Сумна статистика хлібного «перемир’я»: за тиждень шість обстрілів, двоє загиблих бійців, п’ятеро — поранених

30.07.2019
За минулі дні Збройні сили України дотримувалися сталого режиму припинення вогню, про який було домовлено 21 липня.
 
 
Факти турбуючого вогню противника зафіксовано поблизу населеного пункту Кримське.
 
 
Хоча статистика цього хлібного «перемир’я» сумна — за тиждень шість обстрілів, двоє загиблих бійців, п’ятеро — поранених.
 
У ніч на неділю, 28 липня, бойовики на Донеччині обстріляли контрольний пункт в’їзду-виїзду «Мар’їнка». У повідомленні  штабу Операції Об’єднаних сил конкретизують: «...О 00:15 збройні формування РФ та її найманці здійснили обстріл КПВВ «Мар’їнка», застосувавши при цьо­му крупнокаліберну зброю.
 
Близько п’яти одиночних пострілів було випущено по КПВВ, один з яких утворив наскрізний отвір, куля лежала з зовнішньої сторони після пробиття другої стінки модуля». 
 
Відомо, що вогонь противник вів із напрямку терикону «Крокодил». У результаті обстрілу в одному з модулів залишились отвори від куль. Українські захисники вогонь у відповідь не відкривали, оскільки дотримуються режиму припинення вогню, зазначено в повідомленні.
 
Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін у зв’язку з обстрілом КПВВ «закликала збройні формування Російської Федерації та їхніх найманців припинити свої провокації та дотримуватися існуючих домовленостей».
 
Утім, нагадаємо, відповідно до розпоря­дження начальника Генштабу, головнокомандувача, командувача ОС і командирів бригад дозволяється самостійно застосовувати техніку та озброєння в разі загрози життю або втрати території.
 
«Після цього не проводиться якихось каральних заходів, розбірок, тому що від цього залежить життя та здоров’я наших військовослужбовців, від цього залежить, у тому числі, моральний клімат у тих колективах, які виконують бойові завдання», — сказав заступник командувача ООС, керівник безпекової групи Тристоронньої контактної групи з питань мирного врегулювання на Донбасі генерал-майор Богдан Бондар.