Апетитні уроки: рецепти смачних страв для школяриків

04.09.2019
Апетитні уроки: рецепти смачних страв для школяриків

Тетяна Ситниченко зі старшою донькою.

Школа — поняття дуже багатогранне: для дітей це — нові знання, підручники, зошити і дошка, а для батьків — як забезпечити дитину всім, щоб ті знання отримувала з натхненням.

 

Їжа — чи не найголовніша складова цього непростого, та все ж приємного дійства, бо вчитися завжди добре.

 

Наразі мамам, як швидко, смачно і корисно нагодувати дитину, дає поради Тетяна Ситниченко з Київщини — мама двох донечок: Євангеліни та Анастасії. Пані Тетяна,  фаховий кулінар, залюбки ділиться своїми рецептами із шанувальниками смачної їжі.

Каже, що їжа — це не лише набір продуктів, приготовлених за певним рецептом, а ціле чарівне родинне дійство, це, якщо хочете, — зв’язок поколінь.

«Для мене важливо, — каже вона, — особливо на свята дотримуватися кулінарних традицій. Як це на Великдень не спекти паску, яку пекла моя бабуся? Та й не лише на великі свята робити сніданок, обід чи вечерю такими, що надовго запам’ятовуються. У будні також треба смачно готувати, бо з таких маленьких приємних миттєвостей складається день. Особливо важливо це відчувати дітям, а надто — у шкільний період. Харчування може організувати дитину, стимулювати, додати сил і натхнення». 

Шкільні неділі

Так, не дивуйтеся, ми почнемо з вихідних, бо на вихідні можна готувати разом iз дітьми. Тетяна Ситниченко пече разом з дівчатками пироги, і це в їхній родині вже стало гарною традицією.
 
У кого синочки — також можна їх залучати, бо хто краще полускає горіхи, почистить яблука, сливи чи персики, подрібнить їх акуратними пластерками чи кубиками?
 
Скажіть їм це, і бажання допомогти мамі на кухні стане постійним, знаю з власного досвіду. Іншими словами, делегуйте повноваження, бачите, як серйозно можна підійти до звичного кулінарного дій­ства?!

Терті пироги для тата

Так вирішила маленька Єва, і мама Таня погодилася. Хоча пиріг у них вдався таким, що не лише татові, а ще й сусідам вистачило: великий, пишний і неймовірно запашний! Отож підключаймо малечу до процесу й печімо! 
 
Єва та пиріг для тата.
 
Тісто готується, як на будь-який тертий пиріг. Щоб спекти його великим (татусі, звiсно, їдять більше), треба 3,5 склянки борошна висипати в миску і додати відразу пакетик розпушувача для тіста. Потерти туди ж пачку вершкового масла з холодильника.
 
До речі, щоб добре масло терлося, якщо не знаєте, його слід періодично «вмочати» в борошно. Далі вимісити масло з борошном до однорідної маси, додати склянку цукру, трохи менш як 0,5 чайної ложки солі, перемішати і зробити заглиблення всередині тіста. Додати туди 2 яйця, 2–3 столові ложки сметани, дуже старанно вимішати і поставити в холодильник приблизно на годинку.
 
Потім поділити тісто на дві частинки. Одну поставити на півгодинки в морозилку, іншу розкачати і викласти на дно дека, щоб було якомога тонше. Не забувайте пальцями зробити бортики коржа. Далі — помити, нарізати і викласти все, що бажається з ягід-фруктів: яблука, груші, персики, сливи, малина, ожина тощо.
 
Дістати тісто з морозилки, натерти на велику тертку і викласти на ягоди чи фрукти. Випiкаємо пиріг у духовцi, розігрітiй до середньої температури, хвилин 20.
 
Тим часом збиваємо три білки яєць iз цукром чи цукровою пудрою (0,5 склянки), вичавлюємо в масу трохи соку лимона. Готовий крем викладаємо на пиріг. Ще хвилин 15, і за запахом ви визначите, що час усіх скликати до столу.
 
А тепер ще один тертий пиріг, але вже від Насті, і також для тата, бо і вона діятиме в тандемі з мамою. Цей пиріг — з горішками і джемом (якраз приготували сливовий). Він без масла, «дієтичний», каже дівчинка. 
 
Потрібно взяти склянку джему, 2 склянки просіяного борошна, половину склянки грецьких горіхів (подрібнених), половину склянки теплої кип’яченої води, 1,5 чайної ложки пекарського порошку, 100 г панірувальних сухарів, 5 столових ложок олії, трохи цукру, не більше половини склянки.
 
Насамперед змішати просіяне борошно, сухарі, пекарський порошок, цукор, додати олію і замісити тісто. На годину поставити тісто у морозильну камеру. 
 
Деко застелити пекарським папером, натерти на нього половину тіста. На тісто викласти джем, а поверх — горішки, або шоколад, родзинки, курагу, ягоди, консервовані фрукти — все в хрумкому солодкому тісті дуже смакуватиме. До речі, в нього можна ще додати цедру лимона, ванілін, корицю.
 
Пекти пиріг при температурі 180 градусів пів години. 
 
Отакі смачні вихідні в родині! 
 
А в будні дні мама готує дівчаткам — школярочці Насті та трирічній Єві — не менш смачні страви.

На сніданок — «жирафові» млинчики з гарбуза

Дуже смачні й цікаві на вигляд, каже Тетяна Ситниченко. Її дівчатка полюбляють млинчики та оладки на сніданок — з ягодами та яблуками або ж із гарбузом. 
 
Для гарбузових млинців потрібно: 2 яйця, склянка тертого гарбуза, 150 г пшеничного або вівсяного борошна, столова ложка какао, третина чайної ложки гашеної соди, трошки кориці і солі, цукор за смаком та столова ложка оливкової олії. 
 
Гарбузові млинці .
 
Гарбуз почистити і натерти на дрібній тертці. Додати яйця, сіль, цукор, корицю, соду, гашену оцтом, і перемішати. Додати до суміші трошки оливкової олії та борошно, замісити тісто. Воно має бути трішки густіше, ніж на звичайні млинці. Розмішати, щоб не було грудочок. 
 
Трошки тіста потрібно перекласти в іншу посудину і додати какао — зробимо «плямки» на млинцях. Залишити тісто на 15-20 хвилин і приступати до випікання на змащеній олією пательні. 
 
Для цього треба вилити на сковорідку декілька ложок світлого тіста, розподілити його рівно по сковорідці, а тоді швидко капнути декілька крапель коричневого, щоб вийшли своєрідні плямки, як на шкірі жирафа, і обсмажити з обох боків. 

Омлети на всі смаки

«От де може розбуянитися ваша кулінарна фантазія, — каже Тетяна Ситниченко. — Омлет — це страва, яка щоразу може бути іншою. Скільки є овочів-грибів-спецій, стільки варіантів може бути омлетів, уявляєте? Зробіть спостереження, які саме овочі і спеції вашій дитині найбільше подобаються, і додавайте до омлетів саме їх. Отож основа — яйця: два на порцію. Збиваємо їх, злегка присолюємо і приперчуємо. Далі ріжемо дрібненько овочі, зелень чи печериці і додаємо до яєць. Готувати можна на пательні з товстим дном під кришкою. Або ж на деку в духовці, а ще краще — у формочках для кексів. Діти найбільше полюбляють такі омлети-кексики». 
 
Омлети можуть бути різними.
 
Приготуйте омлет-загадку з овочами та оливками. Поріжте цибулину, один стручок солодкого перцю і підсмажте це до напівготовності на вершковому маслі.
 
Окремо збийте три яйця, посоліть, проперчіть і поріжте в яєчну масу оливки (50 г) кільцями і твердий сир (50 г) кубиками. Вилийте це до цибулі і перцю, розподіліть рівномірно по всій сковороді, накрийте кришкою і смажте на повільному вогні хвилини чотири. Присипте зеленню.
 
Гриби, м’ясо, бекон, сир — також чудове доповнення до яєчної основи. Ось iще варіант омлету з овочами (або з овочами та шинкою, або з курячим фаршем).
 
Перець, помідори, печериці, цибульку, шинку, фарш (або все разом, або що знайдеться) злегка обсмажити на маслі, залити яйцями (два на порцію), збитими з молоком (дві столові ложки на яйце), посоленими і поперченими. Обсмажити з обох боків.
 
Морквяний омлет iз перцем і кабачками — також із переліку тих страв, які хочеться ще. Яйця збити, додати сметану (столову ложку на яйце), посолити і поперчити. Готувати в духовці, так корисніше.
 
На деко, змащене маслом, викласти подрібнені на кубики перець, кабачки і моркву, цибулю, порізану кільцями, щось «капустяне» (брала цвітну), вилити збиті яйця і поставити на 15 хвилин у духовку. 
 
А ще накраяти пухкого чорного хліба, дітям сподобається!

Хочу м’ясця!

Якщо дитина хоче м’ясця — це добре, — каже пані Тетяна. Мамі-кулінарці видніше. Овочева печеня з м’ясом — хороший варіант м’ясної страви для дітей. І для дорослих, звісно, також.
 
Отож на дно каструлі з товстим дном потрібно порізати цибулину і морквину, додати соняшникову олію (2 столові ложки) і спасерувати овочі на повільному вогні.
 
Потім додати маленькі шматочки філе курятини чи нежирної свинини (200-300 г), влити 4 ложки води і тушкувати хвилин 5.
 
Потім покласти шматочки болгарського перцю та помідора (по одному), пів баклажана (щоб не чистити цей овоч, його на півгодини кладуть у холодну воду) і заправити сметаною (150-200 мл), посолити, поперчити і залишити на повільному вогні на 15 хвилин. Насамкінець притрусити петрушкою.

Імбирний чай із лимоном

Він і смачний, і корисний. Отож готуйте дітям цей напій «два в одному»!
 
На літр води потрібно: столова ложка дрібно натертого імбиру (можна порізати тоненькими пластинками), лимон чи апельсин, 3 столові ложки меду, за бажанням — кілька подрібнених листочків м’яти. 
 
В окріп кидаємо натертий імбир. Коли він кілька хвилин покипить, проціджуємо в чашку, додаємо перець, лимон (апельсин), м’яту і мед. 
 
Готуйте з дітьми, готуйте для дітей, готуйте вигадливо! Нехай ваші смаколики додають школярикам натхне­ння!