«Міні-перемоги» Дубілета: у Кабміні вже розповідають про перші удари по рейдерству

04.09.2019
«Міні-перемоги» Дубілета: у Кабміні вже розповідають про перші удари по рейдерству

Дмитро Дубілет оголосив війну рейдерам.

Новопризначений міністр Кабінету міністрів і радник глави СБУ Дмитро Дубілет вважає, що вже у перші дні на посаді домігся перших «невеличких» перемог у боротьбі з рейдерством.
 
За його словами, «міні-перемогою-1» є те, що у бізнесменів з’явилася можливість оперативно дізнаватися про зміни в реєстрах і подавати скаргу в Антирейдерську комісію онлайн.
 
«Ми домоглися того, що відкриті дані про юридичних осіб (ЄДР) почали публікуватися щодня, а не щотижня», — написав пан Дубілет на своїй сторінці в Facebook.
 
За словами урядовця, часто рейдерство виражається в тому, що у компанії раптом змінилися власники або директори в той час, як реальні власники про це нічого не знають.
 
«В Україні є кілька компаній, які дозволяють безкоштовно відстежувати такі зміни — OpenDataBot, ПриватБанк, YouControl, Liga, Vkursi. І якщо раніше жертва рейдерства могла дізнатися про несподівані зміни в своїй компанії з запізненням до тижня (за цей час компанію можуть «віджати» ще більше — забрати активи, перепродати і т.д.), то тепер затримка буде до одного дня», — пояснив урядовець. 
 
І рекомендує усім власникам бізнесу безкоштовно підписатися на один із сервісів, перелічених вище, «щоб спати трохи спокійніше». Мовляв, відтепер інформування про зміну даних працює для всіх компаній, а не тільки для тих, хто підписався.
 
Мовляв, OpenDataBot тепер розсилає СМС-ки щодо всіх, у кого відбулися зміни (телефон береться з того ж ЄДР, тому важливо, щоб там були реальні контакти), а ПриватБанк — по всіх своїх клієнтах.
 
Ще одним нововведенням стала можливість подавати скарги в Антирейдерську комісію в електронній формі через портал державних послуг iGov.
 
«Раніше, щоб подати скаргу, вам потрібно було, по-перше, найняти юристів, які підготують для вас великий пакет документів (і навіть з цим половина заявок відхилялася з формальних причин). Більш того, поки ці документи доходили до комісії через ланцюжок канцелярій, могло пройти два тижні», — написав пан Дубілет.
 
За його словами, форму на iGov майже неможливо заповнити так, щоб її відхилили за формальними ознаками, і можна заповнити без юристів. «Більше того, вона надходить у роботу комісії миттєво», — підкреслює міністр Кабміну.
 
На його думку, таким чином, якщо в когось і «віджали» бізнес, то тепер бізнесмени можуть дізнатися про це набагато раніше й оперативно подати скаргу до комісії, яка «майже відразу може провести засідання і «відкотити» шахрайську оборудку».
 
Дмитро Дубілет додав, що в уряді усвідомлюють, що ці заходи допомагають боротися з наслідками рейдерства: «Ми ж маємо і хочемо добитися того, щоб рейдерства не було як такого. Слідкуйте за новинами протягом наступного тижня».
 
Утім, підприємці наразі не настільки поділяють оптимізм міністра, що й засвідчили у коментарях до його антирейдерського допису. Зокрема, користувач Єгор Доровських вказує, що в Одесі оточення мера «ігнорить незалежні електронні інструменти IGOV і EGAP». Ще й створили для підтасовки голосування і відмивання грошей свої містечкові «інструменти».
 
Тоді як Павло Шерманко навів думку друга-бізнесмена: «Якби ви почали прибирання з нотаріусів і міністерства юстиції… Бо де тоді «посадки» так званих «чорних» нотаріусів і прив’язка до регіональності угод, і контроль ключів від реєстру? Так званий «відкат назад» займає роки, а за цей час від підприємства лишаються одні ріжки та можливість перепродажу якомусь колектору-бандиту».
 
Як раніше повідомляла «УМ», незаконне позбавлення права власності на майно — чи то бізнес, квартира або автомобіль — сьогодні є поширеною практикою в Україні. За допомогою ключів доступу до реєстрів, оформлених на фіктивних («чорних») державних реєстраторів зловмисники переписують чужу власність на себе або підставних осіб. У деяких випадках законним власникам пропонують викупити вкрадене.
 
Голова Антирейдерського союзу підприємців України Андрій Семидідько переконаний, що лише публічність здатна хоча б трохи захистити бізнесменів від нахабних рейдерів. В іншому випадку — шансів практично немає. 

ДО РЕЧІ

Економічний підрозділ у Національній поліції ліквідували під час першого засідання уряду в понеділок, і відтепер поліція не має втручатися в діяльність бізнесу.
 
Як заявив прем’єр-міністр Олексій Гончарук, від Міністерства внутрішніх справ надійшов відповідний проєкт. За його словами, це рішення було задекларовано в програмі президента Зеленського, і це «перший крок, який робить новий уряд».
 
У свою чергу, глава МВС Арсен Аваков заявив, що подібні підрозділи мають бути скасовані і в СБУ, і у Державній фіскальній службі, а на їхній базі має бути створена нова Служба фінансових розслідувань (СФР), бажано за американським зразком, коли вона є єдиною в країні у сфері розслідування економічних правопорушень.
 
«СФР стане аналітичним центром, що залучить кращі кадри з усіх відомств. Створення Служби фінансових розслідувань, яку МВС України системно ініціювало ще з 2017 року, виходить на практичний рівень. Наразі алгоритм узгоджено з Міністерством фінансів та затверджено постановою Кабінету Міністрів», — сказав міністр Аваков.
 
На його думку, Служба фінансових розслідувань має бути універсальною та займатись усіма економічними злочинами у країні: «У такого органу має бути дві ключових зброї: одна — олівець, друга — комп’ютер.
 
При цьому силові функції у зазначеного підрозділу мають бути відсутні. Нічого іншого. Досить створювати монстра зі своїм спецназом, або окремим прослуховуванням, або зовнішньою розвідкою. Це аналітична служба».