Батурин запрошує: палац Кирила Розумовського після реставрації незмінно притягує поціновувачів історії і культури

09.08.2019
Батурин запрошує: палац Кирила Розумовського після реставрації незмінно притягує поціновувачів історії і культури

Відреставрований i відкритий для відвідування палац гетьмана України Кирила Розумовського в Батурині впродовж десятиліття є переконливим прикладом повернення із забуття не лише пам’ятки архітектури, а й відродження правдивої історії нашої держави. (Фото зі сторінки «Фейсбук».)

Відреставрований та відкритий для відвідування палац гетьмана України Кирила Розумовського є переконливим прикладом повернення із забуття не лише пам’ятки архітектури, а й цілої епохи, прикладом відродження історії нашої держави.

Раритети Розумовського

22 серпня 2009 року стало знаменним для жителів Батурина та України. Адже після тривалої реставрації, із 2003-го по 2008-й, яка здійснювалась за ініціативи Президента України Віктора Ющенка та при благодійній участі українських меценатів, гетьманський палац гостинно відчинив свої двері для кожного бажаючого.
 
Перші щирі побажання від президента Віктора Ющенка в день 
відкриття гетьманського палацу 22 серпня 2009 року. 
 
Пройдені 10 років засвідчили Україні та й світові, що зусилля, спрямовані на реставрацію та відкриття палацу, були важливими, і сьогодні ця будівля є гідною високого імені свого власника Гетьмана Кирила Розумовського!
 
Це унікальне місце зі своїми власними обличчям та характером, яке вражає відвідувачів прекрасним архітектурним стилем, вишуканим парковим ландшафтом, надзвичайно глибокою експозицією та фаховими екскурсіями.
 
Гетьманський палац є символом Батурина, важливим туристичним об’єктом України, осередком проведення різноманітних культурно-мистецьких заходів, центром популяризації історії Гетьманщини. 
 
Зала гетьманського палацу в Батурині.
 
Палац гетьмана України Кирила Розумовського — це те місце, в якому, завдяки кропіткій роботі працівників Національного заповідника «Гетьманська столиця» та їхньому розумінню важливості збереження нашої історії, за десять років зібрані оригінальні речі, що належали самому гетьману Кирилу Розумовському.
 
Сьогодні кожен бажаючий лише в Батурині має змогу на власні очі побачити палаш (довго­клинкова зброя) лейб-компанійський ХVІІІ століття та Універсал гетьмана Кирила Розумовського про призначення сотником Переволочанським Стефана Лукомського від 9 жовтня 1763 року, що були подаровані його прямим нащадком Грегором Розумовським з приватної збірки.
 
Також тут представлені оригінальні речі, що пов’язані з життям та діяльністю гетьмана: печатка суконної фабрики Кирила Розумовського ХVІІІ століття, фрагменти надгробного пам’ятника гетьмана Кирила Розумовського роботи скульптора Івана Мартоса 1805 року. 

Місце рішень справжніх державників і президентів

Гетьманський палац є ніби містком між минулим і сьогоденням, саме тому колектив заповідника проводить тут фахові наукові конференції, на яких порушують актуальні питання з історії України та міста Батурина.
 
Заповіднику вдалося саме палац гетьмана зробити регіональним осередком єднання провідних істориків навколо спільної мети — повернення із забуття самосвідомості українців як єдиної нації, майданчиком для презентації наукових робіт та ґрунтовних історичних відкриттів відомими істориками Сергієм Павленком, Ольгою Ковалевською, Тарасом Чухлібом, Олексієм Сокирком, Світланою Потапенко, Іриною Ігнатенко, Тетяною Таїровою-Яковлевою.
 
Палац гетьмана України Кирила Розумовського є ідейним натхненником та організатором різних культурно-мистецьких заходів, його двері завжди відкриті для співпраці, і саме він згуртовує навколо себе молоде покоління, виховує майбутніх будівничих української держави на прикладах діяльності видатних українських керманичів.
 
У палаці було започатковано проводити різноманітні культурно-мистецькі заходи, які за ці десять років стали традиційними та об’днали навколо себе велике коло прихильників.
 
Батурин запрошує!
 
Палацові зали історичної будівлі — це місце, де і сьогодні переконливо звучать слова високопосадовців, тих, хто сьогодні творить історію нашої держави.
 
Зали гетьманського палацу приймали з офіційними візитами президентів України — Віктора Ющенка у 2009-му та Петра Порошенка у 2019-му, що засвідчує його непересічну роль для сьогодення.
 
Неодноразово палац ставав місцем, де приймали важливі державні рішення під головуванням міністрів України Євгена Нищука та Лілії Гриневич.

Батурин із Христиною Соловій та «Антитілами»

Одночасно гетьманський палац — це те місце, яке обирають для найважливішого кроку в своєму житті люди незалежно від статусу і посад. Адже його особлива атмосфера сприяє проведенню різноманітних фотосесій та урочистих подій.
 
У такому важливому для кожного українця місці є за честь навіки поєднати свої долі. За ці роки у гетьманському палаці в урочистій атмосфері вже 440 закоханих сказали один одному «так» і об’єдналися у щасливі українські родини. 
 
У Гетьманському палаці і довкола часто звучить музика, класична та сучасна, яка допомагає знайти дорогу до молодих українців та прищепити їм любов до прекрасного й гордість за свою державу.
 
Із 2012-го у палаці Кирила Розумовського був започаткований щорічний обласний музичний фестиваль-конкурс молодих виконавців імені Андрія Розумовського.
 
Фестиваль названий на честь сина гетьмана України, видатного дипломата та мецената, останнього власника палацу — Андрія Кириловича Розумовського.
 
Аналогів проведення такого фестивалю-конкурсу, організованого музейним закладом, немає. Аналізуючи, розуміємо, що це була надзвичайно правильна ідея, яка, незважаючи на всі труднощі її реалізації, виконує свою місію і відкриває українцям видатного сина гетьмана Розумовського! 
 
Приїзд прямого нащадка гетьманської родини Грегора Розумовського до Батурина. 8 квітня 2018 р.
 
Драйвові концерти є важливим аргументом для українців, які чують з вуст відомих артистів України про видатну сторінку нашої історії, добу Гетьманщини, та важливу роль Батурина.
 
Пишаємося грандіозним заходом, що відбувся 23 серпня 2018 року на території палацово-паркового ансамблю — «Ренесанс Незалежності», в якому взяли участь народна артистка України Руслана з симфонічним оркестром «Київська камерата», шоу-балет «Життя», гурти «Тартак» та Kozak System, Катя Чілі та український скрипаль-віртуоз Василь Попадюк. 
 
Учасники щорічного дитячого творчого конкурсу «Розум-фест». 21 березня 2018 року. 
 
Усі ці заходи, що проводяться в гетьманському палаці, засвідчують усім нам важливість збереження нашої історії, а відповідно, і розбудову української державності.
 
Сьогодні ми з упевненістю можемо говорити, що палац гетьмана Кирила Розумовського є одним із найпопулярніших музейних закладів України, а кількість його відвідувачів із кожним роком лише зростає. Із моменту відкриття палац відвідало близько мільйона екскурсантів! 
 
І нехай перший зроблений запис у книзі відгуків палацу, який залишив президент України Віктор Ющенко, стане для кожного мотивом відвідати гетьманський Батурин та відроджений палац гетьмана Кирила Розумовського: «В добру, щасливу путь — Українське відродження! Хай цей музей дає можливість кожному, хто його відвідає, відчути своє рідне коріння, відновити загублену пам’ять, усвідомити власну історичну місію перед своїм народом, перед своєю Державою, перед своїми дітьми та онуками». 
 
Ми не зупиняємось на досягнутому і, повторюючи девіз гетьмана Розумовського «Славу примножувати справами», щодня робимо малі й великі українські справи.
 
І готуємось до першого ювілею гетьманського палацу, який відзначимо у колі видатних українських артистів — разом із талановитим Тарасом Тополею та гуртом «Антитіла», драйвовими Юрієм Журавлем та гуртом «ОT Vinta», ніжною Христиною Соловій. Один з кращих шоуменів країни — Сергій Притула — буде ведучим нашого концерту! 
 
Запрошуємо вас на грандіозний концерт «Viva Батурин!», який відбудеться 23 серпня 2019 року о 19-00 на території палацу гетьмана Кирила Розумовського, щоб усім разом відзначити десяту річницю відродження палацу та відродження нашої історії! 
Юлія ФУРСОВА, 
завідувач відділу Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця»