«Одного разу в Голлівуді»: стартував показ дев’ятої стрічки Квентіна Тарантіно

20.08.2019
«Одного разу в Голлівуді»: стартував показ дев’ятої стрічки Квентіна Тарантіно

Виконавці головних ролей Бредд Пітт та Леонардо Ді Капріо. (Фото надане B&H film distribution.)

«Одного разу в Голлівуді» — 9-та стрічка 56-річного кінорежисера Квентіна Тарантіно. 1969 рік, Голлівудські пагорби, де живуть кінозірки.
 
 
Серед них режисер Роман Поланськи і його дружина, актриса Шерон Тейт (Марго Роббі).
 
 
Поруч них вілла актора Ріка Далтона (Леонардо Ді Капріо), у якого є товариш, він же його дублер по трюках, він же водій Кліфф Бут (Бред Пітт).
 
Вочевидь 1969-й обрано не випадково — криза великого Голлівуду. І криза Америки, яку той Голлівуд і створив. Бо ким би були Штати без Голлівудських фільмів? Територією без пам’яті, без історії, без міфа, який і є головним продуктом американських фільмів.
 
І от — криза, яку втілює в собі герой Ді Капріо: був героєм, а став поганцем, доводиться переходити на ролі чорнушних паскудників, і від того Ріку кривдно, до сліз. Він намагається розібратися у собі, одначе талант рефлексій — це не його. 
 
Кліфф (у прекрасному, на мій погляд, виконанні Бреда Пітта), якраз і уособлює той класичний Голлівуд, котрий витягнув колись Гамерику з прірви початку 1930-х. Кліфф і Шерон Тейт, невигаданий, як відомо, персонаж: Марго Роббі в цій ролі буквально світиться всіма позитивними (у тому числі й еротичними) барвами. Світиться позитивом, яким завжди відзначався Голлівуд, рятуючи націю від депресій і занепаду. Те, що потребуємо і ми нині — в Америці, в Україні...
 
І от епоха кіногероїв закінчується, на екрані — поганці, «плохиші», убивці й розтлінники. Реакція частини суспільства дражлива: «Вас убивати треба за таку Америку...».
 
Гм, почасти це й про наше сьогоднішнє телебачення, яке вочевидь загралося у творенні скурвленої, опущеної в кримінал та в інші чорнії справи України (а іншої України ніби й не існує).
Один із визначальних епізодів фільму Тарантіно — розмова Ріка з восьмирічною дівчинкою Мірабеллою (Джулія Баттерс), маленькою актрисою. Рік хоче повернути собі той нутряний акторський інстинкт, який ним втрачений. І несподівано бачить, чи відчуває його в от сій дівчинці — такій серйозній, дитині, що розуміє: акторство вимагає тебе усього, а коли ні — тоді то вже не мистецтво. 
 
А от Аль Пачіно зіграв роль продюсера, для якого мистецтво є провідником зла і темряви. Він переконує Ріка грати у всіх цих спагеті-вестернах, де життя зводиться до вічного мордобойного поєдинку. Що і хто переміг тоді — Мірабелла чи той «спагетний» генерал від кіно? Мірабелла, інакше Америка б не вибралась із тих завалів, в які потрапила на рубежі 1960-70-х. Й відтак зворушливо виглядає епізод, в якому дівчинка хвалить Ріка за щойно зіграний епізод — він таки спромігся відшукати у собі приховані доти резерви. Дитина хвалить, а Рік — Рік-Лео Ді Капріо просто плаче у відповідь.
 
Не буду переказувати фінал (ще в Каннах, де цьогоріч 21 травня вперше показали фільм на кінофестивалі, Тарантіно просив те не розсекречувати для глядачів), скажу тільки, що тут режисер зіграв в одну популярну нині, і доволі ефективну, гру з коректуванням історії. Кожному з нас так хочеться іноді повернутись у минуле і дещо виправити в ньому. І це, судячи з усього, глядачам подобається — українським у тому числі.
 
...Сидів я у залі київського кінотеатру «Жовтень» і намагався пригадати: коли востаннє бачив кінозал, де б не було жодного вільного місця. В Будинку кіно бачив, але ж то безкоштовно... Ні, не пригадав. Ще на початку 90-х, мабуть.
 
Тарантіно оповів про те, як важливо, аби кіно служило Добру і Світлу, а не злу і темряві. І не одного разу, а завжди. Не тільки в Америці, а й в Україні, скрізь! 

РЕЙТИНГИ І ЗБОРИ

На Rotten Tomatoes фільм оцінили в 7,78/10, «Метакрітік» дали 84/100, PostTrak привласнили 4 зірки з 5. Більшість українських глядачів фільм «Одного разу в Голлівуді» характеризує як задовгий. Стрічка повністю зрозуміла тим, хто дуже добре знає навколишню історію американського кінематографа, зокрема, долю актриси Шерон Тейт — дружини режисера Романа Поланськи, талановитого емігранта з Польщі.
Згідно з даними Box Office Mojo, фільм «Одного разу в Голлівуді» в перші вихідні після прем’єри 26 липня у США зібрав в американському прокаті 40 млн доларів, встановивши рекорд за зборами в перший уїк-енд серед усіх фільмів Квентіна Тарантіно. Світові збори на тепер — понад 160 млн доларів. 
Прем’єра в Україні відбулася 15 серпня. Вікове обмеження 16+, бо багато сленгу зірок Голлівуду і трохи, але дуже кривавих сцен.