Розслідування щодо Джуліані, Трампа і України: все, що треба знати

11.09.2019

Американські ЗМІ повідомляють, що законодавці-демократи у Палаті представників Конгресу США ініціюють широке розслідування, щоб з’ясувати, чи намагався адвокат президента США Руді Джуліані та інші особи тиснути на Україну з метою розпочати тут розслідування, які могли б негативно вплинути на можливого конкурента Дональда Трампа на виборах президента США 2020 року Джо Байдена, повідомляє «Голос Америки».

«Маніпуляції системою юстиції України» 

Як повідомляє видання The Hill, одразу три конгресові комітети — з питань розвідки, з нагляду та урядової реформи і з закордонних справ — у понеділок, 9 вересня, відправили спільні листи до Білого дому і Державного департаменту США, вимагаючи надати документи, які мають прояснити, чи Трамп і його адвокат намагались підштовхнути Україну до розслідувань, які б зашкодили Джо Байдену. Тексти листів опубліковані на сайті Палати представників. 
 
Голови вищезгаданих комітетів розцінюють такі ймовірні спроби тиску як можливі намагання «маніпулювати системою юстиції України» на користь передвиборної кампанії Трампа та проти його майбутнього опонента на виборах.
 
«Відкрита інформація вказує, що протягом майже двох років президент і його персональний адвокат Руді Джуліані, як випливає, вдаються до дій за межами легітимних правоохоронних i дипломатичних каналів, щоб примусити владу України вести два політично мотивовані розслідування, прикриваючись антикорупційною діяльністю», — наводить частину звернення до Білого дому журналіст видання Courthouse News Адам Класфельд.
 
«Перше — це розслідування щодо українців, які надали ключові докази щодо засудженого менеджера виборчої кампанії Трампа Пола Манафорта. Це розслідування покликане підірвати зібрані слідством Роберта Мюллера численні докази того, що Росія втручалась у вибори 2016 року з метою підтримати кампанію Дональда Трампа. Інша справа націлена на сина ексвіцепрезидента США Джозефа Байдена, який є конкурентом Трампа на виборах президента США 2020 року», — наводить частину звернення Класфельд.
 
Прихильники президента США неодноразово висловлювали думку, що оприлюднення в Україні у 2016 році інформації про платежі Полові Манафорту від Партії регіонів було організовано з метою вплинути на вибори у США і завадити обранню Дональда Трампа президентом США. Про буцімто координацію оприлюднення інформації щодо Манафорта між суб’єктами в Україні і США у 2016 році також писали американські журналісти-розслідувачі.

Про що говорили Трамп і Зеленський? 

Раніше генеральний прокурор України (на той час) Юрій Луценко робив суперечливі заяви про розслідування в Україні, пов’язані з діяльністю компанії Burisma, у якій працює син Джо Байдена — Хантер Байден. Він також заявляв про тиск на нього з боку колишнього посла США в Україні Марі Йованович та інших. Деякі оглядачі вбачали у заявах Луценка елемент американської кампанії, націленої на дискредитацію розслідування спецпрокурора Мюллера щодо російського втручання і дискредитацію конкурентів президента США.
 
«Із наближенням виборів 2020 року складається враження, що президент Трамп і його персональний адвокат збільшили тиск на владу України та її систему правосуддя, щоб сприяти кампанії переобрання Трампа, а Білий дім і Державний департамент можуть сприяти цій схемі», — цитує заяву американських законодавців видання The Hill.
 
Спільне розслідування очолюють голова комітету із закордонних справ Еліот Енгел, голова комітету з розвідки Адам Шифф i голова комітету з нагляду Елайджа Каммінгс. Вони відзначили, що наприкінці минулого місяця пан Трамп начебто погрожував заморозити понад 250 млн доларів, виділених Конгресом на військову допомогу Україні.
 
Голови комітетів заявили, що розслідування має на меті встановити: чи «підвішений» стан допомоги «не змушує українську владу розпочинати політично вмотивовані розслідування... на підтримку кампанії з переобрання президента Трампа у 2020 році». Американські законодавці запросили дані з Білого дому, включно із розшифровкою телефонної розмови між президентом Трампом та новим президентом України Володимиром Зеленським.
 
Комітети також хочуть отримати інформацію щодо пана Джуліані, можливої затримки військової допомоги, будь-які дані щодо судових суперечок, які зачіпають Україну, колишнього голову виборчої кампанії Трампа Пола Манафорта, а також Хантера Байдена та пов’язаних із ними осіб.
 
Пан Трамп та інші республіканці раніше порушували питання, чи не існує конфлікту інтересів у тому, що Хантер Байден, син Джо Байдена, входить до ради директорів української газової компанії Burisma. Запит на подібну інформацію отримав також і Держсекретар США Майк Помпео. У Білому домі поки що не коментували розслідування.