Мед, мак і яблука: топ-7 страв на три Спаси

14.08.2019
Мед, мак і яблука: топ-7 страв на три Спаси

Три Спаси — смачне закінчення літа.

От і дочекалися ми трьох Спасів — три великі свята не лише серпня, а всього християнського року.

 

14 серпня святкується перший Спас — Походження Чесного і Животворящого Хреста Господнього.

 

Традиційно в храмі освячують мед і запашні букетики з трав і голівок маку. Медова і макова випічка цього дня — основні на нашому столі. 

Цей пухкий запашний медовик

Він уже став класикою медової випічки. Це й мій особисто перший кулінарний витвір, якого я навчилася ще в дитин­стві та який досі смакує мені й моїй родині.
 
Впевнена, що кожна господиня має свій рецепт цієї родинної випічки. А для різноманітності можна ще й спекти тортик за рецептом Іри Татарин з Хоросткова.
 
У кулінарної майстрині є кілька варіацій медовика, і всі настільки смачні й прості в приготуванні, що кожен заслуговує на увагу. Ось, приміром, цей — також класичний. 
 
Медовик Іри Татарин — смачний 
і простий у приготуванні. 
 
Свого смачного і пухкого, як хмаринка, медівника Іра Татарин називає «медівником на квасному молоці». Отож потрібно: 2 яйця, склянка цукру, 150 г меду, 2 столові ложки олії, склянка кефіру, 10 столових ложок борошна, по столовій ложці кориці та соди та по кілька штук горіхів і чорносливу. 
 
Яйця збити з цукром, додати кефір, мед, олію, корицю, усе ретельно збити міксером, додати борошно, розмішане разом із содою, горіхи мелені, все збити, форму змастити маргарином і випікати до готовності.
 
Крем до цих ароматних бісквітів незмінний: півлітра жирної сметани збити зі склянкою цукру, додаючи кілька крапель лимонного соку і трошки ваніліну. Перемастити, прикрасити ягодами і подавати на свято!

Коржі з маком — смачна кулінарна історія на Маковія

Маковій — так у народі ще називають цей день, вшановуючи пам’ять семи старозавітних мучеників — братів Маккавеїв. Спасом Першим називають свято Маковея, тому що незабаром (19 серпня) настає справжній Спас, або Преображення Господнє. А нині готують страви з маку. 
 
Інна Сотніченко з Чернівців розповідає про досить поширені макові коржі, улюблені ласощі і дорослих, і особливо дітей. І ділиться порадами їх приготування. 
 
Потрібно: 100 г масла (маргарину) розтерти до крихти з 3 стаканами борошна, додати 2 столові ложки цукру, пакетик ванільного цукру з пів чайної ложки соди, залитої половиною склянки сметани. Замісити м’яке тісто, розкачати на деко, змастити збитим білком і цукром. Обов’язково наколоти виделкою коржик.
 
Випікати 30-40 хвилин при 180 градусах «Корж виходить надзвичайно смачним, тане в роті, — каже господиня. — Хоча, пам’ятаю, бабуся не заморочувалася, завжди пекла прісні коржі на сковорідці, з солодким маком була смакота». 

Тіста мало, а начинки — ого-го!

Власним рецептом штруделя з маком ділиться Євгенія Бондар зі Жмеринки. Каже, що він просто неймовірний! 
 
Інгредієнти: 6 г сухих дрі­жджів, 70 г води, 450-500 г борошна, 3 яйця, 80 г меду, 65 г олії, трошки солі, мак (450 г готової макової начинки), 100 г родзинок. 
 
Штрудель з маком Євгенії Бондар.
 
У миску влити теплу воду, розмішати в ній дріжджі та борошно. Дати побродити 15 хвилин. В іншу миску вбити яйця, додати сіль, мед та олію. Перемішати та вилити дріжджі, які забродили. Розмішати та поступово вимішувати муку.
 
«У мене тісто взяло 420 г (мука різна), тісто м’яке, туге, до рук не липне», — каже господиня.
 
Накриваємо та даємо годину підніматись. Ділимо на дві частини, розкачуємо пласт, розкладаємо на нього начинку та закручуємо рулет (виходить два рулети довжиною 38 см).
 
«Далі я роблю так, — уточнює деякі деталі Євгенія. — Викладаю на деко, накриваю, даю постояти 10-15 хвилин. Включаю духовку на 90-100 градусів, змащую рулети яйцем з молоком чи водою (на ваш смак) та ставлю в духовку на 25-35 хвилин. Далі температуру піднімаю на 170 градусів, ще раз змащую рулети (але вже до яйця додаю трішки цукрової пудри), і випікаю ще 20-25 хвилин. Готово! Смачного та солодкого настрою!».

Вареники з маком — те, чого завжди хочеться!

А як може не хотітися вареників? Мені здається, що це риторичне запитання і в будь-якому разі його краще перевести в практичну площину, тобто взяти і наварити вареників. 
 
Їхніх рецептів — безліч, і ми вже багато з них публікували. Але переважна більшість — із несолодкими начинками.  Наразі маємо унікальний варіант — рецепт солодкої страви, яка стане родзинкою стриманого меню, а на свято може гідно прикрасити будь-який розкішний стіл.
 
Начинка: 100 г маку, 1/4 склянки ядер волоських горіхів, 1/2 склянки родзинок, 3 столові ложки цукрової пудри.
 
Тісто: 3 склянки борошна, 2 ст. ложки соняшникової олії, склянка мінеральної води, 1/4 чайної ложки солі.
 
Приготувати макову начинку. Мак залити крутим окропом (небагато, щоб вода тільки покрила мак), варити на мінімальному вогні 5-10 хвилин, поки не випарується рідина. Зняти з вогню, додати волоські горіхи та родзинки, змолоти у блендері. Коли охолоне, додати цукрову пудру, перемішати.
 
Замісити тісто для вареників. В охолодженій воді розчинити сіль. Борошно просіяти в миску. Зробити в борошні ямку і потроху вливати воду та олію, помішуючи ложкою. Потім руками на дошці чи столі інтенсивно вимісити нетуге тісто, підсипаючи борошно. Накрити серветкою і залишити на 20 хвилин, щоб тісто «відпочило».
 
Розкачати тісто в пласт приблизно 3 мм. Вирізати склянкою невеликі кружечки, покласти в кожен по чайній ложці макової начинки, щільно заліпити.
 
Варити вареники у підсоленій киплячій воді 3-5 хвилин після того, як спливуть на поверхню. Подавати гарячими, поливши рідким медом або посипавши цукровою пудрою.
 
Якщо ви готуватимете вареники з маком не в період посту, до тіста можна додати яйце, мак запарити на киплячому молоці, а зварені вареники присмачити вершковим маслом.

Яблука — райський фрукт

І не лише тому, що яблуко згадується в легендах про рай. Вони смачні, корисні, це справжня прикраса і щедрість наших садів. На Преображення Господнє, або Другий Спас — 19 серпня — ми будемо освячувати їх у храмах. У народі цей день називають ще Яблучним Спасом. 
 
Запашний яблучний пиріг за рецептом Іри Татарин буде дуже гідною стравою на це чудове свято, спечіть!
 
А це нескладно, каже господиня: 0,5 л муки перетерти з пачкою маргарину, додати 4 жовтки, 10 столових ложок цукру, ваніль, пакетик порошку до печива, 1-2 столові ложки сметани і замісити нетуге тісто. 
 
1/3 покласти у морозилку, а більшу частину викласти у форму. Яблука почистити і нарізати дольками. 4 білки збити з 6 столовими ложками цукру, додати пачку червоного киселю або будь-якого іншого кольору і ще раз збити. На тісто викласти половину маси, тоді яблука (можна до яблук додати родзинки, вишні, курагу — чого забажає ваша фантазія, я давала вишні), знову кисіль, і затерти замерзлим тістом. Пекти до готовності — до легкого зарум’янення і неймовірного яблучного аромату.

Яблучний штрудель — нема слів, як смачно!

Це так моя мала племінниця прокоментувала дегустацію штруделя, буквально чекаючи з тарілочкою біля духовки. Хоча так скаже кожен, хто його скуштує, бо це справді смачно.
Тісто: 0,5 пачки маргарину, 250 г борошна, 1,5 столової ложки сметани, столова ложка оцту.
 
Замісити тісто і поставити його в холодильник на годину. Потім тонко розкачати і викласти пересипаними сухарями і цукром, подрібненими яблуками (можна сливи, груші, ягоди тощо). Загорнути рулет, змастити збитим жовтком і випікати в духовці приблизно 25 хвилин (до зарум’янення) при температурі 200 градусів. 
 
Як спечеться, присипати цукровою пудрою. Мовчу про морозиво, яке можна додавати до шматочка такого штруделя, бо то ще смачніше, а слів, як сказала племінниця, немає. Куштуйте!

Пиріжки — проста неперевершеність

А як ще скажеш про маленькі рум’яні пиріжечки, що аж тануть у роті. Їх можна спекти з маком або з яблуками, або з ягодами — фантазія для начинки безмежна. 
 
У велику посудину насипаємо борошно. У молоко додаємо дві столові ложки цукру, а потім дріжджі. По стінці посудини вливаємо в борошно молоко таким чином, щоб воно залишалося на поверхні борошна, потiм старанно змішуємо. Накриваємо рушником і залишаємо в теплі приблизно на 15 хвилин.
 
Потім додаємо в тісто інші інгредієнти і вимішуємо, знову накриваємо рушником і ставимо в тепло на півгодини.
 
Поки тісто підходить, можна зробити начинку. 100 г маку і 60 г цукру мелемо в блендері. Потім кип’ятимо 180 мл молока і додаємо його в мак.
 
Коли молоко знову закипить, додаємо дві столові ложки манки. Суміш варимо п’ять хвилин, помішуючи, потім вимикаємо і даємо охолонути.
 
А можна почистити яблука, порізати на дрібні кубики і розмішати з цукром і товченим маком (чи з маковою начинкою).
 
Коли тісто буде готове, потрібно ще раз його вимісити і почекати хвилин 10-15, а потім починати ліпити пиріжки. Змащуємо їх жовтком і залишаємо постояти десять хвилин. Після цього ставимо пиріжки в духовку з температурою 210 градусів хвилин на п’ятнадцять. І викладаємо цю апетитну красу на стіл. 
 
Смачних свят!