Верховна Рада ухвалила новий Виборчий кодекс та закон про хімічну кастрацію

12.07.2019
Верховна Рада ухвалила новий Виборчий кодекс та закон про хімічну кастрацію

Андрій Парубій добився результативного фінішу нинішнього складу Верховної Ради. (Фото з сайта ukrinform.com.)

Уже наступні парламентські вибори проходитимуть за новим законодавством. Учора із 17-го разу парламентарiї змогли проголосувати за новий Виборчий кодекс. Щоразу, коли Андрій Парубій ставив документ на голосування, не вистачало кількох голосів і лише із 17-ї спроби таки вдалося отримати їх 230. Цікаво, що закон набуде чинностi лише з 2023 року. Ухвалений документ поєднує п’ять чинних законів: «Про вибори народних депутатів України», «Про вибори президента України», «Про місцеві вибори», «Про Центральну виборчу комісію» і «Про Державний реєстр виборців». 
 
Кодекс складається з трьох книг: загальна частина, загальнонаціональні вибори та місцеві ви­бори. Прохідний бар’єр у парламент залишається на рівні п’яти вiдсоткiв. Але що цікаво: у фінальній версії документа на сайті Ради вказано цифру у чотири вiдсотки. Закон визначає порядок адміністрування виборчих процесів, порядок реєстрації виборців, ведення питань фінансового та матеріально-технічного забезпечення виборів, інформаційного забезпечення та передвиборчої агітації, а також підготовки, проведення голосування та підрахунку голосів.
 
Найрезонанснiшою є частина кодексу про вибори до Ради, яка передбачає систему з відкритими списками. Передбачається, що в Україні буде 27 виборчих округів, які переважно збігаються з областями України. Кримський округ приєднають до Херсонського, Київ буде поділено на два округи, окремий буде в місті Дніпро.
 
Нагадаємо, у першому читанні проект Виборчого кодексу Рада підтримала ще в листопаді 2017 року.
 
Проте не лише новий кодекс прийняли депутати. Верховна Рада України ухвалила в першому читанні й у цілому закон про хімічну кастрацію. За це рішення проголосувало 247 народних депутатів.
 
Законом посилюється відповідальність за зґвалтування та розбещення неповнолітніх осіб через внесення змін до Кримінального кодексу України. У ККУ запроваджується нова стаття — примусова хімічна кастрація. Відповідно до цієї статті, покарання у вигляді примусової хімічної кастрації полягає в примусовому введенні засудженому антиандрогенних препаратів, які складаються з хімічних речовин, що мають на меті зменшити лібідо та сексуальну активність.
 
Передбачено, що примусову хімічну кастрацію не застосовують до осіб, що вчинили злочини у віці до 18 років, і до осіб у віці понад 65 років. Закон набирає чинності з дня, наступного після його опублікування.