Над Станицею Луганською замайоріли повернуті на свої місця державні прапори України

11.09.2019
Над Станицею Луганською замайоріли повернуті на свої місця державні прапори України

Танки з триколором на українській землі. (Малюнок Миколи КАПУСТИ.)

Військовий блогер Мирослав Гай поінформував: «Радий повідомити, що після скандалу, який ми здійняли, щодо ганебного факту зняття українських прапорів, які начебто провокували росіян, — прапори повернуто. Українські патріоти Луганщини, за підтримки ЗСУ, підняли прапори над Станицею, — написав він на своїй сторінці в соцмережі «Фейсбук». — Патріоти повідомили, що наказ про зняття прапорів дав головний консультант головного департаменту регіональної політики офісу президента України Горбенко Ігор Володимирович. Сподіваюсь, що то було лише непорозуміння, а не системна антидержавницька політика. Шкода, коли від дурнуватих рішень страждає і репутація самого інституту президентства. Я безмірно вдячний патріотам Луганщини за громадянську позицію та вчасне реагування. Станиця українська. Слава Україні!» Офіційних коментарів щодо цієї ситуації ще немає. 
 
Як, утім, немає офіційних коментарів і щодо слів президента про «процес розведення військ у два етапи: спочатку Золоте — Петрівське, а потім — розведення по всій території та припинення вогню повною мірою й припинення війни». Про це він сказав у Борисполі на зустрічі з поверненими на Батьківщину бранцями Кремля та моряками, яких росіяни взяли у полон під час переходу в Керченській затоці.
 
Тим часом упродовж минулої доби було зафіксовано 13 випадків порушення режиму припинення вогню збройними формуваннями Російської Федерації та їхніми найманцями. 
 
Противник обстрілював позиції підрозділів Об’єднаних сил із заборонених Мінськими угодами калібрів озброєння, а також iз гранатометів різних систем i стрілецької зброї.
 
На донецькому напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» противник обстріляв позиції Об’єднаних сил неподалік Водяного, Новотроїцького, Авдіївки, Опитного, Павлополя. 
 
На луганському напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» ворог гатив по наших захисниках поблизу населених пунктів Зайцеве, Троїцьке, Причепилівка. 
За минулу добу внаслідок ворожих обстрілів один військовослужбовець ОС отримав бойове поранення.
 
За інформацією української сторони спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін, збройні формування РФ, порушуючи Мінські домовленості та режим припинення вогню, 8 вересня обстріляли населені пункти Верхнє Торецьке та Лебединське, застосувавши заборонені Мінськими домовленостями міномети 82-го та 120-го калібру.
 
Загалом противник випустив по цивільній інфраструктурі та житлових будівлях 6 мін. 9 вересня 8 ворожих мін калібру 82 мм лягли в селищі Зайцеве. Українська сторона СЦКК звертає увагу, що збройні формування Російської Федерації та її найманці продовжують грубо порушувати встановлений режим «Тиша».