Нова інструкція діловодства звільнила вчителів від майже 20% паперової роботи

16.08.2019
Купа паперових звітів, які регулярно писали вчителі, «полегшала» майже на 20 відсотків.
 
А все тому, що нова інструкція діловодства звільнила їх від складання докладного конспекту кожного уроку, календарних планів, звітів про засідання методичних об’єднань та деяких інших бюрократичних повинностей.
 
Зняли зі шкіл також зобов’язання вести облік дошкільнят, бо тепер цю функцію виконуватимуть органи місцевої влади.
 
Загалом досі кожна школа на всю щоденну формальну «творчість» витрачала до півсотні пачок паперу на рік. Принаймні, такі дані озвучила громадська організація «ЕдКемп України», яка проводила відповідне опитування серед учителів. 
 
Педагоги, що постійно скаржилися на паперову бюрократію, радо привітали нові правила, проте закликають не зупинятися на досягнутому.
 
Як свідчить те ж опитування, вони хочуть звільнитися від звітів про відвідування семінарів, «круглих столів» і тренінгів, а також ведення документації з працевлаштування випускників та опису деталей проведеної виховної роботи.
 
На їхню думку, формальна писанина відбирає чимало часу і відлякує випускників педагогічних вишів, які не згодні виконувати фактично нікому не потрібну роботу. Учителям зі стажем впоратися з бюрократією простіше, бо вони вже мають у запасі письмові плани і просто щодня їх поновлюють. Але навіщо це робити в принципі, ніхто не знає. 
 
«Занадто багато звітів і писанини, від яких можна відмовитися, — каже вчитель історії у школі села Порепи Житомирської області Микола Петрук. — Тому що це не на користь учням, а лише документи для чиновників. Наприклад, у нас досі існує рейтинг шкіл на рівні району. Достатньо ЗНО, яке об’єктивно оцінює, яка школа краще готує учнів, а яка гірше».
 
Тим часом із 1 вересня чекають новації не лише педагогів, а й школярів. Наприклад, стане нормою домашня форма навчання для всіх бажаючих, а не лише для дітей, які мають проблеми зі здоров’ям.
 
У таких випадках достатньо укласти зі школою індивідуальний план і писати кожні півроку відповідні контрольні.
 
У профільному міністерстві скасували всі умовності, пов’язані зі шкільною формою, а також дозволили зараховувати як уроки відповідного профілю заняття у спортивних секціях та музичних закладах.
 
Ще одне нововведення — вечірні школи. Освіту там зможуть отримувати учні з 14 років, якщо їм потрібні уроки спеціального профілю. Старшокласникам заодно дозволили завершити навчання ще й у прискореному темпі, але за умови, що підсумкові іспити вони складуть не менше, ніж на 7 балів. 
 
З нового навчального року учні молодших класів будуть носити у вечірній час по дорозі зі школи додому світловідбивні жилети.
 
Це нововведення запровадив Кабмін, аби зменшити кількість ДТП. В уряді вважають, що таким чином водії краще бачитимуть дитину й вчасно тиснутимуть на гальма, якщо та переходитиме дорогу з порушенням правил дорожнього руху. 
 
Побільшає у школах і демократії, оскільки з 1 вересня відмінять дошки пошани та ганьби, а також заборонять оголошувати у класі чи на батьківських зборах оцінки учнів.