Мінприроди розкритикувало зміни до Національного плану скорочення викидів від ТЕЦ

26.07.2019
Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак на засіданнi уряду не підтримав розпорядження «Про внесення змін у Додатки 1—4 до Національного плану скорочення викидів від великих спалювальних установок», яке дозволить тепловим електростанціям відкласти проведення заходів зі скорочення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря. 
 
Раніше Україна в рамках Договору про заснування Енергетичного Співтовариства зобов’язалася проводити заходи для зменшення забруднень атмосферного повітря, які, зокрема, передбачали модернізацію великих спалювальних установок.
 
Скорочення цих викидів також передбачено відповідними діючими дозволами на викиди великих спалювальних установок.
 
Здебільшого йдеться про найбільших забруднювачів атмосферного повітря в Україні — ТЕС (ТЕЦ). Зокрема, запропоноване відтермінування проведення заходів зi скорочення викидів стосується ТОВ «ДТЕК Східенерго» Луганська ТЕЦ, АТ «ДТЕК Миронівська ТЕЦ», АТ «ДТЕК Дніпроенерго» Запорізька ТЕС, АТ «ДТЕК Дніпроенерго» Придніпровська ТЕС, АТ «ДТЕК Дніпроенерго» Криворізька ТЕС, АТ «ДТЕК Західенерго» Бурштинська ТЕС», АТ «ДТЕК Західенерго» Добротвірська ТЕС», АТ «ДТЕК Західенерго» Ладижинська ТЕС, ПАТ «Центренерго» Трипільська ТЕС. 
 
Для врахування екологічної складової у процесі ухвалення цього розпорядження Міністерство екології та природних ресурсів України також запропонувало, щоб винесений на розгляд уряду документ пройшов процедуру СЕО на відповідність природоохоронному законодавству, проте пропозицію не було підтримано.