Міністр оборони вирішив, що захисники України позитивно поставляться до повного розведення на Донбасі

20.09.2019
Міністр оборони вирішив, що захисники України позитивно поставляться до повного розведення на Донбасі

Інтенсивність обстрілів лишається високою та має тенденцію до збільшення.
 
 
Протягом 17-18 вересня офіційно зафіксовано 16 випадків порушення режиму тиші збройними формуваннями Російської Федерації з посіпаками.
 
 
Противник обстрілював позиції підрозділів Об’єднаних сил із заборонених Мінськими угодами мінометів калібру 82 мм, з гранатометів різних систем та стрілецької зброї.
 
На донецькому напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» противник обстріляв позиції Об’єднаних сил неподалік Новотроїцького, Водяного, Павлополя, Лебединського, Березового, Миколаївки.
 
На луганському напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» противник обстріляв позиції наших захисників поблизу Залізного, Новотошківського, Новолуганського, Луганського, Травневого, Кримського. Під час виконання бо­йового завдання один військовослужбовець Збройних сил України зі складу Об’єднаних сил загинув, два отримали поранення.
 
Загиблий — Владислав Рой із батальйону «Айдар». Як написали на офіційній сторінці батальйону, хоробрий воїн, вірний товариш.
 
«Владислав із Запорізької області. Нещодавно відсвяткував день народження (30 серпня), і тепер йому назавжди буде 25. В «Айдарі» служив із квітня 2019 року стрільцем-помічником гранатометника». Світла пам’ять воїну!
 
Після тривалої паузи військові очільники нарешті почали висловлюватися щодо перспективи розведення військ, яке частиною українського суспільства сприймається як «тиха капітуляція». Командувач операції Об’єднаних сил генерал-лейтенант Володимир Кравченко заявив: «Проводяться підготовчі заходи з відведення військ уздовж усієї лінії розмежування. Таке завдання визначено начальником генерального штабу Збройних сил, міністром оборони та главою держави. Ми до цього готові заради поліпшення життя наших громадян та, зрештою, все буде залежати від дзеркальних дій із протилежного боку».
 
Кравченко також розповів про перспективи створення безпечних районів навколо населених пунктів Золоте та Петровське. У Станиці Луганській наразі тривають підготовчі роботи до початку відновлення мосту. Уже підготовлено майданчик під будівельну техніку та для розміщення будівельних матеріалів, розширено та відновлено дорожнє покриття під’їзної дороги. 
 
Міністр оборони України Андрій Загороднюк в інтерв’ю «Радіо «Свобода» розповів, що розведення військ на Донбасі відбуватиметься не одразу.
 
«Насамперед воно проводитиметься не одночасно всюди, а ділянками. І буде нагляд, щоб це робилося з обох боків. Тобто, це не відступ», — сказав Загороднюк.
 
Наразі Генштаб працює над планом розведення, який має врахувати всі ризики і який згодом представлять. Міністр запевнив: щодо кожної з ділянок йтиме підготовка, пояснення, проробляння всіх технічних, логістичних питань, питань безпеки.
 
«Це має бути зроблено технічно правильно, тому що є вже позиції, є вже ціла система укріплень, яка вибудована. Ми говорили і з військовими, і з Генштабом. Це буде зроблено правильно, щоб уникнути надмірних ризиків при розведенні. Звичайно, стежитимемо, щоб та сторона також це робила», — зазначив міністр оборони.
 
Він упевнений, що військові сприймають відведення як частину стратегії.
 
Тим часом Дарка Оліфер, речниця представника України в Тристоронній контактній групі Леоніда Кучми, повідомила, що українська сторона підтвердила готовність до розведення сил та засобів у районах Золотого та Петрівського на Донбасі. Але російська сторона заблокувала визначення можливої дати такого розведення.
 
За словами Оліфер, українська сторона також заявила, що не має принципових заперечень по суті «формули Штайнмайєра» щодо місцевих виборів, однак реалізація цієї формули можлива лише за умови виконання наступних пунктів: повне припинення вогню; забезпечення ефективного моніторингу СММ ОБСЄ на всій території України; виведення з території України збройних формувань іноземних військ і військової техніки; розведення сил та засобів уздовж усієї лінії зіткнення; забезпечення роботи Центральної виборчої комісії України, українських політичних партій, ЗМІ та іноземних спостерігачів; встановлення контролю за непідконтрольною Україні ділянкою українсько-російського кордону та виконання інших пунктів, передбачених українським і міжнародним законодавством та Мінськими угодами.
 
При цьому, за словами речниці, сторонами досягнуто «значного прогресу щодо взаємного одночасного звільнення утримуваних осіб».