Звернення Сергія Червонописького до президента від імені ветеранів Афганістану обурило українських патріотів

24.09.2019
Днями шквал критики в iнтернеті викликав лист (який донині не афішувався широкому загалу) від імені «афганців» голови Української спілки ветеранів Афганістану Сергія Червонописького до Володимира Зеленського.
 
У ньому пан Червонописький на бланку очолюваної ним організації пише, що у вересні в Мар’їнці готується проведення акції-зустрічі «Ветерани за мир», в якій нібито виявили бажання взяти участь великі групи членів УСВА (воїнів-інтернаціоналістів) з усіх областей України, включно...  з ветеранами війни в Афганістані, які мешкають на тимчасово непідконтрольних Україні територіях Донецької та Луганської областей: загалом до 100 осіб. І просить президента підтримати цю ініціативу.
 
«Регламентом зустрічі передбачено вільне спілкування ветеранів та ухвалення звернень до лідерів Нормандської четвірки з проханням максимально активізувати роботу з повернення миру до України — зупинити використання летального озброєння, заборонити мінування, звільнити військовополонених, захистити права цивільного населення», — зокрема зазначає голова УСВА.  
 
На перший погляд, ніби й гуманна акція. Але деякі маркери змушують засумніватися в чистоті намірів. Ось, наприклад, реакція на це звернення щойно демобілізованої снайперки Юлії Матвієнко: «А чому «афганці»? Тому що контрольовані спілки на тій стороні першими і почали воювати проти України? Чому саме ті, хто нічим не відрізняється від сьогоднішнього російського м’яса, відісланого в Україну вбивати? Нормальні «афганці» стали до лав добробатів і визнали, що «совок» насильно використав їхні життя в іншій краіні! Як і зараз Путін використовує життя своїх солдатів і в нас, і в Сірії, і ще в будь-якій країні, де йому закортить... На жаль, не всі «афганці» цю гірку правду сприймають. Але в нас виросло нове покоління, яке не хоче бути вбивцями всесвітнього маштабу без права голосу. Тому нам не до Путіна і не в «совок». Наші українські жінки своїх синів народжували як Захисників, а не як м’ясо для Путіна».
 
Дівчина-воїн додає, що чимало «афганців»-патріотів воювали й досі воюють на російсько-українській війні, захищаючи рідну землю. А хто вже не може — вчить молодих бійців військовій майстерності, проводить патріотичне виховання серед молоді.
 
«А ця заява — просто провокація тих, хто оголосив, що говорить від їх імені, просидівши всю війну на дивані. З’ясуйте, хто це... кгбістське лайно, якому солдатiв у Афгані не шкода було в тій м’ясорубці», — емоційно пише у «Фейсбуці» Юля.
 
І нагадує, з чого в далекому 1989 році почалося цькування академіка-гуманіста Сахарова, яке й звело його в могилу. Зі зрежисованого обурення з трибуни нардепа СРСР від ВЛКСМ пана Червонописького (нині Героя України, екссоціаліста) заявою академіка про випадок обстрілу й знищення радянських солдатiв своїми ж — тільки через те, що ті попали в оточення.
 
Причому той трагічний випадок попросив Сахарова озвучити офіцер, який вижив під час того «дружнього» обстрілу.
 
Інші дописувачі в соцмережі теж не жалкували компліментів радєтєлю за «братьєв». Хто саркастично, хто гнівно писав: «Ми с братікамі із-за парєбріка хатім абнять нашєго общєго прізєдєнта...»; «От і зрадники відкрилися»; «УСВА — прихильники ПР, які 26.01.2014 встояли проти майданівців, захищаючи разом iз проросійськими казаками, ОДА»; «Тут всюди стирчать вуха Кремля, Путіна, і сяких соловйових зі скабєєвимі...»
 
Таке військове б...ратство більше скидається на братання недоброї пам’яті батуринського полковника Носа з тими самими північними братками. Та й до розв’язки підводить схожої.