Музичні промені: у Києві відбудеться десятий фестиваль оркестрових композицій

26.07.2019
Музичні промені: у Києві відбудеться десятий фестиваль оркестрових композицій

Академічний симфонічний оркестр Національної філармонії України. (Фото надане організаторами.)

У так званий театрально-концертний «мертвий сезон» у Національній філармонії України з 8 до 29 серпня пройде фестиваль «Літні музичні промені». Про його особливості та «родзинки» газетi «Україна молода» розповідає помічник художнього керівника НФУ Олена Зеніна.
 
— Олено Миколаївно, скажіть, будь ласка, коли був започаткований фестиваль «Літні музичні промені»?
 
— Цьогоріч ми проводимо фестиваль удесяте. Національна філармонія України започаткувала «Літні музичні промені» влітку 2010 року. Ми довго думали, як назвати форум. Нарешті вигадали назву, яка повністю відповідає сутності заходу.
 
— Яка головна мета цього київського фестивалю?
 
— Найголовніше — показати нашим гостям та туристам цікаві концертні програми, складені з популярних класичних творів, які розраховані на різного слухача: меломана, спеціаліста або непідготовленої людини.
 
— Які колективи та хто iз солістів стануть учасниками «Літніх музичних променів-2019»?
 
— У форумі традиційно візьмуть участь провідні київські колективи: Академічний симфонічний оркестр Національної філармонії України, Національний академічний духовий оркестр України, Національний ансамбль солістів «Київська камерата» та Київський камерний оркестр.
Щороку фестиваль відрізняється солістами та запрошеними диригентами. Цьогоріч у форумі візьмуть участь диригенти: І. Палкін, Г. Беттхер (Німеччина), В. Матюхін, М. Мороз, А. Кедровський. Також виступлять солісти: молоді та досвідчені майстри, визнані за межами України. Зокрема, серед досвідчених музикантів, скажімо, відома скрипалька Богдана Півненко та співачка Валентина Матюшенко (сопрано).
 
— На що варто звернути особливу увагу?
 
— Цьогоріч проведемо 13 концертів, які слухачі зможуть відвідати у будні. Ми підготували концерти класичної та популярної музики. Прозвучать твори композиторів від XVIII століття — до сьогодення, від музики епохи бароко — до саундтреків до кінофільмів. 
 
Кожного року ми готуємо різні концертні програми. Але є концерти, які проходять щороку на прохання наших слухачів: Вівальді-П’яццолла — «Пори року», The best of H. Zimmer, Е. Морріконе — «Лицар кохання», Дж. Вільямс. «Саундтреки до кінофільмів».
 
Поціновувачів задовольнять концертні програми «Вечір серенад» Київського камерного оркестру та «Н. Паганіні» з циклу «Київська камерата запрошує». А відкриватиме фестиваль Академічний симфонічний оркестр Національної філармонії України концертом «Чайковський». Закриє музичний форум цей же колектив концертом «Мендельсон, Моцарт, Прокоф’єв». Сподіваємось, що фестиваль «Літні музичні промені-2019» подарує нашим слухачам приємні і незабутні враження.