«Халява» не вічна: у «ДНР» дорожчає комуналка і більшості мешканців вони не по кишені

16.10.2019
«Халява» не вічна: у «ДНР» дорожчає комуналка і більшості мешканців вони не по кишені

(Малюнок Івана МИКОЛАЙЧУКА.)

Ватажки «ДНР» користуються кожною нагодою, щоб підкреслити, які у самопроголошених республіках низькі, порівняно з підконтрольною Україні територією, тарифи на комунальні послуги.
 
 
Але при цьому ніхто навіть не заїкнувся про те, що ця комунальна дешевина існує винятково за рахунок російських подачок — дармового природного газу, який «ДНР» одержувала практично безкоштовно.
 
 
«Газпром» попервах намагався було примусити Україну платити за «ДНР», та після рішучої відмови більше не повертався до цього питання.
 
 
І комунальна газорозподільча система у «ДНР» користувалась старими, ще довоєнними, розцінками. У тому і весь секрет відносно дешевих комунальних послуг.
 
Одначе «халява» вічною не буває. За бюджет «ДНР» кремлівські спонсори почали питати жорсткіше, дійшла черга і до комунальних послуг. У «ДНР» скромно сповістили, що з 1 вересня подача холодної води коштуватиме 16,17 руб. за кубометр (причому це тільки дітям війни), стічні води — 8,8 руб., значно подорожчали опалення, вивезення сміття.
 
Мешканцям підконтрольної території України ці ціни можуть здатись невеликими, та все, як відомо, пізнається у порівнянні. У даному випадку треба порівнювати прибутки, тобто зарплату трудящих.
 
Так ось, як доповів «міністр» праці Р.Дубовськой, середня зарплата у промисловості у 2-3 рази нижча за українську. У грудні 2018 року вона була десь у межах 11,3 тис. рублів, у металургів та енергетиків — близько 15 тис. За діючим обмінним курсом, це десь у межах 5 тис. гривень.
 
У шахтарів ставки вищі, та і у них свої огріхи: на низці шахт по два-три місяці взагалі нічого не платять. Причина одна — скоротилась реалізація продукції, каси спустошились.
 
А от на залізниці пішли іншим шляхом — щоб скоротити витрати, впровадили 4-денний робочий тиждень, суттєво зменшивши персоналу зарплату.
 
Певна річ, у такому становищі навіть найнижчі тарифи більшості населення не по кишені. Залишається одне: накопичувати комунальні борги і надалі, покладати надії на милість «держави» та очікувати, коли Росія, як сподівається ватажок «ДНР», прийме підлеглу йому територію у своє лоно. А вона, судячи з останніх заяв російських діячів, не дуже-то горить бажанням розкрити їй свої обійми.