Керівника Донеччини звинувачують в неузгодженні поїздки, під час якої загинув військовий

12.07.2019
Упродовж 9-10 липня окупанти та їхні посіпаки 69 разів порушили режим припинення вогню. В тому числі із застосуванням заборонених Мінськими угодами артилерійських систем калібру 122 мм, мінометів калібру 120 та 82 мм. Також противник відкривав вогонь по наших захисниках із гранатометів різних систем, зенітних установок, протитанкових ракетних комплексів, озброєння БМП, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.
 
На Донецькому напрямку, в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід», обстріляли позиції наших захисників поблизу населених пунктів Мар’їнка, Кам’янка, Новотроїцьке, Старогнатівка, Павлопіль, Піски, Березове, Широкине, Гранітне, Красногорівка, Богданівка, Водяне, Миколаївка, Тарамчук, Лебединське, Ломакине, Красногорівка, Харчовик, Чермалик.
 
На Луганському напрямку, в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ», противник вів вогонь по наших позиціях поблизу Кримського, Причепилівки, Новотошківського, Луганського, Південного, Золотого-3, Попасної, Новоолександрівки, Золотого-4, Новозванівки, Хутора Вільного, Новолуганського, Зайцевого, Травневого, Новолуганського, Шумів, Новгородського.
 
Дванадцять військовослужбовців отримали поранення внаслідок ворожих обстрілів, шестеро — бойові травми. На кожен обстріл противник отримав адекватну відповідь з озброєння, що не суперечить Мінським домовленостям. За даними розвідки, за ці два дні трьох окупантів знищено, десятьох — поранено.
 
Один наш воїн загинув, іще один отримав поранення 10 липня внаслідок обстрілу біля лінії розмежування в районі південної околиці села Гранітне (Бойківський район Донеччини) колони, яка супроводжувала нового голову Донецької облдержадміністрації Павла Кириленка. За повідомленням пресслужби президента, інцидент стався на виїзді з села Гранітне в бік КПВВ «Гнутове». У КрАЗ Збройних сил України поцілили з ПТРК.
 
«Автівка голови Донецької ОДА, що стояла неподалік, не постраждала», — ідеться в повідомленні з Банкової. Обстрілювали з напрямку окупованої Нової Мар’ївки.
 
За неофіційною інформацією, Павло Кириленко не узгоджував свій маршрут пересування з силами ООС. Журналістка Тетяна Ніколаєнко, посилаючись на свої джерела, розповіла, що голова Донецької ОДА «без попередження поїхав на лінію вогню».
 
Загиблий воїн — 21-річний Антон Фака, молодший сержант 406-ї окремої артилерійської бригади Військово-Морських сил України. «Із великим сумом повідомляємо, що сьогодні, 10 липня 2019 р., ми втратили нашого побратима через збройну агресію російсько-терористичних угруповань. Загинув справжній патріот своєї країни — молодший сержант Антон Фака. Таким ми його і запам’ятаємо, як і те, хто це зробив. Командування бригади і товариші щиро співчувають родині загиблого і, за першої нагоди, обов’язково нагадають його ім’я окупантам», — ідеться в інформації бригади.
 
Володимир Зеленський висловив співчуття родині воїна, який загинув в автомобілі ЗСУ, та побажав швидкого одужання пораненому армійцеві. «Цей зухвалий напад чітко показав, хто саме насправді не хоче миру на Донбасі. Обстріл у Гранітному розцінюю як спробу зірвати Мінський процес та поставити під загрозу домовленості про відновлення переговорів у нормандському форматі. Але розрахунки провокаторів не справдяться. Наша відданість дипломатичним рішенням — незмінна», — наголосив глава держави. Верховний голокомандувач доручив начальнику Генштабу — головнокомандувачу Збройних сил Руслану Хомчаку — «максимально посилити активність підрозділів ЗСУ з виявлення та знешкодження диверсійних груп і миттєво та жорстко реагувати на будь-які інші спроби збройних провокацій проти українських мирних громадян і військовослужбовців».
 
Нагадаємо, під час представлення Кириленка, коли Зеленському зауважили, що старший брат нового очільника області служить окупантам у лавах «МГБ ДНР», президент виправдав свою креатуру: «Ми всі розуміємо, що там (на непідконтрольній території) живуть такі ж українці, як і ми. Ми повинні це пам’ятати. Звичайно, що у Павла там сім’я, там батьки його і там брат... Батьки там живуть, це їхня земля, вони вважають себе українцями, вони нікуди не хочуть переїжджати. Я розумію, Павло пропонував... зрозуміло, це їхній вибір» — сказав Зеленський. «А що стосується брата Павла... то з братом він не розмовляє через політичні розбіжності», — додав президент.