Росія під акомпанемент обстрілів примусово паспортизує жителів окупованого Донбасу

04.09.2019
За даними української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК), бойовики збройних формувань Російської Федерації та їхні посіпаки активізувались i продовжують обстрілювати населені пункти. Це неприпустимі факти підлого та підступного порушення режиму припинення вогню.
 
Упродовж 2 вересня та першої половини 3 вересня ворожі сили більше 20 разів порушили режим припинення вогню.
 
Противник обстрілював позиції підрозділів Об’єднаних сил із забороненої Мінськими угодами зброї — артилерійських систем калібру 122 мм, мінометів калібру 120 мм та 82 мм, а також з озброєння БМП, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї.
 
На донецькому напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» позиції наших захисників ворог обстрілював поблизу населених пунктів Водяне, Гранітне, Лебединське, Новомихайлівка, Талаківка, Новотроїцьке, Гнутове, Красногорівка, Павлопіль.
 
На луганському напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» противник здійснив обстріли позицій Об’єднаних сил біля Новотошківського, Новозванівки, Хутора Вільного.
 
За минулу добу внаслідок ворожого обстрілу один військовослужбовець зі складу Об’єднаних сил загинув, ще один — отримав поранення.
 
За даними Головного управління розвідки Міністерства оборони України, командування російських окупаційних військ посилює тиск на військовослужбовців-найманців з’єднань і частин 1 (Донецьк) та 2 (Луганськ) армійських корпусів збройних формувань Росіїської Федерації, які ухиляються від оформлення документів на отримання паспортів РФ, погрожуючи їм звільненням із військової служби.
 
Крім того, окупанти почали активно виявляти тих, хто не виконує розпорядження про здачу паспортів громадян України з метою покарання та примусового вилучення документів.
 
Водночас, за інформацією Головного управління розвідки Міноборони України, російські окупаційні адміністрації, нібито в рамках т.зв. «паспортизації», скасували обмеження щодо використання оформлених в Росії документів, у т.ч. довіреностей на купівлю-продаж рухомого і нерухомого майна на тимчасово окупованій території у Донецькій i Луганській областях.
 
Підрозділи Об’єднаних сил постійно готові до підступних i провокаційних дій iз боку російських окупаційних військ.