В Україні сформують єдиний регіональний шкільний громадський бюджет

04.09.2019
В Україні сформують єдиний регіональний шкільний громадський бюджет

Згідно з умовами проєкту, старшокласники у віці 14-18 років повинні захистити свої ідеї, спрямовані на поліпшення навчальних закладів, і отримати на їх втілення відповідні кошти. 
 
 
Про деталі реалізації проєкту розповів голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький.
 
 
«Днями на базі дитячого закладу оздоровлення та відпочинку «Ерудит» у селі Потоки під Кременчуком пройшов семінар-тренінг із підготовки проєктів на шкільний дитячий проєкт. Із 175 поданих заявок ми відібрали сто. При відборі кандидатів враховувалися їхня мотивація і готовність змінювати середовище, в якому вони перебувають. Фахівці громадського бюджету всеукраїнського рівня вчили цих учнів складати креативні проєкти, проводити відкриті громадські голосування за них, обґрунтовувати суми на їх реалізацію», — зазначив Біленький. 
 
 
Між іншим, суми на впровадження учнівських ідей уже погоджені з відділами фінансів органів місцевого самоврядування.
 
 
Це сприятиме підвищенню рівня довіри до процесів самоврядування, інформованості та обізнаності молоді у сфері формування громадських бюджетів, залучення її до процесів само­врядування. 
 
 
У разі перемоги проєкту план його реалізації має бути здійснений у межах одного року. 
 
 
Олександр Біленький зазначив, що затвердженню такої програми сприяв успішний досвід реалізації бюджету участі для дорослих, який досить успішно впроваджується в області вже третій рік.