Бойовики на Донбасі збільшують кількість обстрілів: найважчі на Світлодарській дузі й під Горлівкою

01.10.2019
Бойовики на Донбасі збільшують кількість обстрілів: найважчі на Світлодарській дузі й під Горлівкою

Cтарший лейтенант Олександр Марків

Упродовж минулих трьох діб офіційно зафіксовано 73 випадки порушення режиму вогню збройними формуваннями Російської Федерації та її посіпаками.
 
 
Активність бойових дій наростає. Найважчі обстріли — на Світлодарській дузі й під Горлівкою.
 
 
Противник обстрілював позиції підрозділів Об’єднаних сил із заборонених Мінськими угодами артилерійських систем калібру 122 мм, мінометів калібру 82 мм. А також з озброєння БМП, гранатометів різних систем та стрілецької зброї.
 
На донецькому напрямку, де за ситуацію відповідає оперативно-тактичне угруповання «Схід», ворог обстріляв позиції Об’єднаних сил неподалік Мар’їнки, Талаківки, Лебединського, Павлополя, Богданівки, Водяного, Опитного, Авдіївки, Пісків, Новотроїцького, Пищевика, Новогнатівки, Невельського. 
 
На луганському напрямку в зоні дії оперативно-тактичного угруповання «Північ» гаряче було біля Кримського, Новгородського, Луганського, Новолуганського, станції Кіндрашівська, Золотого, Травневого, Троїцького, Хутора Вільного, Новотошківського, Світлодарська, Південного, Новозванівки. 
 
На жаль, унаслідок ворожого обстрілу поблизу Світлодарська (Луганський напрямок) один військовослужбовець зі складу Об’єднаних сил отримав поранення, не сумісні з 
життям.
 
Загиблий 38-річний старший лейтенант Олександр Марків із Бригади швидкого реагування Національної гвардії України, позивний «Сумрак». Причина смерті — важке кульове поранення в обличчя.
 
«Із невимовним болем повідомляємо про загибель нашого побратима. 27 вересня в зоні проведення ООС у бою з російсько-терористичними збройними формуваннями героїчно загинув старший лейтенант Національної гвардії України Олександр Марків. Він хоробро воював і поклав своє життя, захищаючи український народ», — повідомило командування підрозділу.
 
Олександра встигли евакуювати до госпіталя. Але у ході операції воїн помер.
 
У бригаді швидкого реагування НГУ зазначили, що Олександр Марків брав участь у Революції гідності, воював у зоні АТО/ООС у лавах ЗСУ, а пізніше — Нацгвардії, пройшовши складний відбір до Бригади швидкого реагування.
 
«Завжди спокійний, доброзичливий та розсудливий, Олександр був надійним другом для своїх побратимів.  Його пристрастю була військова історія та реконструкція. Та понад усе він любив свою дружину й маленького сина, заради яких віддав найцінніше. Не існує слів, якими можна описати біль від цієї втрати», — йдеться у повідомленні. Олександр Марків був багаторічним членом військово-історичного клубу «Повстанець» у Києві (спеціалізація клубу — УПА і війська доби УНР).
 
У «Повстанці» Сашка кликали «друг Чумак». До армії пішов ще 2014 року, відразу потрапив на фронт, служив на різних молодших командирських посадах у 72-й окремій механізованій бригаді. «Пройшов страшні заміси, з яких виходив цілим і неушкодженим, був під Зеленопіллям, у Гранітному... Завжди був зі своїми вояками в одних окопах, бліндажах, поламаних «бехах», спалених стайнях... Був упертим і йшов до кінця. Був чудовим другом, побратимом, на якого завжди можна покластись», — розповіли про нього у ВІК «Повстанець». 
 
27 вересня 2019 року близько 2.30 на ротному опорному пункті у міста Залізне від множинних осколкових поранень загинула боєць взводу матеріального забезпечення 24 окремого штурмового батальйону «Айдар» 53 окремої механізованої бригади солдат Анастасія Вітовська. Вона загинула внаслідок випадкового вибуху гранати. У дівчини залишився маленький син. 
 
29 вересня у Дніпрі в обласній клінічній лікарні ім. Мечникова помер поранений під Пісками боєць батальйону «Донбас» Володимир Аджавенко, позивний «Аджа».
 
«Ми майже разом прийшли в «Донбас» і на початку жили разом в одній кімнаті, — написав його побратим Микола Ворошнов. — Постійно спати мені не давав. Пам’ятаю, як він шаленів перед першим бойовим виходом у Широкине і як ми святкували бойове хрещення. 11-12 вересня він отримав снайперське кульове поранення в голову і більше двох тижнів боровся за своє життя у лікарні ім. Мечникова. На жаль, програв цю битву. Вчора, о 23.30 його серце зупинилось навічно. Нехай Боги приймуть тебе за своїм розкішним 
столом». 

А ТИМ ЧАСОМ...

Прикордонники затримали мешканця Луганщини, колишнього «ополченця» так званої «ЛНР». Бойовика викрили в пункті пропуску «Мілове» військовослужбовці Луганського загону. Затримати колаборанта вдалося завдяки копіткій роботі та злагодженій взаємодії оперативних підрозділів Держприкордонслужби і співробітників СБУ в Луганській області.
 
Встановлено, що затриманий із початком бойових дій, у 2014 році, добровільно вступив до лав незаконних збройних формувань та безпосередньо брав участь у збройному протистоянні силам АТО у складі «бригади Мартака». Згодом бойовик продовжив службу у «митному комітеті «ЛНР», де виконував обов’язки в недіючому пункті пропуску «Ізварине».
 
Затриманому в рамках відкритого кримінального провадження оголошено підозру у скоєнні злочину, передбаченого статтями ККУ «Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України» та «Створення терористичної групи чи терористичної організації» та обрано запобіжний захід.
 

ДРАМА

П’ятеро дітей віком від 7 до 15 років постраждали від вибуху гранати на окупованій території в селищі Червона Зоря Перевальського району неподалік Луганська. Двоє — в реанімації, двоє — в хірургії, одному необхідне тривале лікування очей. Як повідомила місцева преса, діти підірвалися, роздивляючись гранату, яку вийняли зі схрону, знайденого в лісі поряд із селищем.
 
Окупаційна влада намагається трагічний випадок використати з метою пропаганди, переконуючи, що граната була українською. Втім, спекуляції на крові дітей — звичний метод для окупантів та колаборантів у роботі з місцевим населенням.