Не дерунами єдиними: рецепт бойківського пирога буляника від Ольги Ганущак

07.08.2019
Не дерунами єдиними: рецепт бойківського пирога буляника від Ольги Ганущак

Буляник Ольги Ганущак.

Буляник — закритий картопляний пиріг. Якщо щиро, його можна готувати сотнями способів, скільки кулінарна фантазія може придумати начинок. А нині, в час, коли овочі аж просяться до столу, з самими лише овочами в різних комбінаціях їх можна готувати і готувати.
 
Та все ж є один чудовий рецепт від бойківчанки, кулінарки, педагогині та авторки книги про бойківську кухню Ольги Ганущак — там такий пиріг, що просто причаровує гостей!
 
Приготуйте його за цим рецептом. 
Потрібно: 250 г борошна, 100 г квасного молока, 1 яйце, 0,5 г соди харчової, 0,5 чайної ложки солі.
Для начинки: 1 кг картоплі, 2 цибулини, 100 г шкварок, 1 чайна ложка солі. З просіяного борошна, квасного молока, яйця, соди і солі замісити тісто до однорідної маси. Розкачати. На середину покласти приготовану начинку.
Начинка. Картоплю відварити, підготувати пюре. Спасерувати цибулю в олії, додати перемелені шкварки. Добре вимішати до однорідної маси. Тісто защипати з усіх боків так, щоб не було видно начинки. Швом покласти на лист або форму і розрівняти на паляницю. Змастити поверхню пирога яйцем і випікати в печі або духовці до утворення золотистої скоринки. Випікати 20-25 хвилин при температурі 200 градусів.
І погляньте, яка дивовижна апетитна випічка на столі! Кличте гостей!