«Слуги народу» намагаються довести мешканцям прифронтових сіл, що вони хочуть розведення

11.10.2019
«Слуги народу» намагаються довести мешканцям прифронтових сіл, що вони хочуть розведення

У повітрі витає «привид» розведення. (Фото з сайта 24tv.ua.)

Найактуальнішим питанням на фронті є плани щодо анонсованого розведення військ. Очільниками держави озвучувалася дата 7 жовтня.
 
 
Проте через недотримання основних умов для цього розведення було відтерміновано. Наразі ситуація з розведенням більше нагадує інформаційно-психологічну операцію, що її намагаються грати обидві сторони. 
 
 
Заступник командувача штабу ООС Богдан Бондар в ефірі «Радіо «Свобода» заявив, що в зону розведення сил можуть потрапити Широкине, Піски, Гранітне та інші населені пункти, які перебувають під контролем ЗСУ; назвав «можливо, одним iз варіантів, які розглядаються». Усі ці питання, за його словами, ще обговорюватимуть «у тристоронньому» та «нормандському форматі». 
 
«Противник також відходитиме з Ясинуватої, частково з Донецька, з Сокільників. Із тих населених пунктів, які зараз поки що не контролюють ЗСУ, — зазначив Бондар. 
 
Заступник командувача штабу ООС наголосив, що наразі нові ділянки розведення військ не обговорювали, а в Золотому і Петровському розведення не відбувається через регулярні обстріли з боку бойовиків. Кілька інформаційних «десантів» iз числа керівників державних органів влади працюють у регіонах, пояснюючи сенс, мету та механізм розведення. 
 
Зокрема, група депутатів iз Комітету Верховної Ради України з питань нацбезпеки, оборони та розвідки відвідала селища Золоте, Петрівське, в яких має відбутися друга черга розведення.
 
А також Станицю Луганську, щоб оцінити успішність уже здійсненого розведення й виконаних робіт iз відбудови зруйнованого мосту. Депутати поспілкувалися і з місцевими мешканцями. 
 
Коментуючи ситуацію щодо спротиву жителів відведенню військових, «слуга народу» Завітневич заявив, що мешканці населених пунктів, розташованих у зоні розведення, не проти відведення військ, вони втомилися від війни і хочуть миру. 
 
Секретар Комітету з питань нацбезпеки — керівник групи «кіборг» Роман Костенко наголосив, що ситуація на терені ООС — контрольована, наразі військові готуються до розведення сил.
 
«У Петрівському розведення відбувається на відкритій місцевості, а не в населеному пункті, тому загрози для мирного населення немає», — сказав він. 
 
За словами Костенка, у Золотому теж ситуація під контролем: «Наразі тривають інженерні роботи з облаштування позицій. Одна з умов розведення військ — сім днів без обстрілів. Сьогодні обстрілів не було, якщо є обстріли, тоді все обнуляється — і знову є 7 днів», — наголосив Роман Костенко. 
 
За словами депутатів, охорону громадського порядку в Золотому й Катеринівці здійснюватимуть підрозділи Національної поліції та Нацгвардії. Крім того, в усіх районах відведення розставлені камери спостереження. А відведені війська перебуватимуть достатньо близько. Усе це, на думку народних обранців, дасть змогу оперативно реагувати на будь-які ворожі провокації. 
 
Одночасно місцеві мешканці провели низку публічних акції та ініціювали звернення з проханням не відводити війська, озвучуючи свої страхи та застереження. 
 
Із боку противника в цей час звучали обвинувачення на адресу української сторони в «зриві процесу розведення». Російсько-окупаційні війська цинічно запустили сигнальні ракети як знак готовності до розведення. При цьому на сусідніх ділянках тривали обстріли наших позицій. 
 
Тим часом у середу, 9 жовтня, на блокпосту в місті Кремінна Луганської області у сутичках між протестувальниками проти розведення сил та правоохоронцями постраждав поліцейський. Автоколона приблизно з двох десятків авто вирушила з Харкова до селища  Золоте на мітинг проти анонсованого розведення сил.
 
Серед мітингувальників переважно були представники «Азову», «Національного корпусу» та «Фрайкору», загалом 200 людей. На блокпосту біля Кремінної їм перегородили дорогу правоохоронці, колону заблокували.
 
Коли протестувальники почали з’ясовувати причини, чому їх не пропускають, стався силовий конфлікт iз поліцейськими, які чергували на блокпосту.
 
Під час сутички один iз поліцейських вистрелив у повітря з автомата і дав команду колегам приготуватися. Постріл ще більше обурив учасників протесту, і вони спробували прорвати кордон поліцейських. Одна машина наїхала на ногу правоохоронцеві. Йому викликали «швидку».