придбаний ними автомобіль не призведе до втрати такої допомоги.
 
Сталися зміни і в порядку координації роботи центральних органів державної влади та уряду. Зокрема, діяльність Державної служби з питань праці координуватимуть через міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, а Державну службу статистики — через міністра Кабмiну Дмитра Дубілета.
 
Він уже прокоментував цю зміну на своїй сторінці в соцмережах так: «Рішення має сенс з огляду на те, що одним із моїх завдань на найближчий час буде встановлення та підрахунок KPI для всіх ключових органів влади, — написав він. — Ми це збираємось робити в тому числі на базі Держстату. Окрім цього, Держстат збирається провести перепис населення з шаленим бюджетом 3,4 мільярда гривень. Це додатково до бюджету 1,6 мільярда на рік на підтримку апарату».
 
Ще однією постановою урядовці погодили об’єднання регіональних відділень Фонду державного майна, щоб оптимізувати структуру, скоротивши витрати на їх утримання. А також провели кілька нових призначень.
 
Так, Наталія Новак виконуватиме обов’язки голови Національного агентства з питань запобігання корупції, Микола Божко обійматиме посаду першого заступника голови Дер­жавної служби морського та річкового транспорту, а Сергій Ігнатовський — посаду заступника голови Фонду державного майна України.