Екологи закликають відновити скасовані Зеленським перевірки в Чорному морі

17.07.2019
Екологи закликають відновити скасовані Зеленським перевірки в Чорному морі

Цього року чимало мертвих дельфінів Чорне море викинуло на берег як поблизу Одеси, так і в окупованому Росією Криму (dumskaya.net, tsn.ua)

Екологічні активісти звернулися до міністра екології Остапа Семерака з проханням знайти спосіб відновити екологічні перевірки кораблів та чорноморських портів, які скасував президент України Володимир Зеленський. Відповідне звернення на своїй сторінці у Facebook опублікував керівник ГО «Єдина планета», відомий екоактивіст Павло Вишебаба.
 
 
«Щойно Зеленський в Одесі доручив припинити будь-які перевірки човнів і порту на дотримання екологічних норм «щонайменше на 2 місяці»... Прохання терміново відреагувати Мінприроди та ДЕІ (Державна екологічна інспекція. — Авт.), пояснити Зеленському, де закінчуються його повноваження і до яких наслідків може призвести повна анархія в портах», — йдеться у зверненні.
Раніше очільник Мінприроди висловив рішучий протест проти намагань уряду та президента скасувати екологічні перевірки в портах під виглядом боротьби з корупцією.
 
«Кожен випадок (корупції. — Авт.), про який мені сигналізують, відомий правоохоронним органам. Покривати хабарників не буду ніколи. Але! Я категорично не підтримую ідею відмовитися від екологічних перевірок у портах, щоб зменшити тиск на бізнес. Бо це — не тиск, а виконання закону. Недоброчесні «бізнесмени» не хочуть перевірок, бо знають, що користуються старими суднами і не дотримуються санітарних вимог. Як результат — нафтові плями на пляжах Одеси і зелене море», — зазначав Остап Семерак.
 
Як повідомляє пресслужба профільного міністерства, ще в листопаді 2018 року керівник Мінприроди заявляв про необхідність відновлення постійного екоконтролю у портах та зняття мораторію на здійснення екологічних перевірок. Оскільки судна офшорних компаній часто скидають в акваторію портів рештки паливних матеріалів та хімікатів, що знищує флору та фауну Чорного моря.
Нагадаємо: лише протягом перших семи місяців 2018 року до українських портів зайшло близько 3 тисяч суден, але тільки 200 iз них інспекторам вдалося перевірити під час позапланових перевірок. У 37 випадках встановлено факти забруднення внутрішніх морських вод. Причому більшість перевірених суден належали іноземним компаніям.
 
Діалог щодо морської екобезпеки з діючим президентом на нараді, яка стала прит­чею во язицех,  був лаконічним:
 
Зеленський: — Ніхто ж не помре від цього за два місяці.
 
Представник Держекоінспекції: — Окрім дельфінів та екології Чорного моря.
 
Зеленський: — Море і так брудне...
 
Як висловився керівник ГО «Єдина планета» Павло Вишебаба, «це означає, що в Чорне море тепер можна зливати все, що завгодно... Це саме той момент, якого всі боялись: коли некомпетентність президента та бажання легких рішень може отримати серйозні негативні наслідки».
 
Тим часом Україна бере участь у масштабному європейському екологічному проекті: на літо 2019 року давно запланували початок розширеного міжнародного авіаобліку дельфінів у Чорному морі з фото- і відеофіксацією. Це передбачено спеціальним проектом Європейського Союзу.
 
У дослідженнях, розрахованих на два роки, братимуть участь вчені з України, Болгарії, Румунії, Туреччини та Монако. «Маємо суперечливу інформацію про кількість дельфінів у Чорному морі, але очевидно, що є проблеми з їх захистом. Вони стосуються не тільки України. Радує, що наші вчені також візьмуть участь у цьому проекті», — повідомив міністр екології природних ресурсів України Остап Семерак.
 
Крім авіаційного обліку, проведуть і моніторинг кількості загиблих дельфінів у рибальських сітях. Передбачається також анкетування рибалок і спостерігачів на риболовних суднах і обстеження мертвих дельфінів, яких хвилі викидають на берег. Ці дані вкрай необхідні для вжиття заходів щодо попередження загибелі цих унікальних морських тварин. Крім того, заплановано продовження ще одного важливого наукового дослідження акваторії Чорного моря, в якому Україна раніше брала участь. Він передбачає проведення спільних українсько-грузинських досліджень у відкритому морі, підтримку нового національного моніторингу морських вод і проведення низки практичних заходів щодо поліпшення стану Чорного моря. «Масштабний проект ЄС/ПРООН EMBLAS-Plus буде продовжено. Україна також є активним його учасником. Ці морські дослідження якраз дозволять оцінити стан Чорного моря за всіма показниками, передбаченими Рамковою директивою з морської стратегії ЄС», — розповіли в Міністерстві екології.
 
До речі, наприкінці минулорічної весни чорноморських дельфінів виявили в Азовському морі. Вони, схоже, шукають будь-які способи вижити поруч із людьми, від життєдіяльності і рішень яких надто залежні, зважуючись на еміграцію.