У новій Верховній Раді до «Слуги народу» можуть приєднатися ще дві політичні сили

28.08.2019
У новій Верховній Раді до «Слуги народу» можуть приєднатися ще дві політичні сили

За інформацією представника «Європейської Солідарності» Артура Герасимова, ймовірна коаліція складатиметься зі «Слуги народу», «Голосу» та «Батьківщини». (Фото з сайта wikipedia.org.)

А більшість все одно у «слуг»

Уже вп’яте новообрані депутати збиралися на закрите засідання підготовчої групи. Засідали впродовж двох годин — у підсумку вирішили зустрітися ще раз. Адже остаточного рішення про головування в комітетах так і не винесли. 
Розподiл комітетів уже вкотре став  головною темою підготовчої групи. Хто де головуватиме та які комітети віддадуть опозиції — топ-тема, яку обговорюють майбутні парламентарії. Але питання, чи насправді настільки важливе головування в комітетах, як на цьому акцентують майбутні депутати? Адже неважливо, хто очолюватиме комітет, важливо — якою буде більшість, точніше кворум. І ось тут що цікаво — абсолютно у всіх комітетах більшість складатиметься з депутатів президентської партії «Слуга народу». Констатував цей факт і новообраний депутат від партії «Голос» Ярослав Железняк: «Тут не питання відповідальності. Комітети працюють від загальної більшості. Тому в кого більшість, той і формує рішення. Відповідальність на фракції, яка формує більшість у комітеті, а не на голові або ж секретарі. Тому всі розмови навколо головування у комітетах не мають такого сильного підтексту, який у нього зараз усі вкладають». 

Розраховували на одне, а отримали...

Невдоволеним із засідання вийшов представник «Опозиційної платформи — За життя» Вадим Рабінович, назвавши його узурпацією влади. «Нормальними словами назвати те, що відбувається, просто неможливо. У моєму розумінні це катастрофа, і що далі з цим роботи — невідомо», — емоційно зазначив новообраний депутат. За словами Рабіновича, його партії запропонували всього один комітет. Вони ж розраховували на головування у більшій кількості. «Не треба нам цього з барського плеча. Нам за законом має відійти два, три комітети, віддайте їх нам. Ні, вони цього не хочуть і дають нам лише Комітет зі свободи слова і той — з обмеженими функціями. Нічого хорошого з цього не буде», — додав голова «Опозиційної платформи — За життя». А невдоволені представники опозиції ще й тим, що, за словами Рабіновича, головуючі посади у 15 комітетах віддали партії «Голос». Не підтвердили цю інформацію в «Голосі», заявивши, що вона не відповідає дійсності. Проте коментувати, у скількох комітетах вони таки головуватимуть, не поспішають, зазначаючи, що деталі будуть відомі згодом, адже остаточно розподiлу по комітетах поки немає. 

Коаліції таки бути

Та й на цьому не все. У «Європейській Солідарності» припускають, що коаліція таки буде і складатиметься вона не з однієї, а з трьох політичних партій. «Сьогодні ми побачили прообраз нової коаліції. І ми чітко бачимо, що це буде «Слуга народу», як на мене, «Голос» i «Батьківщина». Чому? Тому що одна справа — це політичні заяви під час ефірів, а інша справа — коли конкретними кроками підтверджуються чи не підтверджуються певні дії. Так от сьогодні якраз, коли розподілялися монобільшістю посади серед, у тому числі, й опозиційних (політсил. — Ред.), ми побачили, що деякі з них зов­сім не опозиційні. Тому бачимо, що йде тісна співпраця», — сказав представник «ЄС» Артур Герасимов. 
Ба більше, за його словами, головування у комітетах уже розподілено, проте депутати хочуть зібратися ще раз, щоб остаточно проголосувати за них. «Слуга народу» отримав 68 посад голів, перших заступників і так далі. «Голос» — 13. «Батьківщина» і ОПЗЖ — по 11, позафракційним віддали 9 посад і керівництво Комітетом iз прав людини. А «ЄС» отримала всього три місця: голову комітету і двох заступників. Ці хлопці люблять математику, але щось не сходиться. «ЄС» очолить Комітет з євроінтеграції. Це буде Іванна Климпуш-Цинцадзе. І комісію у справах ветеранів очолить Яна Зінкевич. Але ця комісія не може бути створена на весь строк каденції Ради, а її доведеться кожного року подовжувати», — додав Артур Герасимов. 

Не опозиція, а інші політичні сили

Не підтвердив, але і не заперечив цього й імовірний спікер парламенту Дмитро Разумков. Назвавши партії, яким планують віддати комітети, неопозиційними. «Розумієте, тут важко сказати — це для опозиції чи не опозиції. Це іншим політичним силам. Я сподіваюся, що робота в парламенті буде направлена не на політичну позицію чи опозицію, а все ж таки на розвиток нашої держави. Те, що ми говоримо щодо керівних посад, а саме керівників комітетів, то ми пропонуємо (комітет. — Ред.) iз питань прав людини та деокупації тимчасово окупованих територій, свободу слова, молоді та спорту, євроінтеграції, і комісія з питань ветеранів», — сказав Разумков. Водночас він підтвердив інформацію про те, що не всі партії подали свої пропозиції. «Це теж правда. Але ми розраховуємо, що до (вiвторка. — Ред.) отримаємо пропозиції щодо керівного складу в комітетах і на ранок вийдемо з консолідованою позицією», — додав лідер партії «Слуга народу».
Конституційна більшість
І тут знову виникає питання, адже у 83-й статті Конституції чітко прописано, що «Депутатська фракція у Верховній Раді України, до складу якої входить більшість народних депутатів, має права коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України, передбачені Конституцією». Таким чином, якщо й справді «Голос» i «Батьківщина» приєднаються до коаліції, то в парламенті буде сформована конституційна більшість. Оскiльки представник президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук заявив про те, що зміни до Конституції будуть першочерговими, то створення коаліції стає все очевиднішим.