Псевдореформа за 23 хвилини: що не так із законом Зеленського про імпічмент

11.09.2019
Псевдореформа за 23 хвилини: що не так із законом Зеленського про імпічмент

Немов принтер у швидкiсному режимі, депутати дев’ятого скликання «приймають» закони.
 
 
Уже вкотре вони голосували, не читаючи та не тримаючи в руках їхніх проектів. Сьогодні ж кону був один із найважливіших — про імпічмент.
 
 
У пiдсумку 245 парламентаріїв (244 представники «Слуги народу» та один позафракційний) ухвалили документ, проте з порушенням регламенту та можливістю його скасування. 
 
Суперечки, крики та невдоволення. Після вступних слів від голів фракцій спікер парламенту Дмитро Разумков несподівано заявив, що сьогодні розглядатимуть закон про імпічмент не лише в першому читанні, а й у цілому. Це стало несподіванкою, бо напередоднi на Погоджувальній раді депутати вирішили голосувати за цей законопроект 12 вересня, тобто в четвер.
 
23 хвилини обговорень, заперечень i переконань про те, що не варто порушувати регламент і приймати закони для телевізійної картинки. Депутати від партій «Голос», «ЄС» та «Опозиційна платформа — За життя» з трибуни заявляли, що така процедура є порушенням. 
 
Представник партії «Голос» Роман Лозинський сказав, що цей закон не дає ніяких можливостей для звільнення глави держави i його прийняття стане просто формальністю: «Цей сміливий крок не має ніякого значення, якщо за нього голосувати у такому вигляді. Можливо, президента обманули, але цей законопроект про імпічмент насправді не змінює абсолютно нічого. Це збірник, у який увійшли статті Конституції. Це лише фасадна реформа, яка не змінює нічого. Щоб щось змінити, необхідні зміни до 111-ї статті Конституції».
 
Але, як кажуть у народі, собаки гавкають, а караван іде. Представник президентської партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко з трибуни закликав ухвалювати закон у цілому і не відтягувати цю процедуру, додавши, що минулого тижня депутати були ефективними, проте треба працювати швидше та більше. 
 
Виступив із трибуни й колишній спікер парламенту Андрій Парубій, нагадавши, що насправді парламент уже проголосував за закон про імпічмент президенту: «Верховна Рада восьмого скликання ще 6 червня проголосувала за Закон про імпічмент, але президент Зеленський його не підписав. Ми готували цей закон спільно з європейцями впродовж п’яти років. За нього голосували навіть опозиційні партії. Не треба нам законодавчого спаму, варто, щоб президент підписав попередній закон. А те, що зараз відбувається, — це просто видимість «ефективної» роботи». 
 
Із Парубієм погодився й представник «Опозиційної платформи — За життя», назвавши закон про імпічмент, який схвалив попередній парламент, досконалим.
 
«Таке рідко буває, але я погоджуся з представником Блоку Петра Порошенка, що попередній законопроект про імпічмент був ідеальним. А от ця процедура голосування, яку ми зараз маємо, є порушенням закону», — заявив депутат від «ОПЗЖ» Нестор Шуфрич.
 
Він також додав, що варто було б не придумувати законопроекти, а зняти недоторканність із президента, так само, як депутати зняли її з самих себе.
 
До прийняття закону про імпічмент необхідні були зміни до Конституції, проте депутати їх проігнорували. А голосуючи в першому читанні та в цілому, народнi обранцi вже вкотре порушили регламент. Адже парламент не зважив на норми щодо двотижневої перерви між першим і другим читаннями, а також надання депутатам можливості внести поправки в документ.
 
Таким чином законодавчо цей закон Конституцiйний Суд легко зможе скасувати.