Небувалі шторми, ураганний вітер та похолодання: як Україна пережила великий шторм

06.08.2019
У розпал літа активний циклон спровокував на півдні та сході нашої країни небувалі шторми, ураганний вітер i різке зниження температури повітря. 
 
 
Потужні грози з градом i поривами вітру до 25 метрів за секунду пробіглися по південній та східній частинах України, зачепивши всі регіони Донбасу, Дніпропетровської та Кіровоградської областей.
 
 
Дісталося від розгулу стихії й західним регіонам України: на річках басейнів Дністра (у межах Івано-Франківської області), Пруту, Сірету, річках Закарпаття підйом рівнів води доходив до позначки в один метр. 
 
Рятувальники попереджають  туристів, що дощова погода збережеться ще як мінімум кілька днів, що загрожує формуванням місцевого схилового стоку, а в гірських районах — локальних селевих потоків.
 
У Донецькій області стихія залишила без електроенергії мешканців 29 сіл, а на Херсонщині від обриву дротів постраждали одразу шість населених пунктів, а також частина обласного центру.
 
Оперативно зреагували на надзвичайну ситуацію рятувальники Головного управління ДСНС України в усіх регіонах країни, які потрапили під удар стихії.
 
При ліквідації наслідків урагану на південному сході довелося задіяти інженерну та аварійно-рятувальну техніку, насосне обладнання, а також автономні джерела електроживлення.
 
— В Україні найближчими днями збережеться прохолодна погода з дощами, але до середини місяця спека ще повернеться в південні регіони, — розповів народний синоптик Леонід Горбань. — Після 5 серпня опадів не буде на всій території України аж до 17 серпня, а наприкінці літа, приблизно 25-27 серпня, також очікуються дощі з грозами.
 
На півдні України, зокрема, в Одеській області буде прохолодно як для курортної зони країни: навіть опівдні повітря не прогріється більш ніж до 29 градусів тепла. 
 
А ось у столиці України  до кінця серпня очікується цілком комфортна погода з температурою в межах від 22 до 26 градусів.
 
Державна служба з надзвичайних ситуацій із посиланням на Укргідрометцентр оприлюднила прогноз погоди на найближчі дні по країні, який збігається з прогнозом народного синоптика Горбаня.
 
Коротка кліматична характеристика серпня 2019 року припускає, що середня місячна температура в цілому по Україні становитиме 17-20 градусiв вище нуля, у південних областях i на Приазов’ї місцями до 21-23 градусів, у Карпатах i горах Криму буде лише 11-16 градусiв тепла.
 
А ось на кінець серпня синоптики прогнозують українцям справжній зимовий холод. У західних, північних, східних i Запорізькій областях температура повітря вночі падатиме до аномально низьких як для літа показників від 0 до 2 градусів морозу.
 
Заморозки на поверхні ґрунту ймовірні в усіх областях України, окрім центральних, південних регіонів i півострова Крим. n