Несподіванка від дебютанта з Ковалівки та мінімум очок: підсумки двох стартових турів Чемпіонату України

06.08.2019
Несподіванка від дебютанта з Ковалівки та мінімум очок: підсумки двох стартових турів Чемпіонату України

На підсумок поєдинку між «Маріуполем» та «Олександрією» серйозно вплинули неоднозначні суддівські рішення. (Фото з сайта УПЛ.)

Яким би прогнозованим на перший погляд не виглядав український чемпіонат, повністю одноманітним та буденним залишатися йому все ж не вдається.
 
 
Нинішній сезон не встиг розпочатися, а на його старті вже маємо серйозне протистояння, за лаштунками котрого, як завжди, можна розгледіти обриси двох вітчизняних грандів.
 
 
Після завершення матчів другого туру ЧУ-2019/2020 директор каналів «Футбол 1/2» Олександр Денисов заявив, що у нинішньому сезоні телеканал «2+2» поєдинки УПЛ транслює незаконно, оскільки саме його спеціалізованій на футбольному житті структурі дісталося від ліги унікальне право на показ усіх її поєдинків.
 
Водночас пан Денисов уточнює, що не існує жодного конфлікту між «футболами», котрі виявляють свою прихильність «Шахтарю», та «2+2», де значно більше часу та уваги приділяють висвітленню життя «Динамо».
 
«Ніякого конфлікту між нами немає. Просто на наступні три сезони телеканали «Футбол» придбали у прем’єр-ліги права на показ матчів. За це проголосувала більшість клубів, і ми стали офіційними телетрансляторами УПЛ. Швидше, є конфлікт між «2+2» та прем’єр-лігою, або між УПЛ та іншими клубами через несанкціонований показ», — наголосив Денисов.
 
Зважаючи на те, що описана проблема для вітчизняного футболу абсолютно нова, передбачити спосіб її вирішення наразі важко. Натомість у самому чемпіонаті ситуація доволі знайома — зі стартових кроків головні й традиційні претенденти на «золото» дужче за інших взялися демонструвати свої чемпіонські амбіції.
 
У перших двох турах ЧУ й «Шахтар», і «Динамо» здобули переконливі перемоги над опонентами, потрапивши таким чином до невеличкої когорти з трьох колективів, які на старті турніру здобули максимальну кількість очок.
 
При цьому володарем третьо­го 100-відсоткового результату після двох турів ЧУ абсолютно несподівано став дебютант прем’єр-ліги — провінційний «Колос» із Ковалівки. У стартових поєдинках першості, проведених у столиці, новачки елітного дивізіону здобули дві мінімальні перемоги.
 
Щоправда, такий результат навряд чи варто розцінювати як заявку скромного представника Київщини, в складі котрого, до слова, наразі немає жодного легіонера, на призові місця. Швидше, це намагання команди Руслана Костишина потужним стартом убезпечитися від можливих неприємностей наприкінці сезону, коли прийде пора боротися за збереження прописки в еліті.
 
Щоправда, за умов майбутнього розширення ліги до 14 клубів пониження в класі може загрожувати лише найгіршій команді УПЛ-2019/2020, та й то лише у випадку поразки в перехідному «плей-оф» третій команді першої ліги. 
 
Хоча, дивлячись на жвавий старт команди Костишина в еліті, складно уявити собі цей колектив серед претендентів на виліт. Навпаки, в умовах оновленого регламенту УПЛ, коли сьома та восьма команди сезону в міні-турнірі з володарями п’ятого та шостого місць у підсумковій таблиці розігруватимуть путівку до єврокубків, не виключено, «Колос» буде одним із претендентів на цю перепустку.
 
Думається, потрапити «до Європи» прагнутиме й інший новачок ліги — «Дніпро-1». За два сезони дніпряни подолали шлях «від народження до профі» й вочевидь активно продовжуватимуть своє клубне становлення, намагаючись швидко зайняти в регіоні позиції «Дніпра», котрий через фінансові проблеми зійшов із футбольної карти країни.
 
Свої ж ігрові можливості та потенціал у другому турі ЧУ футболісти «Дніпра-1» перевірили в протистоянні з досвідченим учасником єврокубкових баталій — «Зорею», зігравши в підсумку з командою Віктора Скрипника внічию. «Ми задоволені набраному очку. Це дуже важливий здобуток у вельми тяжкій боротьбі, адже «Зоря» — потужна команда, рівня Ліги Європи», — наголосив головний тренер «Дніпра-1» Дмитро Михайленко. 
 
Натомість інший колектив, який уже доріс до групової стадії ЛЄ — «Олександрія» — в очікуванні свого великого євродебюту продовжує буксувати на внутрішній арені. Хоча дві поразки представникам Донецького регіону, «Шахтарю» та «Маріуполю», на котрих, до слова, також очікує єврокубковий сезон, мають послужити для бронзового призера минулої першості хорошим уроком. Утім чималу порцію інформації для роздумів за підсумками поєдинку «Маріуполя» й «Олександрії» отримав і суддівський комітет УАФ, якому доведеться детально вивчити далеко не ідеальну роботу досвідченого рефері Юрія Можаровського й укотре згадати про якомога швидше запровадження в Україні системи ВАР. 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. 2-й тур. «Маріуполь» — «Олександрія» — 2:1 (Фомін, 77 (пен.); Вакула, 83 — Сітало, 90+5), «Десна» — «Ворскла» — 2:0 (Калитвинцев, 19; Філіппов, 79), «Львів» — «Динамо» — 0:3 (Буяльський, 44, 45; Де Пена, 52), «Олімпік» — «Колос» — 0:1 (Гавриш, 68 (пен.); вилучення: Пеньков, 66; Абубакар, 90+4 — Смирний, 43), «Зоря» — «Дніпро-1» — 1:1 (Кочергін, 70 — Когут, 45), «Шахтар» — «Карпати» — 3:0 (Марлос, 40; Мораес, 45; Ісмаїлі, 63).
 
Турнірне становище: «Шахтар», «Динамо», «Колос» — 6, «Дніпро-1», «Зоря» — 4, «Львів», «Маріуполь», «Десна» — 3, «Олександрія», «Ворскла», «Олімпік», «Карпати» — 0.