ДБР порушило справу проти Парубія за пiдозрою в органiзацiї «масових заворушень» в Одесі

25.09.2019
Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження проти ексспікера Верховної Ради, нардепа від «Європейської Солідарності» Андрія Парубія за підозрою в організації масових заворушень 2 травня 2014 року в Одесі.
 
Інформацію про це повідомив сам Парубій на своїй сторінці у «Фейсбуцi» й назвав дане провадження «задзеркальним абсурдом».
 
«Відчайдушна протидія української влади та громадянського суспільства гібридному захопленню путінською Росією всього нашого південного сходу — восьми українських областей, через захоплення влади проросійськими силами в обласних центрах, зокрема й в Одесі — тут уже класифікується однозначно — як «факт створення і координування Парубієм А. В. громадських озброєних угруповань iз метою вчинення масових заворушень 02.05.2014 на території міста Одеси. У документі ДБР це вже стверджується як факт. Дійсно — нова, химерна епоха», — зазначив Парубій. 
 
Ексспікер у своєму дописі додав, що робив усе можливе для захисту України і, незважаючи ні на які провадження, планує й надалі робити все можливе для незалежності країни.
 
«Це знають мої друзі та соратники. І хай це завжди пам’ятають вороги України», — підкреслив Парубій. При цьому він зауважив, що відкриття чергового прова­дження ДБР його не здивувало. 
 
Відреагував на дії ДБР і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, назвавши поведінку відомства «упередженою стосовно Парубія».
 
«Справа ДБР по Парубію та Одесі. Розумію, що не могли за заявою не відкрити ЄРДР, — вимога КПК. Не розумію упередженості формулювань. Очікую, відповідно до закону та здорового глузду, закриття провадження та спростування абсурдних звинувачень», — написав Аваков у «Твіттері». У свою чергу, Державне бюро розслідувань наразі офіційно не коментувало інформацію. 
 
Цікаво, що передувало цій історії те, що наприкінці серпня ексзаступник голови адміністрації президента-втiкача Віктора Януковича Андрій Портнов повідомив, що звернеться до Державного бюро розслідувань із заявою про нібито злочин Парубія. Йшлося саме про «організацію масових заворушень» в Одесі. За кілька днів Портнов додав, що ДБР уже відкрило провадження. Цікаво, що 12 проваджень, які відкрило Державне бюро розслідування проти п’ятого президента Петра Порошенка, відкрили за поданням саме Андрія Портнова. 
 
Нагадаємо, що 2 травня 2014 року через протистояння між проукраїнськими та проросійськими активістами загинуло 48 осiб — шість із них у центрі міста від вогнепальних поранень, а 42 — через пожежу в Будинку профспілок на Куликовому полі.