Мешканці Золотого звернулись до Зеленського із закликом не відводити Збройні сили України

09.10.2019
Мешканці Золотого звернулись до Зеленського із закликом не відводити Збройні сили України

Упродовж минулої доби офіційно зафіксовано 27 випадків порушення режиму вогню збройними формуваннями Російської Федерації та їхніми посіпаками.
 
 
Активність бойових дій не зменшується. Противник обстрілював позиції підрозділів Об’єднаних сил із заборонених Мінськими угодами артилерійських систем калібру 122 мм, мінометів калібру 82 мм.
 
А також з озброєння БМП, гранатометів різних систем i стрілецької зброї. Крім того, порушуючи всі існуючі угоди, противник навмисно обстріляв iз гранатометів, стрілецької зброї ділянки розведення сил і засобів біля Золотого. 
 
На донецькому напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» ворог обстріляв позиції Об’єднаних сил неподалік Чермалика, Пісків, Павлополя, Талаківки, Водяного, Опитного, Новотроїцького, Пищевика i Тарамчука. 
 
На луганському напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» гаряче було біля Кримського, Новолуганського, Травневого, Гладосового, Хутора Вільного, Луганського, Світлодарська, Попасної, Новгородського та поблизу Золотого. 
 
Стало відоме ім’я військовослужбовця ЗС України, який загинув унаслідок ворожого обстрілу 6 жовтня. Пресслужба 28-ї окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового походу повідомила, що це 41-річний старший солдат Дейкун Іван Вікторович... Відомо, що він народився 23 липня 1978 року на Вінниччині, в селі Іллінецьке Іллінецького району, жив у Новоукраїнці на Кіровоградщині.
 
Служив на посаді заступника командира бойової машини — навідника-оператора 1-го механізованого батальйону 28 омбр ЗСУ. Близько четвертої години дня в неділю під час кулеметного обстрілу на околиці міста Красногорівка боєць зазнав кількох кульових поранень (калібр 7,62 мм) грудної клітки й помер на місці від больового шоку та втрати крові. Вдома у Івана залишилась дружина та 16-річний син. 
 
Тим часом начальник Генштабу — головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак — надав чергове роз’яснення щодо розведення військ. Як оприлюднено на сайті Міноборони, під час робочої поїздки до Станиці Луганської генерал-лейтенант Хомчак зазначив, що воно має відбутися дзеркально на відстань один кілометр від лінії зіткнення в обидві сторони.
 
«Нові позиції українських військових будуть там, де вони були у 2016 році, коли вперше відбулося розведення сил у згаданому районі. Підрозділи Збройних сил України і надалі повністю контролюватимуть ситуацію», — заявив він. 
 
Міністр оборони України Андрій Загороднюк, у свою чергу, запевнив, що українські військові відійдуть на відстань, яка дозволить у випадку порушення домовленостей російсько-окупаційними військами одразу повернутися назад.
 
«Для цього створено всі передумови, розроблено відповідний план з урахуванням саме такої ситуації», — зазначив міністр оборони.  За його словами, координати місць розведення є в Мінських угодах, їх було нанесено ще у 2014 році. 
 
Також Загороднюк наголосив, що розведення сил і засобів у районі Петрівського і Золотого зможе розпочатися винятково тоді, коли російсько-окупаційні війська припинять вогонь i дотримуватимуться режиму тиші упродовж щонайменше семи діб. За словами міністра, після завершення процесу розведення завдання щодо контролю за демілітаризованою зоною покладатиметься на працівників Національної поліції України. 
 
Утiм місцеві мешканці Золотого не надто оптимістично ставляться до такої перспективи. Волонтерка Наталя Воронкова оприлюднила в соцмережі звернення селян Золотого-4 до президента Володимира Зеленського із закликом не відводити підрозділи Збройних сил України з позицій, які вони нині займають, захищаючи населений пункт.
 
Жителі селища, яке адміністративно є частиною міста Золоте Попаснянського району, вважають такі дії «капітуляцією» та наголошують, що «такі відведення підрозділів ЗСУ призводили лише до погіршення становища місцевих мешканців: місце проживання перетворюється на «сіру зону», де життя людини нічого не варте».
 
«ЗС України — гарантія безпеки нашого життя», — сказано у відозві. «Мирні мешканці сусідньої Катеринівки теж хочуть, щоб наші військові не відходили. Вони не хочуть опинитись у «сірій», нічийній, небезпечній зоні... Їх там 248 людей!!! І більшість похилого віку. 14 дітей!!! Треба буде — теж лист напишуть», — додала волонтерка Наталія Воронкова. 

ПОКАЯННЯ

Контррозвідники СБ України провели операцію, за результатами якої бойовик «ЛНР» — мешканець міста Сорокине (кол. Краснодон) добровільно відмовився від участі у діяльності незаконних збройних формувань та залишив окуповану територію Луганщини, повідомив пресцентр СБУ.
 
Через матеріальні труднощі чоловік вирішив вступити до ремонтної роти так званого «2-го армійського корпусу народної міліції «ЛНР», де лагодив пошкоджену у боях військову техніку бойовиків. Проте «усвідомив хибність свого кроку та виявив готовність надати свідчення щодо злочинної діяльності російсько-терористичних військ на території нашої держави».
 
Контррозвідники та слідчі СБУ провели ретельну перевірку та встановили, що «громадянин України не брав безпосередньої участі у бо­йових діях та не вчинив інших тяжких злочинів. Також він надав слідству важливі докази збройної агресії РФ в Україні» За рішенням суду, колишнього бойовика звільнено від кримінальної відповідальності за ч. 2 ст. 258-3 Кримінального кодексу України («участь у терористичній організації»). 
 
Служба безпеки України нагадує, що «особа, крім організатора і керівника терористичної групи чи терористичної організації, яка добровільно повідомила правоохоронний орган про відповідну терористичну діяльність, сприяла її припиненню або розкриттю злочинів, вчинених у зв’язку зі створенням або діяльністю такої групи чи організації, якщо в її діях немає складу іншого злочину, звільняється від кримінальної відповідальності».