Парламент Нідерландів вимагає розслідувати роль України у справі малайзійського «Боїнга»

04.10.2019
Незграбні дії недосвідченого, але самовпевненого президента Володимира Зеленського на міжнародній арені починають давати негативні наслідки для України.
 
 
Після оприлюднення змісту його телефонної розмови з Дональдом Трампом 25 липня, під час якої він намагався будь-що сподобатись йому, іміджеві втрати понесли як сам Зеленський, над яким через запопадливість почали глузувати американські та європейські ЗМІ, надавши прізвисько Моніка Зеленскі, так і Україна, яка обрала президентом коміка.
 
 
Суттєвішим наслідком стало те, що після трьох років розмов у Конгресі та ЗМІ про втручання Росії в американські вибори тепер стрілку переведено на втручання України в американські вибори. 
 
Наслідком того, що Зеленський «настукав» американському президенту, що ЄС недостатньо допомагає Україні, стало прохолоднішим ставлення Європи до України. Заговорили навіть про можливе зняття санкцій ЄС із Росії. 
 
Останньою ланкою цього ланцюжка стало те, що депутатів нижньої палати парламенту Нідерландів тепер несподівано зацікавило те, чому Україна не закрила повітряний простір над Донбасом під час бойових дій улітку 2014-го.
 
Уряд Нідерландів не заперечує проти збору фактів після того, як депутати нижньої палати парламенту цієї країни висловилися за розслідування ролі України у справі про збиття літака рейсу MH17.
 
Відповідну ініціативу, висунуту соціалістами і партією «Християнсько-демократичний заклик», увечері у вівторок, 1 жовтня, підтримали депутати від усіх представлених у парламенті партій, у тому числі правлячих, повідомила нідерландська мовна асоціація NOS, що входить у систему суспільного мовлення Нідерландів.
 
Тим часом міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок стримано відреагував на заклик парламентаріїв. Урядовець заявив, що уряд не бачить необхідності в проведенні подібного розслідування. Він зазначив, що таке розслідування — непросте завдання, оскільки буде потрібне і сприяння Росії, «бо йдеться й про її повітряний простір».
 
Однак Блок запевнив, що не заперечує проти збору фактів для вивчення можливості проведення розслідування.
 
Переведення стрілок iз Росії на Україну стало наслідком того, що українська влада в рамках обміну полоненими між Україною та Росією 7 вересня у форматі 35 на 35 передала Росії ключового свідка у справі збиття MH17 Володимира Цемаха.
 
Його включили до обміну попри лист 40 євродепутатів до президента України Володимира Зеленського з проханням не видавати Росії Цемаха. Нідерландська євродепутатка Каті Пірі була одним з авторів цього листа.
 
Пірі попереджала тоді, що Україна заплатила надто високу політичну ціну за обмін полоненими. Через передачу Цемаха влада України матиме «серйозні розмови» з Нідерландами.
 
Тепер за словами пішли справи. Україну можуть зробити співучасницею злочину в небі над Донбасом. Зрештою, а чому б Нідерландам, які голосували за повернення Росії в ПАРЄ в червні цього року, не попросити цю «демократичну й правдолюбиву» країну видати їм ключового фігуранта справи? Замість шукати винних у Києві...