«Зелена» Рада: кнопкодавство «Слуги народу», розмитнення авто на єврономерах i зміни в Законі «Про оборону України»

13.09.2019
Від самого ранку вчора в парламенті гучно лунали розмови на дві теми: відставка ЦВК i кнопкодавство.
 
У президентській партії «Слуга народу», яка йшла на вибори з обіцянками «ніяких пропусків засідань i ніяких кнопкодавів», зловили трьох «піаністів». Громадські активісти руху «Чесно» зафіксували трьох депутатів від партії «Слуга народу», які кнопкодавили.
 
У кулуарах журналісти запитували у «слуг народу», чи буде за це покарання для депутатів. Нагадаємо, що під час парламентської кампанії представники «Слуги народу» обіцяли кримінальну відповідальність за кнопкодавство і навіть проголосували за цей закон, який направили до Конституційного Суду. Проте з виконанням цієї обіцянки виникли проблеми.
 
Після реєстрації під куполом було зафіксовано 388 депутатів. Засідання розпочали зі звернення депутатки від «Європейської Солідарності» Ірини Геращенко, яка закликала парламент відреагувати на такі дії депутатів від «Слуги народу» та звернулася до голови парламенту Дмитра Разумкова з проханням вжити заходів щодо притягнення депутатів-кнопкодавів до відповідальності. 
 
Під час самого засідання Верховної Ради депутати-кнопкодави Сергій Литвиненко та Олена Копанчук публічно вибачилися та пообіцяли більше не допускати таких ситуацій у парламенті. «Я хочу вибачитись за те, що сталося. У моїх діях не було ніякого злого умислу. Я просто переживав, щоб за ці закони проголосували. Я готовий передати місячну зарплату на благодійність», — заявив Литвиненко. 
 
У свою чергу підтримала ініціативу депутата й пані Копанчук: «Хочу також офiцiйно вибачитися перед усіма. Для мене хоч і було важливим, щоб даний законопроєкт був проголосований, але це не є виправданням. Для мене це буде важливим уроком на все життя. І також я приєднуюсь до пропозиції свою заробітну плату віддати у благодійний фонд. І я думаю, що це стане посилом не вчиняти неособисте голосування». 
 
У фракції «Слуга народу» заявили, що позбавляти депутатів мандата за це не будуть, та й притягнути до кримінальної відповідальності поки за це не можуть. Чи якось каратимуть своїх однопартійців, пообіцяли вирішити на фракції.
 
Поки ж офіційні вибачення та кошти, передані на благодійність, мають стати «виховним процесом» для депутатів, заявили в партії «Слуга народу». 
Також на події відреагував і президент Володимир Зеленський.
 
Заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук опублікував президентський законопроект, яким пропонують карати депутатів за кнопкодавство штрафом від 3 до 5 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів, що на сьогодні становить близько 50—85 тисяч гривень. Апарату Верховної Ради, в разі прийняття цієї ініціативи, буде доручено слідкувати за голосуванням депутатів i виявляти порушникiв. 
 
Також Стефанчук повідомив, що до регламентного комітету надіслано звернення з вимогою розібратися з ситуацією із зафіксованими фактами кнопкодавства та дати їм правову оцінку.
 
Депутати встигли вчора й попрацювати. Верховна Рада відтермінувала штрафи з авто на єврономерах. «За» — 284 голоси. Проти виступили фракції «Голос», «Опозиційна платформа — За життя» та «Європейська Солідарність».
 
Таким чином водіям продовжили на 90 днів строк розмитнення авто на єврономерах. Окрім цього, Верховна Рада ухвалила в першому читанні президентський законопроєкт «Про внесення змін до Закону України «Про оборону України» щодо організації оборони держави». Законопроєкт пропонує законодавчо ухвалювати план оборони України та надати права президенту затверджувати його структуру.