Ватажки псевдореспублiк на Донбасі оголосили про намiр скоротити майже 30 тисяч гiрникiв

03.09.2019
Ватажки псевдореспублiк на Донбасі оголосили про намiр скоротити майже 30 тисяч гiрникiв

(Малюнок Володимира СЛОБОЖАНСЬКОГО.)

У самопроголошеній «ДНР» ухвалили постанову про легалізацію видобутку вугілля у так званих копанках.
 
 
Для непосвячених уточнимо, що це старовинний спосіб добувати вугілля з пластів, що розташованi неглибоко, або і взагалі виступають на поверхню.
 
 
Так видобували паливо ще на початку XIX сторіччя селянські артілі.
 
 
Знаряддя праці були найпримітивніші — кайло та лопата. Спосіб був дуже небезпечний, люди калічились або й гинули під завалами.
 
 
До того ж було чимало шкоди природі у вигляді відвалів породи та закинутих ям.
 
Повернутись назад до старовинного способу видобутку вугілля у «ДНР» змушені, звичайно, не від гарного життя. Видобутки палива незмінно падають, шахти закриваються.
 
Минулого року їх діяло лише 17, а видобуток складав 7 млн тонн. Нині ж, із початку року, видобуто всього 5 млн.
 
У минулі часи таке було під силу трьом-чотирьом шахтам. Так, на донецькій шахті ім. Засядька річний видобуток становив до 4 млн тонн, а зараз тут планують добути 500-600 тисяч тонн.
 
Причина спаду в тому, що нові хазяї не в змозі технічно забезпечити нормальну роботу. До того ж працівники розбігаються через низькі заробітки, які ще й нерегулярно сплачують.
 
Шахтарі віддають перевагу тим же копанкам, де хоч і важко та небезпечно працювати, зате платять справно.
 
Чимало шахт узагалі перестали функціонувати, все цінне, що було на них, розтягується, обладнання та металокон­струкції вирізають на металобрухт.
 
На непідконтрольних Україні територіях Донеччини та Луганщини не діють або затоплено 39 шахт. А на тих, де ще якось працюють, видобуток скоротився у рази, і вугілля у ДНР ледь вистачає для роботи електростанцій.
 
А днями луганські ватажки оголосили про намір закрити половину шахт (33 із 70) та звільнити майже 30 тисяч гірників, це у двох «республіках»; більше 20 тисяч у «ДНР», та понад 7 тисяч на Луганщині.
 
Більшість шахтарів уже зрозуміли, що дуже схибили, виступаючи за «рускій мір» та маячливу Новоросію, та визнати свою глупоту не можуть, і в усьому звинувачують економічну блокаду Донбасу з боку України.
 
Виглядає досить кумедно — про яку блокаду можна говорити, коли лінію розмежування щоденно перетинають десятки тисяч жителів краю?
 
З іншого боку, де це бачено, щоб якийсь регіон за бажанням купки провокаторів із сусідньої країни та місцевих колаборантів, які поспіхом організували псевдореферендум, переходив до іншої країни, і його проводжали оваціями та квітами.
 
Біди пожинають не тільки шахтарі, яких заганяють у копанки, а й усе населення «Л/ДНР».