На Черкащині прогнозується високий урожай соняшника

13.08.2019
На Черкащині прогнозується високий урожай соняшника

Цієї осені Черкащина може похвалитися високим урожаєм соняшника — до 40 ц/га.
 
«Агрометеорологи обласного гідрометцентру обрахували основні агрометеорологічні фактори і прогнозують високий середньообласний врожай соняшника — у межах 30 ц/га. При цьому провідні господарства області можуть зібрати понад 40 ц/га», — наголошує головний метеоролог Черкащини Віталій Постригань.
 
Навіть школярам відомо, що соняшник — основна олійна культура України. Її продуктивність значною мірою визначають погодні умови, ґрунти, спосіб обробітку та попередники. Тож, наголошує пан Віталій, валовий збір насіння сонячної квітки з урахуванням засіяних у Черкаській області площ — у межах 610 тисяч тонн.
 
«Раннє накопичення тепла, швидке прогрівання ґрунту дозволили аграріям Черкащини розпочати сівбу соняшнику в ранні строки. Площа, засіяна цьогоріч цією культурою, для нашої області є рекордною — 204,1 тис. га», — веде далі Віталій Постригань.
 
І додає, що погодні умови початку вегетаційного періоду культури були сприятливими для його росту та розвитку, що підтверджено спостереженнями черкаських агрометеорологів на тестових полях області.
 
Проте, уточнює спеціаліст, аномально тепла погода у червні обумовила прискорений розвиток рослин та скорочення міжфазних періодів.
 
А дефіцит опадів з початку вегетаційного періоду теж був не надто сприятливим для нього.
 
Але завдяки високій вологості повітря в денні години, значних перепадів температури від дня до ночі, тривалих рясних рос, стан посівів не погіршився.
 
«Взагалі динаміка врожайності соняшнику з 1990 по 2018 роки показує на Черкащині значні його коливання. Розпочинаючи з 2000 року маємо чітку тенденцію до її збільшення. Це відбулося саме завдяки запровадженню нових технологій, використанню високопродуктивного насіння, своєчасному внесенню добрив і добавок», — зазначає Віталій Постригань.
 
Він говорить, що в останні роки у Черкаській області спостерігається висока врожайність соняшнику, а роком-рекордсменом є 2018, коли в середньому по регіону зібрали 32 ц/га при загальнодержавному майже 23 ц/га. Хоча були й несприятливі роки — це посушливий 2007-й. Тоді аграрії Шевченкового краю зібрали соняшника в серед­ньому — 15 ц/га.