Міносвіти обіцяє підняти зарплати молодим педагогам, освітнім працівникам ПТУ, дошкільних закладів i вишів

22.10.2019
Нерівність в оплаті праці створює напругу в педагогічних колективах, бо досі існує радянська система матеріального винагородження за роботу в галузі освіти, коли високу зарплату й різні надбавки отримують ті, хто має великий стаж.
 
А підвищення заробітної плати, яке відбулося у середніх школах, не торкнулося викладачів вищих навчальних закладів, професійно-технічних та дошкільних закладів. 
 
Змінити підхід до оплати праці педагогів різних ланок пообіцяв заступник міністра освіти України Вадим Карандій.
 
«Із наступного року почнеться процес зміни нарахування зарплати освітянам. Воно буде вводитись щороку, поетапно, і завершитися у 2023 році. Підвищення буде різним для різних категорій. Найвищу добавку отримають найсильніші педагоги-новатори, які матимуть досягнення в підвищенні стандартів якості освіти», — пообіцяв чиновник.
 
За його словами, проблеми сучасної школи полягають у тому, що середній вік педагогів 40—65 років, і це переважно жінки.
 
А причиною цього є тенденція, коли випускники педагогічних вузів не мають матеріальної зацікавленості в роботі за фахом. Тобто молоді треба здолати бар’єр часу, але для багатьох він виявляється нездоланним. 
 
Свій внесок у вирішення цього питання почали робити об’єднані територіальні громади, які доплачують педагогам.
 
Прикладом такої успішної співпраці школи і ОТГ, зокрема на Полтавщині, є Щербанівська об’єднана територіальна громада, що примикає до обласного центру. Там знаходять кошти на щомісячні грошові дотації для вчителів.