У Білозірському лісництві на Черкащині лісівники проклали нову еколого-просвітницьку стежку

14.08.2019
У Білозірському лісництві на Черкащині лісівники проклали нову еколого-просвітницьку стежку

Під час прогулянки просвітницькою стежкою у Білозірському лісництві можна й перепочити. (Фото надане пресслужбою Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства.)

У Білозірському лісництві Черкаського лісгоспу лісівники проклали нову еколого-просвітницьку стежку загальною протяжністю понад  два кілометри.
 
 
Як розповідають «УМ» у Черкаському обласному управлінні лісового та мисливського господарства, така лісова стежка — це гарна можливість усім охочим знайомитися з особливостями природи рідного краю та роботою лісівників, спостерігати природні об’єкти і явища, вивчати тваринний та рослинний світ.
 
Туристична стежка добре обладнана, інформаційно насичена і складається з чотирьох основних зупинок. Починається маршрут біля адмінприміщення Білозірського лісництва, де можна ознайомитися з картою-схемою та загальною інформацією про головні правила дбайливого ставлення до природи, поведінки в лісі. Тут розташовано мотиваційний стенд, який наочно демонструє терміни розпаду різних побутових відходів у природному середовищі і ще раз нагадує про бережливе ставлення до навколишнього середовища.
 
«Справжньою окрасою цієї зупинки є два велетні-дуби, яким понад 300 років. У діаметрі вони сягають 150 сантиметрів, а у висоту — 33 метри. Лісівники ж їх поважно називають козацькими», — говорить прессекретар Черкаського обласного управління ДСНС Наталя Сегеда.
 
За її словами, на наступних зупинках маршруту — знайомство із червонокнижною флорою та фауною рідного краю, лікарськими рослинами, слідами диких звірів та основними хворобами дерев — найнебезпечнішими шкідниками деревних та чагарникових порід.
 
Лісничий Білозірського лісництва Володимир Фіалковський додає, що на основних зупинках екологічної стежки облаштували лавки для перепочинку. Крім того, вздовж усього маршруту можна насолодитися різновіковими лісовими наса­дженнями, а на завершення — ще й оглянути лісовий розсадник.
 
«Сьогодні для лісівників надзвичайно актуальним є питання просвітницької діяльності. Для школярів, громадськості — це неформатний і водночас цікавий спосіб пізнати щось нове, а заодно активно відпочити в місцевому лісі. Ця еколого-просвітницька стежка виховуватиме відповідальність за стан лісових насаджень, нагадуватиме про норми поведінки та безпечного перебування на природі», — підсумовує директор Черкаського лісгоспу Андрій Пустовіт.