Опозиція не пройде: «Слуга народу» у новій Раді окупує всі місця біля президії

23.08.2019
Опозиція не пройде: «Слуга народу» у новій Раді окупує всі місця біля президії

Де сидітимуть новообрані депутати у парламенті 9-го скликання? (проекція Української правди).

До президії вхід закритий

Під закритими дверима вже вчетверте зібралися новообрані депутати на засідання підготовчої групи, щоб нарешті вирішити склад комітетів Верховної Ради, посадку в парламенті та проведення урочистого засідання, яке має відбутися 29 серпня.
 
Менш ніж за тиждень новообрані парламентарії складуть присягу, заспівають гімн та офіційно стануть народними депутатами України.
 
Попередньо зійшлися на тому, що депутати від «Слуги народу» за­ймуть усі перші місця, наближені до президії. Отже, партія «Слуга народу» займатиме всю передню частину залу перед трибуною, а також контролюватиме проходи до трибуни, місце спікера та ложі уряду. Всі інші фракції змістили в задню частину зали. Таке розташування стало нововведенням «Слуги народу».
 
В попередніх скликаннях фракції більшості намагалися сісти ближче до трибуни, але залишали невеликий сектор попереду — для фракцій меншості. Щоб представники всіх політсил мали доступ до трибуни. Місця фракцій розподіляли «променями», тобто до проходу до трибуни мали доступ усі фракції парламенту. Відтепер вони такої можливості не матимуть.

Що з комітетами? 

Непогодженим до кінця залишається питання комітетів. Те, що їх замість 27 стане 23, попередньо узгодили, але от про склад та очільників — питання й досі відкрите.
 
Дискусійним залишається й те, скільки комітетів віддадуть представникам опозиції. Бо очевидно, що більшість комітетів буде у провладної партії.
 
За попередньою інформацією, «Слуга народу» головуватиме у 21 iз 23 комітетів. Там заявляють, що точно готові поділитися двома комітетами — з прав людини та свободи слова, а от третій — поки під питанням.
 
«Головування у комітеті з питань молоді та спорту поки під питанням, ми обговорюємо та аналізуємо це питання. Поки остаточної відповіді, чи віді­йде він під голосування опозиції, немає», — заявив імовірний кандидат на посаду віце-спікера Верховної Ради. 
 
В «Опозиційному блоці» офіційно заявили, що наполягають на керівництві в трьох комітетах. Крім того, хочуть і місце в президії.
 
«Ми заявили бажання на три винятково опозиційнi комітети: з питань свободи слова, регламентний комітет і Комітет iз прав людини. Також ми вважаємо, що до опозиції повинен бути віднесений Комітет iз контролю за діями правоохоронних органів, Бюджетний комітет і Комітет з антикорупційної політики», — заявив новообраний депутат від «Опозиційної платформи — За життя» Нестор Шуфрич. 
 
Але одне — наполягати, а інше — мати парламентську більшість. Та й комітети, які очолюватиме опозиція, складатимуться, в основному, з представників президентської партії.
 
Тобто номінально їх очолюватиме опозиція, але кворум — у руках «Слуги народу». І ось тут iще одне питання: очевидно, що в парламенті дев’ятого скликання буде чи то дві, чи навіть три опозиції, і як між собою поділять ЄС, ОПЗЖ, «Батьківщина» та «Голос» ці два комітети — поки теж незрозуміло. 
 
Цікаво, що офіційно відмовилися від місця другого віце-спікера поки лише в «ЄС» та «Голосі». В «Європейській Солідарності» заявили, що для них є інші пріоритети у Верховній Раді дев’ятого скликання.
 
«Ми вважаємо, що як мінімум 11 осіб з «Європейської Солідарності» можуть займати, за пропорційним розподілом, посади або голів, або перших заступників, або секретарів комітетів. І ми зараз над цим працюємо», — заявила новообрана депутатка від «Європейської Солідарності» Іванна Климпуш-Цинцадзе.
 
Віце-спікерство запропонували і представнику партії «Голос», проте в політичній силі Святослава Вакарчука ввічливо відмовилися й додали: політичні посади їх не цікавлять, а от професійні — так, тому вирішили зосередитися на роботі в комітетах. І додали, що місце віце-спікера варто віддати тим, для кого важливе політичне позиціонування.
 
Скандал розгорівся і щодо Комітету з питань європейської інтеграції. Адже за загальною кількістю в ньому буде представлено сiм депутатів, а це найменша кількість, яка може бути в комітеті. Не погодилися з такою позицією в «Європейській Солідарності».
 
«В системі пріоритетів монобільшості ми бачимо, що інтеграція до ЄС не знайшла місця. Було запропоновано, що Комітет iз питань євроінтеграції матиме сiм осiб, це є неприйнятна позиція, і «Європейська Солідарність» наполягатиме на тому, щоб кількість робочих рук у цьому комітеті було збільшено», — заявив новообраний депутат від «Європейської Солідарності» Артур Герасимов. У свою чергу, в «Слузі народу» заяви пана Герасимова назвали спекулятивними.
 
«Те, що говорить «Європейська Солідарність», — неправда, вони спекулюють. Ми йдемо шляхом оптимізації комітетів. Ми не будемо на кожне питання окремо виділяти окремі комітети. У нас є Комітет із закордонних справ, який також займається євроінтеграцією. Ми скоротили п’ять комітетів і, можливо, й надалі проводитимемо оптимізацію комітетів», — заявив новообраний депутат від «Слуги народу» Руслан Стефанчук.
Але це ще не все: у «Слузі народу» розповіли й про можливу оптимізацію міністерств у Кабінеті Міністрів. «Поки це питання на стадії обговорень, але ми плануємо максимально оптимізувати комітети та міністерства», — додав Руслан Стефанчук. Нагадали новообрані депутати й про посади спікера та віце-спікера парламенту. Головою Верховної Ради, як і говорили раніше, швидше за все, стане Дмитро Разумков, а от віце-спікером — Руслан Стефачук.

Хто ж буде прем’єром?

Імовiрно, голова фракції від «Слуги народу» Давид Арахамія відповів на низку запитань журналістів і, врешті, розставив крапки над «і» в деяких питаннях. Отже, перш за все, хто очолить уряд, ми дізнаємося вже за тиждень, а точніше — 29 серпня.
 
Саме в цей день Кабмін Гройсмана складе свої повноваження. На питання, чи залишиться хтось у новому Кабміні зі складу нинішнього уряду, Арахамія заявив, що один міністр таки залишиться. Хто саме?
 
Ймовірний очільник фракції «Слуги народу» вирішив витримати інтригу. Але представник президента в Кабінеті Міністрів Андрій Герус заявив, що міністром, який залишиться в новому Кабміні, стане міністр фінансів Оксана Маркарова. Неодноразово також лунали заяви і про те, що на посаді міністра внутрішніх справ може залишитися Арсен Аваков.
 
Проте офіційного підтвердження ні одна, ні інша кандидатури поки не мають. Окрім цього, Арахамія також заявив, що інші партії не хочуть пропонувати своїх кандидатів на посади в Кабміні.
 
«В уряді немає квот. Це був якийсь договорняк, зараз договорняки не потрібні країнi, уряд може бути просто технократичним — не партійним, не політичним, а технократичним. Коли я дзвоню представникам інших партій і кажу: «Ви можете надати свій список, для шорт-листа нормальних кандидатів на міністрів?», вони кажуть: «А ми хочемо, щоб ви несли відповідальність, ми не дамо». Це продержавницька позиція чи суто політична спекуляція? Я не хочу називати прізвища, але я кажу: якщо є така позиція, нехай вони лісом усі йдуть. Багато політичних сил так роблять. Якщо вони кажуть, що ми маємо нести стовідсоткову відповідальність, ми не хочемо з ними нічого погоджувати. Ми будемо нести політичну відповідальність», — заявив Арахамія. 
 
Встигли відреагувати на такі заяви в «Європейській Солідарності».
 
«До ЄС ніхто не звертався з пропозицією щодо своїх представників в уряді України, нам пропозиції не надходили. Мене обурюють такі заяви пана Арахамії, адже це намагання дискредитувати інші політичні сили, і я не розумію такої позиції», — заявила новообрана депутатка від «Європейської Солідарності» Іванна Климпуш-Цинцадзе. 

І посвяткуємо, і попрацюємо

Новообрані депутати також обговорили питання урочистостей 29 серпня. За словами новообраної депутатки від «Слуги народу» Галини Янченко, 29 серпня депутати планують розпочати ефективну роботу.
 
«На 29 серпня ми плануємо не лише урочистості, а й розробити перший порядок денний», — заявила новообрана депутатка.
 
Свої ініціативи уже розробляють і в офісі президента. Продовжити розмитнення автомобілів на єврономерах запропонує президент України Володимир Зеленський на першому засіданні Верховної Ради 29 серпня. Як повідомляють в офісі президента, Зеленський внесе законопроект про відкладення штрафів за нерозмитнені автомобілі з європейською реєстрацією.
 
За словами заступника голови офісу президента Руслана Рябошапки, штрафи планують відкласти на три місяці. За цей час напрацюють законодавчі ініціативи для врегулювання проблем, що виникають під час розмитнення автомобілів. Згідно з чинним законодавством, 22 серпня настає адміністративна відповідальність водіїв і власників автомобілів з іноземною реєстрацією за їх використання з порушенням митного режиму.