Класичні, у горщику, з гарбузом та грибами: рецепти дерунів на будь-який смак

25.09.2019
Класичні, у горщику, з гарбузом та грибами: рецепти дерунів на будь-який смак

Надія Коваленко на Фестивалі дерунів у Коростені.

От що цікаво: здавалося б, простенька страва, такі собі млинчики з картоплі, а не знайдеться людини, яка хоч колись не зачаровувалася цією кулінарною простотою, насиченим смаком поля, спокусливим зарум’яненням, хрумкотом, зрештою, справжнім задоволенням від смаку.

 

Побутує такий жарт: якщо ти їв деруни і вони тобі не сподобалися, то треба перевірити, чи є в тебе серце.

 

Жарти жартами, але перед дерунами і справді мало яке серце залишиться байдужим. Навіть те, яке на жорсткій дієті, бо інколи хочеться все одно чогось такого-такого...

А те, що деруни — особлива страва, свідчить і той факт, що в місті Коростень на Житомирщині щороку відбувається Фестиваль дерунів. Із широким розмахом, із залученням вітчизняних та іноземних кулінарів, відгримів він і цього року.

«Яких тільки там дерунів не було! — дивується Надія Коваленко з Київщини, яка спеціально їздила з друзями на цю чудову подію в Коростень. — Гостей — дуже багато! Дерунів — також дуже багато! Були кулінари з інших країн, які готували свої деруни і пригощали гостей. Нам, правда, не вистачило, бо бажаючих покуштувати ці надзвичайно смачні страви було дуже багато. Та все ж деруни готували і готували, і ми дочекалися своїх порцій також. Ну що сказати? Вони фантастичні!». 

Надія каже, що залюбки готувала деруни вдома — рідним і друзям. А відтепер готуватиме тим паче, бо по-новому поглянула на цю смачну страву та й нові рецепти дізналася. Деякими з них вона ділиться з нами. Отже, до роботи!

Деруни класичні, улюблені

Потрібно: 1 кг картоплі, яйце, цибулина, 3 ст. ложки борошна, сіль, перець, олія для смаження.
Почищену картоплю і цибулину натерти на дрібній тертці, злити сік. Додати яйце, сіль, перець, борошно та перемішати. Смажити деруни на розігрітій пательні до рум’яної скоринки. Скласти деруни в банячок, накрити кришкою і поставити в духовку або пропарити на плиті на мінімальному вогні 10-15 хвилин. Подавати зі сметаною та зеленню.

Деруни із сиром

У деяких регіонах їх називають пампушками. 
Потрібно: 1 кг картоплі, 3 яйця, 2 ст. ложки майонезу, 400 г кисломолочного сиру, 3 зубці часнику, сіль, перець, свіжа або сушена зелень, олія.
Картоплю почистити, натерти на дрібній тертці та злити рідину. Додати яйця, майонез, сіль, приправи, перемішати до однорідної маси. Сир розім’яти, додати в нього дрібно посічену зелень, розчавлений часник, сіль і перець, ретельно вимішати. На розігріту пательню влити кілька ложок олії. Столовою ложкою викладати картопляну масу, а в центр кожного деруна класти сирну масу, накривати картопляною масою. Смажити з обох боків на невеликому вогні, щоб деруни (пампушки) просмажилися. Подавати зі сметаною. Замість сиру можна додавати м’ясний фарш, гриби, смажені з цибулею, і навіть гречану кашу з печерицями — все дуже смачно і оригінально.

З лісовими грибами

Оце будуть деруни!
Потрібно: 1 кг картоплі, 300 грибів (білих, опеньків, підосичників, підберезовиків тощо — які є), 2 цибулини, 3 яйця, 5 ст. ложок борошна, 150 г сметани, сіль, перець на смак, олія для смаження.
Гриби перебрати, помити і відварити (20 хвилин). Потім порізати дрібно й обсмажити в невеликій кількості олії до повного випаровування рідини. Цибулю й картоплю натерти на дрібній тертці, додати сметану, сіль і перець, перемішати. Додати яйця, борошно і гриби, ретельно перемішати. Смажити деруни на розігрітій сковороді з двох боків до рум’яної скоринки. Подавати зі сметаною.

У глиняному горщику

Їх добре подавати гостям, зазвичай вони дуже задоволені таким пригощанням. Смачним, апетитним, оригінальним. 
Потрібно: 1 кг картоплі, 300 г грибів і м’яса (свинини), яйце, цибулину, 200 г сметани, 50 г борошна і спеції. 
М’ясо подрібнити й обсмажити на олії. Додати подрібнені печериці та цибулю й обсмажити все до рум’яності. Посолити, поперчити. Картоплю натерти на дрібній тертці, додати яйце, борошно, сіль і перець. Добре вимішати і підсмажити маленькі деруни. У банячки шарами викладати деруни і м’ясно-грибну засмажку, перемащуючи кожен шар сметаною. Закрити кришечками і поставити в розігріту духовку на півгодини. Подавати зі сметаною.

Дерунчики картопляно-гарбузові

Про такі також не забувайте! Ми публікували рецепти дерунів із кабачків, за тим же рецептом готуються і гарбузові деруни. Це смачно, перевірте, поки сезон гарбузів у розпалі. А якщо хочеться з гарбузом і картоплею, то ось чудовий рецепт. 
Потрібно: 500 г картоплі, 500 г гарбуза, 2 яйця, 3 ст. ложки борошна, 100 мл молока, спеції, олія, сметана. 
Картоплю почистити і натерти на дрібній тертці. Молоко закип’ятити і влити цівкою гаряче молоко в картопляну масу, постійно помішуючи. Залишити, щоб трошки охололо, і злити зайву рідину. Гарбуз натерти на дрібній тертці. Відокремити жовтки від білків. До картоплі додати потертий гарбуз, жовтки яєць, борошно, посолити і поперчити на смак. Яєчні білки збити у густу піну, акуратно ввести їх у гарбузово-картопляну масу. Розігріти пательню, влити олію. Ложкою викладати картопляно-гарбузову масу, смажити деруни на середньому вогні з обох сторін до рум’яної скоринки. Подавати зі сметанкою.

Картопляні голубці

Мої племінниці називають їх «дерунами в капусті» і дуже люблять. Пані Надія Коваленко пропонує їх готувати також із грибами — так вони особливо смачні. 
Отож середню капустину миємо, вирізаємо качан і пропарюємо в підсоленому окропі на повільному вогні. Далі білокачанну розбираємо на пелюстки, зрізаючи всі товсті крижі. Для начинки потрібно почистити кілограм картоплі й потерти її, як на деруни. Добре відцідити. Додати ще 3 варені терті картоплини, щоб фарш був густішим. На олії слід підсмажити до ледь золотистого кольору 3 подрібнені великі цибулини, терту морквину, дрібними кубиками порізаний стручок болгарського перцю (за бажання). Далі дно банячка треба вистелити капустяним листям, а самі голубці краще закручувати, як конвертики, і викладати шарами, перекладаючи кожен шар лавровим листям і пластинками свіжих або консервованих помідорів.
Заливку для голубців вибирайте в залежності від того, пісні чи скоромні вони у вас будуть. Якщо не пісні, заливайте їх сметаною, навпіл розведеною з водою, і ставте у піч чи духовку на годину (або нехай із годинку мліють на повільному вогні на плиті). Із грибною підливою це буде справді королівська страва. Гриби використовуйте, які маєте: сухі або свіжі. Якщо гриби сухі — замочіть їх заздалегідь на чотири години. А далі помийте старанно, щоб не залишалося піску, залийте водою і варіть із цілою цибулиною годину. Гриби витягніть і поріжте на маленькі шматочки, а грибний бульйон процідіть крізь тканину, щоб про пісок і згадки не було. На олії злегка підсмажте дрібно посічену цибулину і з’єднайте порізані гриби, грибний бульйон. Посоліть і поперчіть. І насамкінець — так звана підбивка. 
Для її приготування береться на 200 г сухих грибів і 1,5 літра бульйону — півлітра домашньої сметани. Усе разом треба варити 5 хвилин. Можна на пательні до золотистого кольору підсмажити 4 столові ложки борошна, розбавити його (холодним) водою і влити в підливу. Нехай хвилин 7 це покипить на маленькому вогні, а далі додавайте улюблені спеції та зелень і поливайте голубці.

Картопляні галушки

Якщо є картопляні голубці, то чому не можуть бути картопляні галушки? Тим паче, це дуже добре відома страва в народі, її облюбували і сучасні кулінарні майстрині. 
Картопляні галушки.
 
Потрібно: 1 кг картоплі, яйце, спеції, олія для смаженння. Для начинки: 350 г фаршу, спеції, 2 цибулини. 
  Картоплю почистити, половину зварити. Зварену картоплю потовкти й остудити. Решту картоплі потерти на дрібній терці, добре відтиснути зайву рідину. Сиру і варену картоплю з’єднати, додати яйце і борошно. Вимісити тісто і поділи на кульки.
Фарш: м’ясо змішати з покришеною цибулею. Приправити сіллю і перцем.
Кожну порцію картопляної маси сплюснути в долоні, покласти трохи фаршу і зліпити.
Галушки варити в підсоленому окропі 10 хвилин від закипання.
Смалець розтопити на сковороді і підсмажити на ньому другу покришену цибулину.
Галушки подавати, помастивши цибулею зі смальцем.
А наша «картопляна тема», яка розпочалася з дерунів, триває. Бо, приміром, без вареників також ніяк!

Ліниві вареники

І ви не повірите — знову з картоплі! Їх іще називають палюшками, напевно, через те, що за формою вони нагадують пальчики. Готують їх із сиром, а також із картоплею або одночасно з картоплею і сиром.
Ліниві вареники з картоплі.
 
Потрібно: близько 1 л картопляного пюре, 2 яйця, 1-2 жмені борошна.
Картоплю відварити, розім’яти, вистудити. Додати яйця, сіль і борошно, добре вимішати (якщо не тримається купи, то додати більше борошна). Поділити на 4 частини.
Викласти одну частину на посипану борошном поверхню, розкачати руками валик товщиною 2 см і ножем нарізати палюшки. Відварити у підсоленому окропі. Вийняти палюшки одразу після закипання, щоб не розварилися, і змастити свіжовитопленим смальцем зі шкварками (можна вершковим маслом), посипати зеленню. Подавати зі сметаною.
Смачного! Нехай осінь дарує натхнення на смачну кулінарію!