Міноборони роз’яснило своє розуміння та бачення розведення поблизу Золотого та Петрівського

04.10.2019
Міноборони роз’яснило своє розуміння та бачення розведення поблизу Золотого та Петрівського

(Малюнок Миколи КАПУСТИ.)

Упродовж минулих двох діб офіційно зафіксовано 43 випадки порушення режиму вогню збройними формуваннями Російської Федерації та її посіпаками.
 
 
Активність бойових дій наростає. Противник обстрілював позиції підрозділів Об’єднаних сил із заборонених Мінськими угодами артилерійських систем калібру 122 мм, мінометів калібру 82 мм.
 
 
А також з озброєння БМП, гранатометів різних систем та стрілецької зброї. Крім того, порушуючи усі існуючі угоди, ворог відкрив вогонь з великокаліберних кулеметів, стрілецької зброї в районах ділянок розведення сил і засобів неподалік Золотого та Богданівки, а також використав БПЛА з підвісом для скидання гранат.
 
 
На донецькому напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» ворог обстріляв позиції Об’єднаних сил неподалік Мар’їнки, Павлополя, Новомихайлівки, Богданівки, Водяного, Опитного, Авдіївки, Пісків, Новотроїцького, Новогнатівки, Верхньоторецького, Новогригорівки, Миколаївки.
 
На луганському напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» гаряче було біля Зайцевого, Катеринівки, Кримського, Новгородського, Новолуганського, Березового, Золотого (по ділянці розведення), Травневого, Кряківки, Хутора Вільного, Луганського, Троїцького, Світлодарська, Південного, Новозванівки. 
 
За минулу добу внаслідок ворожого обстрілу один військовослужбовець зі складу Об’єднаних сил отримав поранення.
 
За даними української сторони спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін, «підійшли до завершення підготовчі роботи з відновлення зруйнованої частини мосту на ділянці розведення №1 Станиці Луганської.
 
Вже виконано роботи з монтажу пішохідного безпечного огородження на змонтованому 66-метровому обхідному мості, настилу з дощок.
 
Тепер проводяться роботи з розчищення узбіччя від зрізаних дерев i гілок. Ведеться підготовка до асфальтування ділянки біля розлому, а також до будівництва двох автобусних зупинок для пасажирів перед зруйнованою частиною мосту.
 
До речі, нагадаємо, що з 15 липня 2019 року на контрольованому українським урядом боці функціонує спеціалізований автобус, що підвозить людей похилого віку та осіб з інвалідністю.
 
Українська сторона СЦКК наголошує, що обхідний міст працюватиме до тих пір, поки ремонтуватимуть зруйновану частину основного мосту, і зазначає, що робить усе належне, аби покращити гуманітарну ситуацію на переході.
 
Тим часом ситуація з розведенням сил набуває все емоційнiшого забарвлення. Після заяви президента Зеленського про готовність української сторони до розведення сторін у районі Золотого та Петрівського почали говорити про здачу позицій та нерозуміння необхідності розведення, неготовність виконувати злочинний наказ. Міністерство оборони роз’яснило своє розуміння та бачення процесу розведення.
 
«Процес розведення військ на окремих ділянках лінії бойового зіткнення має на меті зберегти життя і здоров’я військовослужбовців Збройних сил України та запобігти загрозам для мирного населення, яке проживає у прифронтовій зоні», — наголошують військові. 
 
На переконання Міні­стерства оборони, це дозволить створити ділянки безпеки для роботи міжнародних гуманітарних і безпекових організацій, а також дасть змогу провести розмінування територій.
 
Процес розведення військ (сил) реалізується в рамках досягнутих у попередні роки домовленостей у Мінську: протоколу від 5 вересня 2014 року, меморандуму від 19 вересня 2014 року і комплексу заходів iз виконання Мінських угод від 12 лютого 2015 року.
 
У 2016 році було підписане рамкове рішення ТКГ про розведення сил і засобів на трьох ділянках, межі яких закріплені у домовленостях: у Золотому, Петрівському та Станиці Луганській. Наразі проходить його реалізація.
 
Розведення відбувається на відстань 1 км від лінії розмежування та є дзеркальним, тобто таким що має здійснюватися обома сторонами. Основна умова початку розведення військ — дотримання режиму припинення вогню на ділянці розведення впродовж семи днів.
 
Процес розведення 
 
військ відбуватиметься послідовно, у два етапи: перший етап — відведення особового складу з обох сторін, другий — демонтаж інженерних споруд та подальше розмінування територій.
Якщо зазначені умови не виконуються, процес розведення військ  припиняється.
 
Якщо російсько-окупаційні війська ігноруватимуть домовленості і спробують повернутися на раніше займані позиції, українські військовослужбовці діятимуть адекватно.
 
Питання захисту цивільного населення в районах, де ведуться бойові дії, та питання консолідації зусиль щодо надійного захисту мешканців, які проживають впритул до лінії зіткнення, є й залишатимуться пріоритетними для українських воїнів.
 
Знаючи ціну та зусилля, які були покладені на утримання кожного метру української землі, військовослужбовці Збройних сил України залишаються у повній бойової готовності відстоювати територіальну цілісність та суверенітет України. Армія продовжить стояти на захисті суверенітету, даючи змогу дипломатичним шляхом відновити територіальну цілісність України. 
 
Міністерство оборони наголошує, що законодавством України передбачене право військовослужбовців застосовувати вогневі засоби у разі загрози їх життю та здоров’ю. 

ДОВІДКА «УМ»

Стаття 22 Статуту ВС ЗС України передбачає, що військовослужбовці мають право застосовувати спеціальні засоби, засоби фізичного впливу та зброю особисто або у складі підрозділу: (Абзац перший статті 22 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1420-IV (1420-15) від 03.02.2004) для захисту свого здоров’я і життя, а також здоров’я і життя інших військовослужбовців і цивільних осіб від нападу, якщо іншими способами й засобами захистити їх у даній ситуації неможливо; для затримання особи, яку застали при вчиненні тяжкого злочину та яка намагається втекти або яка чинить збройний опір, намагається втекти з-під варти, а також для затримання озброєної особи, яка загрожує застосуванням зброї та інших засобів, що становить загрозу для життя і здоров’я військовослужбовця чи інших осіб; для відбиття нападу на об’єкти, що охороняються військовослужбовцями, а також для звільнення цих об’єктів у разі захоплення; у разі спроби насильного заволодіння зброєю, бойовою та іншою технікою, якщо іншими способами і засобами неможливо припинити цю спробу.