Страви з ягодами, овочами і... любов’ю: цікаві рецепти Ольги Крілик із Львівщини

31.07.2019
Страви з ягодами, овочами і... любов’ю: цікаві рецепти Ольги Крілик із Львівщини

Ольга Крілик.

У нас сьогодні цікава порадниця, справжній майстер кулінарної справи — Ольга Крілик.

 

Її рецепти публікуються в багатьох виданнях, бо вони зрозумілі, нескладні в роботі й не вимагають інгредієнтів, які треба довго шукати.

 

Але це не основний показник популярності страв пані Ольги: семирічна внучка і п’ятирічний онук, які живуть в Іспанії, а влітку гостюють у бабусі, дуже полюбляють усе, що вона готує, кажуть, що нічого не приїдається і не набридає.

 

Оце і є мірилом справжнього кулінарного таланту, бо, як відомо, дітей обманути практично неможливо, а особливо в тому, що стосується смаку. 

Ольга Крілик із родиною мешкає в містечку Соснівка, що на Львівщині.

«У мене чудова сім’я. Я щаслива мама двох дорослих донечок, бабуся двох чудових онуків, теща та дружина, — розповідає вона про себе. — Готувати навчилась іще в далеких дев’яностих, у 18 років, коли створила сім’ю. Часи були нелегкі, от тоді й почав проявлятись мій кулінарний талант, спрямований на те, щоб смачно і недорого нагодувати родину. Дуже люблю випікати різні солодощі. Збираю і ви­пробовую рецепти інших країн. Коли буваю за кордоном, то обов’язково привожу цікавий рецепт, який втілюю в життя на український лад. З появою інтернету і різних кулінарних книжок і журналів кухня взагалі стала дуже цікавою і різноманітною. Весь час навчаюсь чогось нового, знайшла багато однодумців і любителів кулінарії. У вільний час люблю займатись рукоділлям, читати книги, подорожувати».

Пиріг «Ягідне літо» — бо літо!

Логічно: і назва виробу, і дія, до якої вдасться кожна господиня, яка прочитає цей рецепт. Треба потішити родину літньою випічкою!
 
Отож для тіста потрібно: 2,5 склянки борошна, 2 столові ложки какао, пів склянки цукру, 5 жовтків, 250 г масла або маргарину, 2 чайні ложки розпушувача, щіпка солі. 
 
Пиріг ягідний.
 
Холодне масло посікти з борошном і какао, додати решту продуктів і замістити тісто. Поділити тісто на дві частини: більшу і меншу. Меншу замотати в плівку і поставити в морозилку, щоб підмерзло і можна було його потерти. Більшу частину викласти у форму (20х20 см) та залишити в холоді на 30 хвилин. Після цього підпекти хвилин 10 при 180 градусах. Витягнути і залишити в формі, щоб охололо, на 2-3 хвилини. 
 
Тим часом робимо начинку. 500 г порічок помити, почистити від гілочок і просушити. 5 білків і стакан цукрової пудри збити до стійких піків. Додати 80 г пудингу ванільного або сметанкового, вимішати і влити тонкою цівкою 100 мл олії без запаху, додати 100 г кокосової стружки і гарно перемішати. Викласти білки на підпечений корж, зверху на білки викласти порічки і зверху затерти тістом із морозилки. Випікати 30 хвилин при 180 градусах. Буде смачно!

Сирний пиріг з абрикосами — два в одному!

Бо і сир, і абрикоси — корисні, тому потрібні нашим організмам. А цей пиріг — смачний, ніжний і ароматний. Проте коментарів  неймовірно запашний сирний пиріг із соковитими абрикосами і справді не потребує, отож беремося за приємну роботу.
 
Нам знадобиться: 250 г домашнього сиру, 70 г вершкового масла кімнатної температури, 3 столові ложки сметани чи йогурту, 2 яйця, 180 г борошна, 3 чайні ложки розпушувача, 100 г і 3 столові ложки цукру, 1 кг абрикосів (розрізати навпіл, видалити кісточку), цукрова пудра для посипання пляцка.
 
Духовку розігріти до 180 градусів. Домашній сир, масло, сметану, 100 грамів цукру та яйця збити до однорідності. Розпушувач змішати з борошном і додати до сирної маси. Ще раз все збити до поєднання інгредієнтів. Викласти тісто у роз’ємну форму (18х30 см), застелену пергаментом.
 
Розрівняти лопаткою. Зверху викласти половинки абрикосів та посипати рівномірно рештою цукру. Поставити форму з пляцком до розігрітої духовки й пекти 40-50 хвилин. Абрикоси повинні пропектись, пляцок — гарно вирости та підрум’янитись. Дістати пляцок із домашнього сиру з абрикосами з духовки і залишити на 15-20 хвилин, щоб трішки вистиг. Вийняти з форми, відділяючи ножем краї  від боків. Щедро посипати цукровою пудрою і потішити сповна тих, хто у вас у гостях! 

А мій милий...

А далі йдеться про вареники, всі знають цю чудову пісню. Однак, можливо, дехто забув невеличкі деталі приготування цієї улюбленої в народі страви, то пані Ольга нам нагадує. Тим паче, в цьому рецепті є її «родзинка». До речі, вареники — улюблена страва і її родини, отож можна вважати цей рецепт «стравою від шефа».
 
Тісто: склянка сметани, яйце, 300 г борошна, щіпка солі. Яйце збити виделкою з сіллю, додати сметану, розмішати і поступово ввести борошно. Замісити нетуге, еластичне тісто, поділити на дві частини. До однієї вмішати ложку какао. Розкачати тонко обидві частини тіста, викласти одну на другу і згорнути рулетом. Гарно прокачати ковбаску, щоб тісто з’єдналося. Тоді різати на кружечки, розкачувати і ліпити вареники. Тісто дуже тонко розкочується, не рветься.
 
«Зварені вареники посипала цукром, можна полити шоколадом. Начинка у мене — вишні. Трішки розморозила, злила сік, посипала цукром і крохмалем, — каже пані Ольга. — Можна вишні консервовані чи свіжі, а можна іншу солодку начинку». Вареники всі без винятку смачні, отож сміливо експериментуйте!

Цибульні равлики — смачне творіння!

Правильно кажуть, що споглядання — один із важливих чинників культури їди. Звичайно, одним лише спогляданням ситий не будеш, але, погодьтеся, естетично оформлені, ошатні страви і око тішать, і смакують краще. Равлики — якраз така страва. 
 
Потрібно: 0,5 кг кисломолочного сиру напівжирного, 0,5 кг борошна, 250 г маргарину або масла, сіль за смаком, улюблена суміш спецій (пані Ольга бере спеції до піци). 
 
Замісити тісто, загорнути в плівку і покласти на годину в холод. 
 
Начинка: 7-8 цибулин дрібно порізати і підсмажити на олії, додати сіль, перець за смаком. Охолодити, відцідити, якщо багато рідини. Тісто розділити на частини. Розкачати товщиною 3 мм. Змастити начинкою і скрутити в рулетик у два обороти. Відрізати і скрутити інший рулетик. В
 
ідрізаний рулетик скрутити у вигляді равлика. Викласти в форму, змастити яйцем, посипати маком і випікати при 180 градусах приблизно 30 хвилин, до рум’яного кольору.

М’ясо ховай в овочах

Пам’ятаєте цю пораду мудрих людей? Овочі допомагають швидкому перетравленню м’яса, наповнюють організм корисними речовинами, і, зрештою, це дуже смачно. Спробуйте страви за рецептами господині Ольги Крілик зі Львівщини ще й із таких інгредієнтів. 

Відбивна з овочами

М’ясо з овочами.
 
Потрібно: невеликий кабачок, цибулина, 2 зубчики часнику, зелень, столова ложка майонезу, 500 г курячого філе, сіль і перець за смаком, 2 помідори і 50 г тертого твердого сиру. 
 
Цибулю обсмажити (може бути і сира), кабачок порізати соломкою, часник почавити, зелень порізати, додати майонез. Все вимішати. М’ясо нарізати порційними шматочками, трошки відбити.
 
Шматочки викласти на змащене деко, зверху — начинку з кабачка, потім — кружечок помідора, і все посипати сиром. Запікати при 180 градусах приблизно 25-30 хвилин, залежно від вашої духовки. І вже смакуйте!

Печінково-кабачковий рулет — якщо хочеться особливого

Він і справді особливий. По-літньому легкий, соковитий, у ньому дуже добре поєднується смак овочів і ароматної обсмаженої печінки з цибулею.
Такі рулети робити нескладно, а підійдуть вони цілком навіть для святкового столу. Для любителів печінки це знахідка!
 
Потрібно: великий кабачок, 4 яйця, печінка будь-яка (наприклад, куряча) — 400 г, неповна склянка борошна, цибулина, морквина, часник за смаком, 2 столові ложки майонезу, вершкове масло (невеликий шматочок), олія для смаження кабачкових коржів, сіль, перець за смаком.
 
Порізати дрібно цибулю і обсмажити на маслі. Додати порізану печінку, попередньо її помити, видалити прожилки. Посолити, поперчити. Коли печінка буде готова, подрібнити її або на м’ясорубці, або в блендері.
 
Додати сире яйце. Моркву натерти на дрібну тертку, додати часник і майонез, солити не треба.
 
Кабачок натерти на великій тертці. Додати 2 яйця і борошно, посолити і поперчити. Перемішати. Із цієї маси маємо отримати 3 рулети.
 
Візуально поділяємо все на 3 частини і смажимо, як млинці, без кришки, але смажимо тільки на один бік. Як почне низ підрум’янюватися, знімаємо зі сковорідки і відразу змащуємо обсмажену частину млинця печінкою, а потім морквою. Згортаємо в рулет і акуратно перекладаємо на антипригарне деко.
 
Так само чинимо і з двома іншими рулетами. Потім рулети змащуємо яєчним жовтком, ставимо в розігріту до 200 градусів духовку і запікаємо 20 хвилин.
Подавати теплим. За роботу, любителі потішити рідних і друзів несподіваною стравою!

Швидка піца на лаваші — замаскована яєчня

Піца на лаваші.
 
«Коли трохи приїлася звичайна яєчня, тоді можна приготувати ось таку піцу. Смачно, швидко і красиво», — каже кулінарна майстриня. 
 
Готовий лист лавашу поміщаємо в форму або просто на деко. Змащуємо олією, кетчупом, зверху викладаємо копчену ковбаску, помідори, будь-яку зелень, тертий сир, зверху розбиваємо 2-3 яйця, краї лаваша підгортаємо до середини. Запікати в духовці при 190-200 градусах хвилин 10, щоб білки яєць схопилися. Піца готова!

Картопляні бумбончики

Картопляні пончики.
 
«Або ж пончики — називайте, як хочете, але знайте, що вони дуже смачні. Інколи можна й такі готувати», — каже пані Ольга.
 
За її рецептом треба 3 великі картоплини залити 0,5 л води і зварити. Воду не зливати, картоплю пом’яти разом із водою, щоб не було грудочок. Як вистигне, додати 50 г дріжджів, 50 г цукру, 50 г олії, 50 г горілки, ванільний цукор. Борошна — скільки візьме (приблизно 800 г — 1 кг). Має бути не рідке, а м’яке тісто.
 
Замісити і залишити на 30-40 хвилин, щоб підійшло. Тоді розкачувати не дуже тонко, вирізати кружечки, а всередині зробити дірочку (приміром, корком від пляшки). І зразу смажити в гарячій олії. Викласти на паперовий рушничок, щоб позбутися зайвої олії. Посипати цукровою пудрою.
 
Смачного бажає всім кулінарна майстриня зі Львівщини і радить у кожну свою страву додавати власну «родзинку» і трішки любові!