За темпами розвитку органічного овочівництва в Україні не встигають його базові сервіси

02.10.2019
Минулоріч посівні площі органічних баштанних культур у нашій країні становили 176,7 га, а обсяги виробництва — 1500 тонн. Це найвищі показники органічного овочівництва за останнє десятиліття. 
 
Дані, оприлюднені в першому аналітичному дослідженні внутрішнього ринку органічної плодоовочевої продукції, презентував Український проєкт бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP). «Своєрідним лідером за обсягами виробництва в цій галузі  стали баштанні культури: гарбуз, кавун і диня. Органічні гарбузи активно вирощують в Україні на значних площах iз 2014 року. Кавуни та дині переважно вирощують на півдні України, але це лише кілька господарств», — йдеться у тексті дослідження.
 
Шукаємо насіння
 
Згідно з оприлюдненими даними, виробництво органічних баштанних зосереджено в Херсонській, Одеській, Харківській, Житомирській, Чернігівській, Київській областях. Лідером, безумовно, лишається Херсонщина — тут 139 га площ зайнято органічними баштанними. Але останніми роками традиційно південні культури розповсюдилися навіть у північні регіони країни. І поштовхом до цього стала саме зацікавленість споживачів i фермерів огранічними продуктами. Наприклад, фермер Василь Сидорук із села Мирин Ковельського району щойно почав вирощувати органічні кавуни на Волині. З двох гектарів посівної площі нинішнього року йому вдалося зібрати аж 120 тонн.
 
«Як на перший рік вирощування, то я цілком задоволений. Буду й далі висаджувати цю культуру, пробуватиму нові сорти. Моя родина вже звикла, що я завжди саджу щось нове на городі. Скептикам довів: немає нічого неможливого, а волинські кавуни можуть бути не гірші за херсонські, бо не менш солодкі. Реалізовував їх оптом по 2-3 гривні за кілограм, на ярмарках — по 4-4,5 гривні. Витрати, зокрема й на органічні добрива, окупилися, ще й заробив трохи», — говорить Василь Сидорук.
 
Принагідно розповідає, що під час підготовки ґрунту до посіву використовував перегній, оброблений спеціальними біопрепаратами, щоб прибрати патогени попередніх періодів і не «заселити» з них шкідників i збудників хвороб у землю й на розсаду нової культури. Для обробки рослин проти ґрунтових і поверхневих шкідників користувався біологічними інсектицидами. Каже, що застосовані біологічні препарати не лише безпечніші, а й дешевші в застосуванні, ніж хімічні. 
 
Серед проблем органічного овочівництва фермери звертають увагу на дефіцит або й повну відсутність насіння овочів для органічного виробництва. Проблема стала зрозумілою за результатами опитувань органічних сільгоспвиробників, повідомила Анастасія Блюмська, фахівець iз моніторингу, оцінки та маркетингу проєкту UHBDP. Хоча асортимент органічних овочевих культур досить широкий, обсяги їх виробництва невеликі, і, за підсумками 2018 року, становлять приблизно 2,5 тисячі тонн.
 
Запобіжник від фальсифікату
 
Невеликий за статистикою обсяг виробництва органічних овочів пояснюється й тим, що до уваги почали брати лише продукцію з  офіційно підтвердженими властивостями.  На запит органічного сектору в Україні щойно закінчили розробляти Методичні рекомендації до маркування органічних харчових продуктів i кормів. Вони містять законодавчі вимоги до маркування органічної продукції з урахуванням загальних вимог до маркування харчових продуктів, вимоги до маркування імпортованих харчових продуктів, а також настанови до використання державного логотипу України для маркування органічної продукції. Проєкт рекомендацій було презентовано та обговорено ще влітку, під час «круглого столу» «Маркування та торгівля органічними продуктами», що відбувся 19 липня 2019 року. Рекомендації допрацьовані. Ознайомитися з Методичними рекомендаціями можна за посиланням https://minagro.gov.ua/ua/napryamki/organichne-virobnictvo/markuvannya-organichnoyi-produkciyi-abo-sirovini.