Вибори на сході Німеччини попри успіх популістів врятували уряд Меркель

04.09.2019
Результати недільних місцевих виборів у Бранденбурзі та Саксонії, попри успіх правих популістів, знизили ризик розвалу правлячої у ФРН коаліції консерваторів і соціал-демократів, робить висновок «Німецька хвиля».
 
Правопопулістська партія «Альтернатива для Німеччини» (АдН) сильно зміцнила свої позиції за підсумками виборів 1 вересня у двох федеральних землях на сході країни.
 
У Саксонії в порівнянні з голосуванням п’ять років тому, вона потроїла свій результат, отримавши 27,5 відсотка, у Бранденбурзі — подвоїла, набравши 23,5 відсотка.
 
Але й обидві партії, представники яких обіймають посади прем’єр-міністрів у цих землях — Християнсько-демократичний союз (ХДС) у Саксонії та Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН) у Бранденбурзі, — хоча і зазнали серйозних втрат, також задоволені підсумками земельних виборів.
 
Адже могло бути й гірше. І не лише для цих партій у двох федеральних землях, а й для центрального уряду Ангели Меркель загалом.
 
Передвиборчі опитування у Саксонії і Бранденбурзі обіцяли правим популістам iще більше — в обох землях у них були реальні шанси вийти на перше місце.
 
Лише на останніх метрах передвиборчих перегонів християнським демократам у Саксонії і соціал-демократам у Бранденбурзі вдалося вирватися вперед. Але ж ідеться про партії, які формують так звану «велику коаліцію» Ангели Меркель. І обидві партії переживають не найкращі часи.
 
У ХДС iз його новою партійною головою Аннеґрет Крамп-Карренбауер, яка змінила на цій посаді Меркель у грудні минулого року, тривають суперечки про вибір правильного політичного курсу.
 
А серед соціал-демократів, які стрімко втрачають свою колишню електоральну базу, дедалі гучніше чути заклики вийти з уряду і перейти в опозицію.
 
Якби ці дві партії, або навіть тільки одна з них, поступилися правим популістам на недільних земельних виборах, відцентрові сили могли би й справді спричинити розвал уряду Меркель. Тепер такий ризик став трохи меншим.
 
Рішення про те, чи залишатися в уряді Меркель, чи піти в опозицію «зализувати рани», СДПН буде ухвалювати на з’їзді у грудні. При цьому багато що залежатиме від того, чим закінчаться наприкінці жовтня вибори ще в одній федеральній землі на сході Німеччини — Тюрингії.
 
Що ж стосується земельних урядів в Саксонії і Бранденбурзі, то сформувати їх буде тепер, через успіх АдН, досить важко. Рiч у тiм, що з правими популістами ніхто не хоче зв’язуватись. Вони залишаються ізольованими, і навіть переговори про можливу їх участь у правлячій коаліції всі інші партії виключають.